Soundtrack of my life – the story, del 2


Wim Mertens Close Cover var signaturmelodi i något radioprogram som jag aldrig lyssnade på – det var av ren slump jag råkade sätta på radion och hörde dessa ljuvliga toner, som fick huden att knottras och hjärtat att bulta. Det slumpade sig så att det råkade vara sista avsnittet av det där radioprogrammet, och någon lyssnare hade skrivit till programmet för att fråga just om signaturen, så jag fick åtminstone veta vad melodin hette. Däremot tog det många års sökande innan jag hittade den på CD – men den är fortfarande något av det vackraste jag vet. En nästan fysiskt sensuell musikupplevelse…


Just den här låten vete tusan egentligen – det jag ville ha med var musik från Buddha Bar-serien. På mitt gamla jobb var musiken central – och spelades högt. Hörlurar var ett okänt fenomen, och vi lyckades samsas rätt bra om vad vi skulle spela om dagarna. Det var väl när chefen kom dragande med de tre fläskiga tenorerna som jag fick lite frispel – men Buddha Bar-plattorna gick varma. Dessutom får de stå symbol för den långa period jag ägnade åt andligt sökande i olika former.


Eggstone var ett favoritband när jag pluggade – tja, jag gillar fortfarande det enkla popstuket. För mig är det här ljudet av tentaplugg, pumptömning och eftersläppsbiljetter!


När jag var 10-11 år hade jag en period när jag gick genom mammas och pappas skivsamling. Det var Beatles Abbey Road, Blood Sweat and Tears – och så 10cc. Hela plattan How Dare You, som ”I’m Mandy, fly me” är hämtad från, är rätt skruvad, och jag gillade (hm – gillar, kanske…!) skruvat. Jag lyssnade på 10cc, och läste Hans-Eric Hellbergs Dunder-&-Brak-böcker och Bengt Linders Dante-böcker.

Dessutom får Mandy symbolisera min paniska flygskräck. Nu tror jag att det är bortklippt ur Youtube-versionen, men albumversionen börjar med textstrofen: ”Oohhhhh, no you’ll never get me up in one of these again… What goes up (what goes up), must come – down-down-down-down…” Det är jag i ett flygplan, varenda gång. Fy fan för att flyga! (Fast åka båt är etter värre…!)


Ja. Jag är en total och fullkomlig schlagerfreak. Inte så mycket för musikens skull – även om elaka tungor skulle påstå att min lista är inkomplett utan minsta bidrag signerat Lasse Holm – utan för själva cirkusen. Melodifestivalen är helt enkelt det roligaste som händer i svensk TV på hela året – och i februari brakar det löst igen! Molitva är en typisk sådan låt som jag valt för att jag faktiskt slipper skämmas för den – jag tycker den är fin. Och så har jag en typisk svaghet för låtar som sjungs på nästan vilket språk som helst utom engelska eller svenska.


Jag funkar bäst i visst bakgrundssorl. Det får inte störa för mycket, men en alltför tyst miljö gör mig nervös. Så när jag lämnat studentkorridoren och skaffat mig en egen lägenhet, lade jag mig till med vanan att ta mitt pick och pack och sätta mig på café och jobba. Det gör jag än idag (as you all know). Mitt val DÅ föll på Brokvists konditori i Växjö. Där hängde även en drös småländska slynglar med stora planer och konstiga kläder – sedermera kända som The Ark. De brukade komma och be mig om ursäkt för att de förde oväsen, och hoppades att de inte störde mig – men jag var ju där för att FÅ lite oväsen omkring mig, så det gjorde absolut ingenting.

Min bästa Lassie – definitivt! 🙂

Annonser

One Response to Soundtrack of my life – the story, del 2

  1. Linda skriver:

    Hej!
    Bara någon liten rad här för att säga att jag kikat in, läst och inspirerats av flera saker du skrivit i flera av de senare inläggen (som vanligt). Inte så mycket skrivet eller delat från min sida (inte nåt), ibland är det skönt att bara konsumera. =) Vilken strålande idé med en soundtrack från ett liv, tack för att du delar. Molitva följde mig just nu i flera lyssningsrundor medan jag öppnade, ögnade och stängde dokument, vilket var det mest effektiva jag gjorde under denna vackra lata lördagskväll.
    Kram/L

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: