Min ikon-kalender

Nu har jag förvisso förvisat pysslet till en alldeles egen blogg – men den här har jag hela tiden tänkt visa här, för den handlar mer om mig och hur jag tänker, om själva pysslet. Egentligen är den inte särskilt vacker, och definitivt inte någon stilren och välbalanserad design. Ändå är den något av det mest genomtänkta jag gjort. Det är nämligen min egen lilla ”affirmations-ikon”, byggd med symbolspråk kring saker med mig som jag vill bära med mig och påminna mig själv om.

Ett klassiskt bantningsråd brukar vara att man ska sätta upp en bild på kylskåpet – antingen en målbild eller en avskräckande bild, det beror väl lite på vad man triggas av. Det är också lite så jag tänkte när jag gjorde min kalender till en ikon – att den ska finnas där som en påminnelse om vem jag är och vad som är viktigt, när jag som bäst behöver det. Kalendern ska följa med, vara ett blickfång och mana till inre ro och trygghet, när saker omkring mig försöker påstå att det jag tror på inte finns eller inte gäller.

Grundidén var att göra en samling viktiga nyckelord i biljettform. Biljetterna symboliserar det uppenbara – ett antal resor som leder någon vart. Dessa nyckelord symboliserar mina biljetter som ska ta mig framåt, dit jag vill. Det underförstådda nyckelordet är ”rörelse” – i motsats till stagnation:

”Rörelsen är livsviktig. Det är som att cykla – man måste ha styrfart, annars är det dömt att misslyckas, och man dråsar omkull och slår sig blodig – och så har man mött ÄNNU en motgång.”

Biljetterna är ganska ovetenskapligt sammanställda, de livsteman som föll mig in för stunden. Jag hade säkert kunnat komma på och klämma in lika många till om det bara var det det hängde på, men då hade designen blivit ännu rörigare och ikonen hade förlorat i tydlighet. Men det finns en tanke med var och en av dem:

Glädje – finns det något viktigare, egentligen? Glädjen är nyckeln till så mycket, det gäller att inte tappa bort den.

Skaparlust – För mig räcker inte alltid det som redan finns och är prydligt strukturerat och uppställt på härför avsedd plats, med tydlig etikettering och innehållsförteckning. Skaparlusten är inte enbart det hobbyrelaterade skapandet – det är ett sätt att vara. Nyfikenheten, experimentlustan – viljan att ständigt förbättra och hitta nya vägar.

Drivkraft – Personlig drivkraft är en urkraft till vårt förfogande. Det finns de som kallar det personligt entreprenörskap, men det är i princip samma sak. Det är en kraft att följa, tro på och ge näring åt, inte kämpa emot och försöka kuva.

Vision – vision är livsluft för mig. Vision är att tro på något och sträva ditåt. Det behöver inte gå med sjumilakliv, men visionen anger rörelsens riktning. Utan vision går man ofelbart vilse.

LifeArt – här har jag lånat Ali Edwards koncept, men med egen betydelse. LifeArt handlar om att leva i nuet och njuta av det nuet har att bjuda på. Detta, kan tilläggas, är inte alltid min starkaste gren – men desto större anledning att påminna sig om det.

Kreativitet – för mig är kreativitet ett vidare koncept än det är för de flesta. Säg ”kreativitet” och folk associerar till målarpytsar och hobbyprojekt, möjligen konstnärlighet om man är ”duktig”. För mig är kreativitet ett förhållningssätt, nej en egenskap. Det är något jag bär med mig, och inte skulle kunna välja bort ens om jag skulle vilja.

INFP – det här är egentligen den mest symboliska av biljetterna, det handlar om att aldrig mer glömma bort att vara mig själv. Jag är givetvis mer än min Myers-Briggs-profil, men det var ganska smidigt att kunna klämma ihop sin personlighet på fyra bokstäver. Man får vara pragmatisk även när man skapar ikoner, bestämde jag…!

Även blinget runtom biljetterna har sin symbolik – till och med den överdådiga mängden av bling är symboliskt: Det här är värdefulla grejer. Saker att vara rädd om, skydda från våld och inskränkthet och placera på den högsta piedestal jag kan hitta – det här är mina viktigaste ledstjärnor, här och nu. Andra saker kanske – kanske inte – kommer att vara vägledande vid andra tillfällen i livet, när dessa biljetter tagit mig dit de kan och blivit okomplicerat införlivade i livet och vardagen. Men här och nu är detta vad jag behöver påminna mig om, ofta, ofta.

***

(Det första utkastet av det här inlägget skrev jag den 17 oktober 2008. Det satt då lååångt inne…! Fast inget av den text jag skrev då är kvar – bara bilden och tankarna är desamma.)

Annonser

2 Responses to Min ikon-kalender

  1. ylva skriver:

    äsch, jag tycker att den är fin. och bra :). dessutom är jag nyfiken på planerna nedan *pekar nedåt*.

    förstår att det inte var roligt i dte tidigare inlägget, men måste bara säga att jag känner mig hemskt träffad av det du skrev om att få personer driver en till vansinne i samma utsträckning som en själv… pucko jag, har jag bara att tillägga.

    kram kram,

  2. Grannen skriver:

    Måste bara skriva: Vad du är begåvad som kan skapa något sådant. Din ikon-kalender är jättefin på alla sätt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: