Tidningsfrosseri: kreativitet i SvD och maskinmetafor-fossil i DN

Spännande saker i morrontidningarna idag – först höll jag på att tappa hakan när SvD (Svensk/snorkiga Dagbladet) slår till med en stor, fetstilt och SÄRSKRIVEN rubrik över ett helt jädra uppslag. Starkt jobbat, SvD! *mutter*

Sen glömde jag språkfascistens harm för ett ögonblick, när jag hittade ett uppslag om Bengt Renander. Jag har ett vagt minne av att ha haft kontakt med honom om nåt för hundra år sen eller så – men jag minns inte om vad eller varför… Hursomhelst, Bengt Renander är en kille med huvudet på skaft, och som har fattat vilken kraft som ligger gömd i den kreativa förmågan. Hur man använder den, hur man stärker den och hur man gör den till en del av sitt personliga energiflöde. Hur coola grejer som helst – och viktiga!

Jag ryser och skakar på huvudet när jag läser om företaget som kontaktade Bengt för att få hjälp att göra medarbetarna mer kreativa, när det interna samtalet avstannat. Bengt rådde dem att bryta upp stela intrampade strukturer – men se det var inte det förslag de ville ha, för då tackade de nej till vidare samarbete. Hur SJUKT är inte detta? Vem fan kan vara kreativ när man hela tiden har fullt upp att anpassa sig till strukturer som vanligen handlar uteslutande om slutresultat och hårda siffror, snarare än människorna som förväntas leverera och processerna de är delar av. Det är direkt enfaldigt.

Sen måste jag säga att jag blir irriterad igen, för artikeln är substanslös som dygnskokt spaghetti, och om man ville åstadkomma uppmärksamhet och insikt om kreativitetsbegreppets vidd och vikt, så misslyckas man kapitalt. Om man läser den med den förutfattade uppfattningen att ”kreativitet är flummerier som hör hemma vid arbetsdagens slut, utom möjligen på reklambyråer” (vilket tragiskt nog knappast är ovanligt), så lär man ha den uppfattningen även efter att ha läst artikeln, som mest handlar om att Bengt utövar yoga och meditation halva dagarna, medan ”hederligt folk” måste arbeta. Det är tyvärr en vinkel som – även om den säkert stämmer, jag skulle gärna yoga halva dagarna och vara hysteriskt effektiv andra halvan – spär på det oseriösa intrycket många har, och det är inte direkt vad begreppet kreativitet behöver, om du frågar mig. (Inte för att någon gjort det, men ändå…)

(Och jag skulle också gärna vilja yoga halva dagarna, så inget ont i det. Går hans firma runt på den arbetstidsfilosofin så är jag den första att gratulera!)

Nästa år är tydligen EU-året för kreativitet, vad nu det innebär. Jag har svårt att tänka mig någon organisation MINDRE kreativ än det politiskt administrativa, Brysselcentrerade, EU. Ett utslag av min egen inskränkthet, troligen. Men hur det än är med den saken, så heder och all kudos i världen till EU för att ha instiftat ett år som firar kreativiteten!

Tyvärr kan jag tycka att kreativitet har blivit alldeles för starkt förknippat med penslar, pannåer och bohemiskt klädda människor med året på ända och galna infall sprutande ur öronen.

För mig är kreativitet att vara människa och ta den egenskapen till sin yttersta gräns, vara männniska så mycket det bara går, kastar av mig mina förutfattade meningar, öppnar mina sinnen och låter världen komma till mig. Vad jag än gör.

För mig är det så. Jag har grunnat fram och tillbaka på det där med kreativitet genom åren, och konstaterat att nej, jag tror faktiskt inte att alla människor ÄR kreativa. Alla människor kan GÖRA kreativa saker, och mår troligen bra av att göra kreativa saker, precis som man alltid mår bra av att utmana sig själv ibland. Men några av oss kan helt enkelt inte välja bort kreativiteten, för den är en del av ens personlighet och en del av varje tanke man tänker under dagen.

På mitt jobb finns personer med ett yrke jag inte ens visste fanns innan jag började där. De är råduktiga på siffror, på det där underbarnsaktiga sättet man hör om på TV – de ”bara ser” sambanden, och ”bara förstår” hur det hänger ihop. Jag ”bara ser” tamejfan ingenting, men jag är fylld av djupaste respekt för den förmågan.

Ungefär så ser jag på kreativiteten också. Visst kan jag göra en överslagsberäkning av vad jag ska betala, medan jag väntar i ICA-kön, och visst kan jag (teoretiskt sett) räkna ut ungefär hur jag får spendera om jag ska få lönen att räcka till slutet av månaden – men det tar emot nånstans, och längre än den nivån kommer jag inte. Abstrakta statistiska sannolikhetsberäkningar går, som det heter, fetbort. Jag kan göra vissa enkla mattegrejer, enligt en metod jag lärt mig, men sen är det stopp – och jag är heller inte intresserad av någon fördjupning, helt enkelt för att jag inte automatiskt ”ser” det där fascinerande sambandet som gör det meningsfullt (för mig) att gå vidare. Där finns en tröskel.

En sak är viktig: Det är inte slutresultat jag pratar om här, utan process. Jag kan inte kliva ur min kreativa process, än om jag försökte. Jag tror nästan att det skulle vara enklare för mig att helt enkelt sluta andas. Det är lika självklart för mig att det kreativa varat flyter i mina ådror, som att blodet gör det.

***

Sen måste jag säga att idag vann Svenskan – trots särskrivningsmissen och den överkokta substans-spaghettin. DN sticker nämligen ut hakan med följande maskinellt klingande management-devis ”Tjata på rätt sätt, det lönar sig”.

Förlåt, men jag måste komma dragande med Lisa Johnson igen. Hon byggde sitt föredrag kring två begrepp. The Land of Push – respektive The Land of Pull. Att tjata – ärligt talat, vadå ”rätt sätt”?! – hör definitivt till det (behöver jag påpeka förlegade?) Land of Push. Det inifrån-och-ut-perspektiv, rakt av – jag har nåt att säga och du ska förbanne mig lyssna! Och när det perspektivet kommer från en chef till en medarbetare, då är det direkt oförskämt. Hon kanske hellre skulle fråga sig varför hennes personal inte VILL lyssna på henne?

Och sån sekelskiftessmörja (1900-snackar vi nu) trycker DN upp och presenterar som hot stuff 2008. Fnys.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: