En artikel i DN

Hittade den här artikeln via en ny blogg jag snubblade över nånstans… Hm, ja järnkoll på läget som vanligt, men i alla fall. Det är en rätt spännande artikel – åtminstone om man någon gång ibland reflekterar över hur man funkar, egentligen. För mig är processen precis såhär (citat ur artikeln):

Den brittiske forskaren och författaren Graham Wallas talade redan på 1800-talet om fyra stadier i det kreativa skapandet.

Först kommer ett förstadium som kännetecknas av ett hårt arbete. Man tänker helt enkelt.

Därefter väntar ”inkubationsperioden”. Tankarna, känslorna och idéerna bearbetas i det omedvetna. Det är en tid för avslappning, då man för tillfället lämnat sitt problem för att syssla med något helt annat – och ändå undermedvetet bearbetar materialet.

Tredje steget är populärt uttryckt ”Aha”-upplevelsen. Det omedvetna skickar upp sitt resultat till medvetandet i form av exempelvis en plötslig insikt – ett ”Aha”.

Slutligen väntar det mödosamma utarbetandet av idén. Man undersöker om insikten har något värde och om den kan omsättas i något verkligt, något praktiskt.

Jag brukar kalla inkubationsperioden för att jag går omkring och ”tuggar” på mitt problem ett tag för att hitta lösningen, men det är egentligen inte förrän jag slutar tugga och kopplar bort det som lösningen faktiskt kommer – aha-upplevelsen.

Hm. Jag blir alltid lika fascinerad över att jag funkar så vanligt att jag faktiskt passar in i (vissa) mönster och stereotyper…!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: