Veckans ord

365 saker du kan göra tipsade för ett tag sedan om att skriva ner alla ord man inte förstår och sen faktiskt ta reda på vad de betyder. Först tänkte jag ”äh, ännu en liten anteckningsbok att hålla reda på” (fast allra först tänkte jag faktiskt att ”JA, då får jag anledning att göra ännu en liten anteckningsbok!” – hm. Ja, ja, jag vet. Knäpp.).

Men sen satt den där tanken ändå där, på avdelningsmötet där ordet ”kohort” dök upp i något för mig dunkelt sammanhang och återigen på enhetsmötet där ordet ”portlet” dök upp. Portlet vet jag åtminstone att det har med webb att göra – men sen är det stopp. Inga oöverstigliga mängder av ord att slå upp, alltså. Inte värre än att till och med jag har kunnat hålla dem i huvudet.

Sålunda är veckans ord kohort och portlet. Vi får väl se hur många veckans ord det blir, men det känns lite fiffigt att faktiskt inte nöja sig med att inte veta – utan ta sig i kragen och ta reda på och lära sig mer. Särskilt när man nu har verktyg för efterforskningar vid sina fingertoppar, dagarna i ända.

Kohort kan betyda flera saker –  en del av en romersk legion, ett begrepp inom demografi eller en biologisk klassifikationsnivå. Inom demografi avser kohort en grupp med en gemensam nämnare – födelseår eller att man gift sig under samma år eller något liknande.

Portlet – aha, jag hittar det bara på amerikanska wikipedia, men godtyckligt översatt: det är små funktionella fönster på en webbsida, som sökrutor, inloggningsrutor… tekniskt sett borde väl webbreklam också räknas som portlets… eller nej kanske inte för de är ju inte funktionella förresten. Jaja. Nån som kan förklara det bättre – gimme your best shot!

Annonser

One Response to Veckans ord

  1. *S* Postade just en bloggpost jag började skriva igår. Den är extremt lik din.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: