2009 års gäckande ledord

(Musik: http://open.spotify.com/album/20GcdfgKjBzVQtKZOphqM4 – en helt suverän chill-out-platta, methinks.)

Jag har en lång lista på saker jag vill göra under julledigheten – men varje gång jag säckar ihop och får en egen stund efter dagens måsten och fixanden, är jag så trött att bara sitter och hålögt stirrar genom Google Reader-poster. Det måste bli ordning på det där, det duger verkligen inte.

Det här är en av sakerna på agendan. Att välja ett ord för 2009, ett ord som ska tjäna som ledstjärna och vägvisare genom nästa års snårskog av möjligheter, risker och invanda stigar.

Jag vet på ett ungefär vad jag vill med nästa år – ungefär samma saker som jag ville för ett år sedan, men inte lyckades infria under 2008. Jag kämpar hårt för att se bortom allt som inte hände, för att inte känna att 2008 var ett misslyckandets år – men det är svårt. Det närmaste jag kommer är att tänka att jag kanske mognat och lärt mig ett och annat under 2008, som gör att jag har förutsättningarna jag saknade i år, när jag går in i 2009 med samma målsättningar som för ett år sedan.

Det får vara hur det vill med den saken, jag har inga som helst planer på att bära med mig 2008 och de känslor jag har för det här året, in i 2009. Nej, på tolvslaget den 31:a kapar jag trossarna och går vidare. Det jag bär med mig är det jag lärt mig och det jag tror på – mer behöver jag inte.

Men det där med att välja ord… Det är svårt. I år hade jag inget ord – jag hade tarotkortet Döden i tankarna, eftersom mitt 2007 på många sätt var Den Hängde Mannens år, och Döden skulle följa som en logisk följd av de nya perspektiv mitt år i limbo resulterat i. Döden står för transformation och pånyttfödelse genom en sorgens och smärtans process (själva döendet, som ger rum och liv åt det nya som ska komma). Så jag var på sitt sätt beredd på att det skulle bli tufft… eller? Missade jag den delen? Det kan faktiskt vara så. Jag minns en naivt berusande energi som fyllde varje cell under våren, och när den tog slut… då hade jag glömt lägga undan reserver.

(Det finns en fabel om det där – en ekorre som leker och latar sig hela sommaren, medan de andra djuren sparar, lägger på lager och arbetar för att överleva vintern. När vintern kommer ångrar ekorren sin lättja – men då är det för sent.)

Kanske är jag helt enkelt en ekorre som faktiskt är på väg att överleva vintern utan nedgrävda ekollon att livnära sig på under de kalla månaderna, och får en chans att förvalta nästa sommar på bättre sätt. Så ja, jag går in i 2009 med i princip samma målsättningar som jag tog med mig in i 2008, fast kanske med en mer mogen attityd. Jag skulle gärna frossa i samma solkyssta glädjerus som jag levde i under våren i år – men jag kanske lärde mig den gången att man inte bara kan leva loppan när solen skiner, det är då man måste skapa det som ska ta en genom bistrare tider.

Men frågan är – vilket ord ska få mig att minnas det? Och räcker det verkligen att bara minnas den saken? Jag skulle vilja ha ett ord som också påminner mig om att kraften kommer inifrån, från mig själv – så att besvikelse över andras tillkortakommanden inte får mig att tappa fart. Den här gången känner jag att jag vill ”ta hem” kontrollen över saker och ting, vara säker på att det är jag som står vid rodret, och inte vara så jävla naivt demokratisk i allting. Ska saker bli gjorda så som jag vill ha dem gjorda, så måste jag göra det själv – och tro på att det är så jag får det bästa resultatet.

(Jag minns den förlorade Vi-i-femman-tävlingen igen, och vet hur länge impulsen att låta andra styra funnits där.)

Samtidigt vet jag ganska väl vad jag har att göra – som jag skrev för några veckor sen har jag en handlingsplan att följa, även om den är ganska grovt tillyxad och kommer att lämna gott om utrymme för improvisation längs vägen. För att inte säga ställa ganska höga krav på förmåga att improvisera. Och det är ju så jag vill ha det.

Men ledord…? Jag vet inte. Vilka ord har ni andra valt för 2009? Och varför?

Annonser

4 Responses to 2009 års gäckande ledord

 1. Elina skriver:

  Jag kom att tänka på ett ord direkt när jag läste din text. Sedan började jag fundera och analysera och värdera och…ja du fattar. Jag blev osäker. Men bra idé. Känns som något att scrappa. Eller typ göra en tavla eller något av så att man påminns ofta.

 2. BaraJag skriver:

  Glömmer bort Bodils blogg ibland, hon skriver en hel del kloka saker. Tack för påminnelsen! Välja ord är en jättebra idé. Jag visste på en gång vilket ord jag tänkte välja; sundhet. Men, så jag att hon ett år valt ”Min kropp” och det kändes mer som det jag vill. Det handlar ju trots allt om många saker för mig; jag vill ändra en aningens i kosten, träning, göra mig av med min ”ovana” (du vet vad jag menar, no more festbloss) etc. Så, ”Min kropp” får det bli!

  Kramar!

 3. Aldrig tänkt på att välja ett ledord för ett år, jag flyter mest på.Men ficdk jag välja ett ord som skulle symbolisera 2009 skulle jag nog säga FRISK. Men det är ju inget jag själv väljer. Tyvärr är ju inte sjukdom något jag bestämer över. Anemin får tillåtelse att styra en hel del över mig och jag kan inte kämpa emot, orkar inte kroppen att tränar spelar det inte någon som helst roll hur mycket jag verkligen vill.

  Jag är hopplös på att skjuta upp saker, allt från städning, ringa jobbiga samtal, betala räkningar, leka med barnen mm. Så ordet får kanske bli NU.

 4. Marie skriver:

  Jag gillade tanken att välja ett ledord för året. Mitt ledord för 2009 får bli lust, tror jag. För att jag är väldigt bra på att fundera ut vad jag skulle vilja göra men tänka mer än göra i verkligheten, och för att början av 2008 mest präglades av olust gentemot det mesta.
  Lust handlar om både kropp, själ och hjärna i kombination. Att hitta skärningspunkterna där alla delar får vara med – det hoppas jag på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: