Photoshoplycka är…

…att kunna ta en bild som den här:

och lyfta fram den såhär:

Jag fotade enbart i RAW-format sist, har insett att när jag plåtar i RAW använder jag jpg-filen mest som referens till hur originalet såg ut, och hur ofta behöver man egentligen en sån referens som tar upp 5 megabyte på hårddisken…?

Det var starkt solsken, vilket vanligen är ett hopplöst läge att fotografera i, alldeles för hårda kontraster och utfrätta högdagrar, hur man än trixar och försöker undkomma solen. Originalbilden är ju också helt felexponerad, kameran blir förvirrad av allt ljus och underexponerar hela bilden för att inte fräta ut de ljusaste partierna.

Det jag gjorde för att få fram själva bilden ur mörkret var reglaget Fill light, som jag aldrig hade använt förut, det stjäl en del kontrast och gör ofta att färgerna bleks mer än lovligt. Men i extremfall som detta var det perfekt – jag fick fram hela ansiktet och till och med färgen i bakgrunden.

I efterhand har jag kört några actions som förhöjt just färger och kontraster igen, och slutresultatet är helt OK. Ögat ser lite skumt ut, för det ser ut som om det är belyst, fast ansiktet ligger i skugga. Men jag vet inte om jag ids ändra på det faktiskt…

Annonser

2 Responses to Photoshoplycka är…

  1. Lisa skriver:

    wow vilketn skillnad det blev! jag fotar också i RAW nu och försöker enligt min egen bästa förmåga redigera dem sen. Men om jag fotograferar i både RAW + JPG, så jag får dublett, vad är skillnaden där liksom?

  2. Jenny skriver:

    RAW är ett eget filformat som sparar ALL information i bilden – medan JPG-filen komprimerar bort en del. Om du tittar på bildfilerna i din dator ser du att RAW-filen tar en hel del mer plats än JPG:n. Det är också det faktum att all information finns kvar i RAW-filen som gör att det går att plocka fram såhär mycket detaljer ur en helt mörk bild, med enbart jpg tror jag inte att det vore möjligt att lägga till så mycket ljus i efterhand.

    Fördelen med jpg är alltså att de tar mindre plats på din hårddisk, och så att det är ett filformat som går att dela med andra, utan att dessa måste ha specialprogram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: