Bil-skön design och mello på upploppet

Bea skriver om bilnostalgi ikväll, och den drabbar mig – jordens minst bilintresserade människa – rakt i solar plexus. Bildesign på 2000-talet känns kall och opersonlig, jämfört med linjer och former på 70-talets bilmodeller. Det här är skönhet…!

Min hjärna, fylld till bredden av allsköns otippade associationer, börjar leta efter titeln på en fransk 70-tals film (eller är den brittisk? Brittisk, men utspelas i Frankrike…? Nu blir jag osäker…), en komedi om en kille som ska ta en bil till en bilmässa – och allt går fel. Den börjar med trafikbilder med just den här sortens bilklassiker som Bea visar i sin blogg. Den kan vara från slutet av 60-talet också, när jag tänker efter lite… Någon som vet vilken jag menar? Jag fick lust att se den igen, om jag bara kommer på vad den heter… Och om den fortfarande går att få tag i.

***

Kvällens Mello-Andra chansen blev en stökig historia. Äldstingen skulle få titta, men han var för trött och det blev kalabalik och gnäll av allt.

Två reflektioner gjorde jag – båda om artister som åkte ur tävlingen.

Amy Diamond är vad? 16? 17? Men så varför klär sig människan som en 12-åring? Vilka röster hoppas hon vinna med skolflicks-kostymeringen…?

Och så kom jag på en sak som säkert bidrog till att Star Pilots åkte  ut (förutom att låten känns gravt plagierad): pilotbrillorna. Jag förstår poängen med att göra en grej av bandets namn, genom att alla på scen bär uniform/overall och pilotglasögon. Men – som publik vill man känna ögonkontakt. Det känns oerhört opersonligt att se män i overall och solbrillor jönsa omkring på scen, man undrar vem de apar sig för – för inte 17 är det för mig i alla fall. Tänk på det om ni ska stå på scen någon gång – ögonkontakt, inte solbrillor.

Men – vid det här laget tycker till och med jag att det ska bli rätt skönt när mello-cirkusen är över för i år, och man kan försjunka i gammalt hederligt videovåld på lördagskvällarna igen.

Annonser

6 Responses to Bil-skön design och mello på upploppet

 1. Per Stromsjo skriver:

  Mitt kunnande om film är närmast obefintligt men ändå får jag för mig att det är den här du tänker på?

  http://www.imdb.com/title/tt0069400/

 2. Lisa skriver:

  Hej, hamnade här men minns inte hur. Fastnade direkt i dina inlägg, du skriver på ett fängslande sätt. Ser fram emot mer foton från dig.

 3. Kan det vara Trafic du menar.

  Aha ser nu när jag klickar på Pers länk att han gissar på det samma.

 4. Jenny skriver:

  Ja, ni är kloka gissare båda två – det var Trafic jag menade. Måste försöka få tag på den, om inte annat så för bilarnas skull…! *s*

 5. Per Stromsjo skriver:

  Monsieur Hulot (Tati himself) minns jag som något slags franskt svar på Columbo. Fast Hulot var ju före så det funkar ju inte heller. Han hade hursomhelst en osviklig förmåga att jönsa omkring i periferin och haverera det mesta i största välvilja.

 6. Jenny skriver:

  *fnyser ljudligt* Och där sitter du och försöker lura i mig att du inte kan så mycket om film – den här kunde du ju både det ena och det andra om…! 🙂

  Jag har nog sett åtminstone någon av de andra Hulot-filmerna, det lät lite halvbekant när jag läste om dem. Far min hade/har en viss förkärlek för fransk film, fast hans favorit var alltid Louis de Funès…!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: