Påstan frukost

Någonstans i bakhuvudet dyker ordet ”påstana” upp när jag slår mig ner vid min sedvanliga (!) plats vid fönstret på Espresso House Stureplan, kl 07:02. En gång i tidernas gryning förtjänade jag mitt dagliga nudelpaket i den ädla telemarketingbranschen, jag tror att ordet härrör från den tiden. Jag minns att det upprörde mitt känsliga språköra svårt – men hade vett att hålla truten, företaget jag jobbade på var inte känt för sin höga takhöjd direkt. Påstana intervjuer var helt enkelt när personalen skickades ut på stan med ett frågeformulär i högsta hugg, för att antasta Mannen På Gatan i marknadsanalysens namn. (Jag måste dock ha varit skicklig på att ducka, för jag drabbades aldrig.)

Hursomhelst – idag intager jag en ”påstan” frukost, bestående av cappuccino (a big bad one) och scones med cream cheese och hallonmarmelad. Anna Skipper skulle kvida högt om hon visste vad jag göder mina fettceller med, men det skiter jag i, för idag var jag värd en egen stund och en skön start på dagen.

Egentligen skulle jag ha gått på kurs idag, förkovrat mig och blivit en bättre människa. Interkulturell kommunikation, spännande grejer. Men kursen blev inställd – för få anmälda. Finanskris? Rädda vad som räddas kan – kursen kostade ju faktiskt 5000 spänn…? Folk sparar på så konstiga saker när det blåser snålt. ”Kommunikation, vad är det för larv – det skiter vi i. Representationskontot däremot, det rör ni inte – vi måste ju kunna smörja kunderna – hålla dem happy, som nån sa.”

Häromdagen fick jag lära mig att över 17% av den svenska befolkningen har utländsk bakgrund. Visst är det häftigt? Mindre häftigt är att vi suger hästballe (på ren svenska) på att skapa ett allomfattande samhälle, en känsla av tillhörighet och gemensamt ansvar. Och jag köper inte att detta enbart skulle handla om integrationspolitik, jag tycker att detta gäller överallt. Jag blickar ut över ett morgonstressat Stureplan och bilden av de rotlösa öarna, som flyter omkring i en desillusionerad pöl som inte alls är så djup och oöverkomlig som alla tror, kommer för mig igen. Men hur svårt kan det vara – egentligen? Är det så himla mycket mer komplicerat än att vara tydlig och inkluderande, istället för luddig och exkluderande i något slags försök att slippa stå för något…?

Häromdagen satt jag och funderade på detta, när jag betraktade en person som försökte kommunicera med menande blickar och himlande ögon. Hon fick nog inte sagt så mycket, och jag kan inte låta bli att undra om det bara är jag som tycker att det är lite som Kejsarens nya kläder? ”Jag vet inte vad jag ska säga, så jag himlar lite med ögonen, så kommer folk att låtsas förstå vad jag menar för att inte verka dumma i huvudet.” Smart lösning – förutom att den inte leder någonvart.

Men ingen verkar dum i huvudet, i alla fall. Det kanske är det som är huvudsaken, trots allt?

***

Jag har rationaliserat bort alldeles för mycket av min fritid sedan semestern. Jag kom hem med huvudet fullt av tankar, planer och idéer, och var fast besluten om att den här gången ska jag skrida till handling, inte bara låta tankarna ligga där som ouppnåeliga drömmar. Men hur positiva alla dessa små projekt än är, hur roligt det än är att ägna tid åt att bygga drömmar, så tar det energi. Uttrycket ”bränna sitt ljus i båda ändar” har fått en högst påtaglig innebörd, och det gick fort – skrämmande fort. Jag ska ta ledigt i helgen, bara vara tillsammans med mina barn och ta det lugnt. Planer och drömmar får vänta tills nästa vecka.

Annonser

One Response to Påstan frukost

  1. Hej,

    tråkigt kursen blev inställd. Vill du gå en kurs någon annanstans i Interkulturell kommunikations så kika här: http://www.utbildning.se/Affaersmannaskap_Etik___231__.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: