Bönhörd?

Jag aktivt icke-religiös – men jag tror. Ingen religion får diktera för mig vad jag ska göra för min gud, få saker får mig att fnysa så ljudligt som människoskapade religioner som gör anspråk på att Ha Funnit Den Enda Sanningen. Min gud bor i mig, och jag i – ja, ”honom”, i brist på lämpligare pronomen.

För mig är personlig utveckling och andligt sökande i princip samma sak. Det är lite som att leka blindbock: går jag åt fel håll säger Gud åt mig att ”nu blir det kallt” och kylan slår sina klor i mig, håller mig vaken om nätterna och får min hjärna att gå på tomgång och i baklås på en och samma gång. När jag går åt rätt håll möter han mig med värme och säger – ”nu börjar det brännas”! Och så fylls jag av en sån visshet att inga tvivel ens ryms i mitt hjärta längre, jag bara vet. Såhär ska det vara.

Så bön är ett märkligt ord för mig – bön är att be om något, ställa en fråga och vänta på svar. För mig handlar det mer om trial and error – att famla omkring i mörkret, göra ett val och se vart det leder – följa intuitionen och hoppas att den är uppkopplad till den andlige GPS-satelliten.

Jag praktiserade mitt ledord för nästa år ikväll, genom att damma av ett projekt som legat i träda ett tag. Nu växer den där vissheten i mig, som doftande tropiska blommor.

Ja. Jag tror.

Annonser

2 Responses to Bönhörd?

 1. Matti skriver:

  Bön är definitivt inte att be om något. Då är du (ursäkta: bara JAG) helt fel ute… Bönen är för ämnad någon annan,..
  ”Hjälp Anna, hon behöver..”

  Bönen är inte för dig själv.

  Människoskapat troende är åxå en religion….

 2. Jenny skriver:

  Matti, Matti – var har du fått alla dessa pekfingrar ifrån?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: