Nihon-no madji-ku

Igår hade jag massagetid på jobbet. Varje (eller varannan?) vecka kommer en japansk magiker till min arbetsplats och ger personalen massage. (Och jorå, vi får betala en del av kalaset själva – men det är en prisvärd njutning.)

I början gick jag hos en kvinnlig massös och fnös ljudligt åt allt kvitter jag hörde från kollegorna om den japanske mannen. Vadårå – massage som massage, eh? Men det faktiskt inte vanlig massage-som-massage han gör. Han arbetar med shiatsu – som är en japansk massagevariant (eller variation på ett tema, kanske snarare) av akupunktur.

Och det är en verklig upplevelse – för åtminstone sex av de mänskliga sinnena. För han är nog inte så mycket massör egentligen – som magiker. Jag tänkte på det igår, när jag låg där och lät honom med lätta rörelser och mjuka fingrar lösa upp stela och hopknutna muskler i min rygg och axlar – att det finns en helt annan dimension närvarande i hans arbete än hos de vanliga – icke-magiska – massörerna.

Han arbetar med slutna ögon, och låter sin kropp och sin andning dansa kring britsen där jag ligger. För många år sedan tränade jag tai-chi en tid, och jag känner igen rytmen, rörelsen, känslan. Det är oerhört meditativt – och magiskt. Det är också magiskt att få… ta del av den närvaro han lägger i det han gör. Bara det är en upplevelse som väcker reflektion och skapar perspektiv – väl så njutbart som själva massagen.

(Och rubriken betyder ungefär Japansk magi. Åtminstone i teorin…)

Annonser

One Response to Nihon-no madji-ku

  1. Vi hade en shiatsumassös som kom till jobbet på min gamla arbetsplats. Gissa om min kropp saknar de där stunderna av 20 minuter magi. Att gå ifrån massagen lite lätt dåsig men ändå med ny energi i kroppen. Nu kostar jag på mig att gå till massös en gång i månaden, helkropps. Det är nästan lika bra. Samma massös dock så jag kan alltid be henne om en shiatsu nästa gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: