Backupsystem?

Jag behöver reda ut mitt filarkiv – läs alla miljarders bilder som lusar ner min dator… Fatta att jag nästan fyllt hårddisken på datorn jag köpte I MARS! Tack och lov att jag köpte en Pro med lite större diskutrymme än vanliga Macbooken, annars hade det varit stopp för länge sen.

Jag kör TimeMachine för löpande backuper – det är bra för den tänker åt mig, och jag hinner ångra rätt långt efteråt, om jag skulle råka deleta nåt jag inte borde deleta. Guld när jag väl gör den där bildrensningen. Markera – Bilder/2005 – Delete. Eeeek! Såna operationer klarar inte jag utan hängslen, livrem och helst formgjutna betongbrallor för att vara HELT säker på att inte tappa dem. Rys, rys.

MEN – jag måste börja lyfta över bilder till en förvaringsdisk nånstans, och helt enkelt sluta ha ALLA bilder i datorn. Det går inte, jag har för mycket. Jag VET exempelvis att jag har dubletter av ca 10.000 bilder – men jag har så svårt att våga trycka delete, så de får ligga… Det är därför jag känner att jag måste ta krafttag och få det här gjort – det är ju ohållbart i längden… Och rätt puckat, om man ska vara brutalt ärlig.

Hur gör ni andra? Med bilder, musik eller vad ni nu har för viktiga och skrymmande filer som inte får plats i burken? Hur många backup-diskar? Hur ofta backar ni backupen? Hur gör man, vad behöver man tänka på?

Jag har en WD My Book som jag gillar – främst för att den står och ser diskret ut bakom en massa annat junk på skrivbordet, och tar inte så mycket plats. Men om jag köper en sån till – hur vet jag då vilken som är vilken? Har ni era externa burkar inkopplade hela tiden?

Visst – jag skulle gärna köpa Apples trådlösa Time Capsule, men HUAH vad han är dyr! För de pengarna kan jag ju få BÅDE en till MyBook OCH objektivet jag går och trånar efter… ;o) Om jag nu hade haft 4500:- som låg och brände någonstans…

Hm. Tips, någon? Jag måste börja nånstans, och att skaffa en externdisk till är väl ett bra steg 1. Kanske ska skaffa en tera utrymme på en gång? *ähum*

Annonser

8 Responses to Backupsystem?

 1. Per Stromsjo skriver:

  Jag rensar friskt. Kvar blir säkert mindre än en fjärdedel av de bilder jag tagit och dessa ryms på ett par DVD:er. Sen finns det ju rådgivare som pläderar för sån’t som att…

  * överskrida tre miljoner pixlar per bild
  * spara allt, man vet ju aldrig
  * redigera och fixa, vips har man kopior också
  * börja med RAW som lär vara den ultimata disk-fyllaren

  Och då har vi ändå inte börjat prata rörliga bilder. Så vi får väl se.

  Time Machine lär vara bra, hör jag från annat håll också.

 2. Jenny skriver:

  Tack Per, för att du pinpointar varenda skäl till att min disk är så full som den är… *s* (Förutom ”Ta larvigt mycket bilder, hela tiden” dårå…)

  Rensa vore det optimala – problemet är att jag HINNER aldrig. Jag har haft ambitionen att rensa bland bilderna nu i flera år, men tiden vinner varenda gång. Livet ser ju ut som det gör också, så det är nog bara att gilla läget. Tyvärr.

  Och köpa mer space…! ;o)

 3. Jenny skriver:

  Men jag lär kunna bränna DVD-er på den här burken också, det har jag glömt av… Det vore kanske ett smidigt sätt att dubbel-backuppa, när jag tänker efter. Fast för mig går det väl åt några stycken – i månaden…! ;o)

 4. Jenny skriver:

  Jag bränner alla mina filer på dvd:er och lägger över på externdisk.

  Är du förresten nöjd med din Mac?
  Jag funderar på att införskaffa en… men det är en helt ny värld för mig så jag håller just nu på med lite förstudier 🙂

 5. ylva skriver:

  håller med; externdisk och dvd fungerar bra för mig iallafall. jag sparar i princip ingeting på själva datorn. fast ok, jag kommer ju att fortsätta envist att hävda att man behöver inte spara allting ;). däremot dubbel backup på sådant som man verkligen vill ha kvar :).

  kram kram,

 6. Per Stromsjo skriver:

  Jag är nöjd Mac-användare men då ska tilläggas att det enda jag använder datorn till är rätt triviala saker, tekniskt sett. Jag bloggar och surfar (uppenbarligen!) skriver texter och sorterar bilder. Och det finns väl inte en datamaskin (ah, härligt gammalt ord) på marknaden som inte klarar detta med lätthet idag.

 7. Per Stromsjo skriver:

  …och vid det här laget har jag också insett att det inte var Jenny 1 utan Jenny 2 som frågade om Mac:en och att frågan, högst sannolikt, inte var ställd till mig… Håll med om att det är bra service att jag svarar ändå! 😉 Hursomhelst, jag är nöjd i alla fall, så det så.

 8. Jenny skriver:

  *fnissar lite åt Pers kommentarer*

  Jag vet inte vad jag tycker om min Mac. Den är väl OK, men jag kan inte påstå att jag tycker att den är så himla mycket bättre än en PC – och jag har tyckt att skiftet från Windows till Mac OS varit jobbig. Jag hittar fortfarande inte hälften av alla funktioner och får frispel på att behöva leta efter allt.

  Det hör väl till saken att jag aldrig haft några problem med Windows förut, och inte förstår vad som skulle vara så mycket bättre med Mac. Och med tanke på att min Mac kostar 18 papp (fast jag hade studentrabatt) och motsvarande PC skulle gå på 11-12, så måste jag nog säga att… mac får putsa upp sig ordentligt till nästa gång jag ska köpa dator, för i dagsläget ser jag ingen anledning att lägga upp de extra pengarna.

  För mig är det avgörande de programvaror man använder – och Photoshop och Bridge funkar ju lika bra på PC…! :o)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: