LIX

När jag pluggade vet jag att vi räknade (?) eller åtminstone hade en kurs där LIX-begreppet ingick på nåt sätt. Det är ett mått på läsbarhet, och beror på en mängd faktorer: hur långa meningar och hur mycket svåra ord man använder. Mycket enkla texter och barnböcker ligger under 30, skönlitteratur 30-40 och därefter blir det svårare och komplexare ju högre siffra man får.

Jag hittade den här LIX-räknaren nyss och var tvungen att leka lite:

Den kokta sparven: LIX 39
Blogglitteratur: 38
Kluven pysselträff: 40
Himmel & Ord: 36 (en av de mest lästa texterna i bloggen – se länk överst till höger)
Bloggografen Jenny: 35 (en annan av de mest lästa, min presentation och en text jag själv gillar)
inlägget om fåtöljer och Pavlovs Jenny: 33 (här blev jag förvånad, det är nog det längsta inlägg jag någonsin skrivit, jag trodde att det skulle få högre…)

Kan inte låta bli att undra vad jag skulle få för värde om jag körde in jobbtexten som fick mig att gå i taket på kontoret i torsdags morse, men jag har den inte här hemma… Kommer jag ihåg ska jag testa den på måndag. Gissar på nånstans runt 67… *muttrar* (Hittade en annan text från jobbet – en halvsidas inledning till ett långt PM. Lix 44. Trodde faktiskt att det skulle vara värre. Kan bero på att jag åtminstone varit med på ett hörn och skrivit eländet…!)

Har också testat diverse andra texter som jag gillar, respektive inte gillar, och omedvetet föredrar hjärnan en aptitlig LIX-nivå, den saken är klar. Mellan 25 och 35 hamnar de texter jag gillar. Intressant.

Annonser

3 Responses to LIX

 1. BaraJag skriver:

  Så fick jag lära mig något nytt idag med. LIX ska utforskas! 🙂

 2. Linda skriver:

  Länge sedan jag testade egna texter, kul att kommma att tänka på det igen. Upptäckte att jag hade 29-32 på mina senare inlägg – närmast barnlitteratur. =)
  Men en lång text som jag tragglat ett tag med att skriva, och som jag inte var nöjd med, låg på 42. Där rewritar (bra ord, va?) jag just nu … Kram/L

 3. Jenny skriver:

  Fast jag tror att nutidsstressen SÄNKER ”LIX-toleransen” även bland vuxna. Jag tycker själv att mina inlägg över 35 är liiiite tröglästa. (Och då bortser jag ändå från min oläsliga sajt, som jag inte kan göra något åt… *muttra*) Det finns tillfällen då man av intresse och hängivelse ids sätta sig ner med en text som inte är halvt färdigtuggad – men en stulen bloggstund i vardagen är troligen inte ett sånt tillfälle. Jag får skärpa mig helt enkelt…! ;o)

  Hursomhelst – poängen var att jag tror att ”närmast barnlitteratur” är en rätt bra nivå för texter för vuxna, tänkta att konsumeras i brus och/eller vardagsstress!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: