En skrynklig papperlapp

Ja, jag vet att jag lovade hålla truten – men det var väl ändå ingen som trodde på det, eller hur?

***

Jag sitter här, med en sen kopp te, frukostäggen kokar på spisen i köket (imorgon finns inte tid för sånt) och jag har en liten, skrynklig pappersremsa framför mig, med några ord i karaktäristisk handstil på. Det står ”Öppnas före julklappsutdelning” och det var min mormor som skrev det. Remsan satt på en julklapp hon skickade inför julen ingen kunde ana att hon inte skulle vara med om. Natten till julafton, efter Bingolottos uppesittarkväll på TV, föll hon ihop på golvet hemma i köket och dog.

Vi hade egentligen slutat byta julklappar, men mormor brukade skicka några småsaker ändå. Den här lappen satt på ett paket som innehöll en tomtemössa med flätor, hur fånig som helst, men ganska typiskt för mormor att skicka.

Hon var lite nervöst lagd, och ofta ganska stressad inför julmiddagen och allt som skulle fixas, men jag tror att mormor älskade julen. Ljuset, värmen, maten och anledningen att träffas mitt i vintermörkret och kylan. Att hon måste dö just natten till julafton känns extra typiskt just därför.

Jag kan inte förmå mig att kasta den där lilla lappen. Jag har kvar resten av omslagspappret och julklappsrimmet hon skrivit om tomteluvan också. Många år från nu, när jag fallit ihop död någonstans, kommer mina barn att hitta det där och undra varför i hela friden jag sparat sånt skräp i alla år.

Jag hittade den där lilla lappen ikväll, när den föll ur soppåsen, där någon kastat den – utan att förstå vad den betyder för mig. Det är som om pappersresterna är det enda jag har kvar av mormor.

Annonser

3 Responses to En skrynklig papperlapp

  1. Per Stromsjo skriver:

    Det finns mycket som man enkelt kan göra sig av med – ända tills en dag när man bara inte kan förmå sig till det längre. Små skrynkliga lappar till exempel. Jodå, jag har också så’na. Spara den noga.

  2. Ellinor skriver:

    Spara den noga, jag har också kvar det sista kortet min mormor skrev och skickade till mig!

    Även om din mormor inte hann uppleva en jul till, så var hon säkert lycklig i väntan på den julen! *kram*

  3. Kan du inte göra en fin scrapsida där du varsamt klistrar in den lilla lappen, snöret, rimmet, pappret? Några foton på mormor och kanske en bild på luvan? Då riskerar den inte att hamna i soporna igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: