Allt finns på nätet

Jag har gått och blivit bortskämd. Bortskämd av internets rikedomar. Allt finns på nätet – allt. Och när man sen snubblar över det faktum att något man vill ha INTE finns… Vart går man då? ICA? Jag vill väl inte handla på ICA heller, när jag vant mig vid att hämta på nätet!

Och i det här fallet är det inte heller fråga om att jag förväntar mig att finna det jag söker i någon olaglig gratisvariant – torrents hittar jag, men ingen laglig digitalversion av låten jag vill ha. Den obstinata delen av mig har god lust att skriva till artisten – för hennes e-postadress hittar jag också – och fråga hur i helskotta hon tänkt egentligen. Back to basics? Vinyl??

Jag har aldrig använt TPB – jag vet att det heter torrents, men jag vete tusan vad man gör med dem. Jag köper min musik på iTunes, för att det är ett bekvämt sätt att impulsshoppa musik, och det är så jag vill ha det. Att ägna mer än trettiofem sekunder åt att köpa den musik jag för stunden önskar mig är en tröskel som får mig att avstå köp helt och hållet. Vadå – skulle jag besvära mig med att vänta tills imorgon för att kunna fara till stan och gå i en skivbutik och där betala 5 gånger så mycket för en CD-singel (eller 20 om jag måste köpa hela CDn) som jag skulle få ge för en digital låt från nätet? På grund av skivbranschens rädsla för utveckling? Skulle väl inte tro det…

Jag snackar inte gratis fildelning här, jag snackar om ren marknadsdistribution. Jag snackar om kunder – publik, om ni så vill – som inte längre accepterar att behöva göra sig onödigt omak, när det finns bättre sätt.

Så att undanhålla sina verk från de nya distributionskanalerna, av rädsla för att bli lurad på betalning, är inget annat än att spotta sin publik i ansiktet. Förr fanns ett uttryck som hette ”All publicitet är bra publicitet”. Ingen vettig människa tror på det längre. Dålig PR är dålig PR. Och jag tänker då inte masa mig till stan för att gå i skivaffärer imorgon.

Här är en fulsnutt av låten jag letade efter. Videon från framträdandet vid melodifestivalen är bortplockad pga att den stred mot användarvillkoren. Och den går alltså inte att hitta vare sig på Spotify eller iTunes heller. Men torrents hittar jag. *infoga ljudlig fnysning här*

Annonser

One Response to Allt finns på nätet

  1. Carina skriver:

    Ja, men precis! Vilja att betala FINNS faktiskt. Det handlar bara inte om viljan att betala överpriser för ett utdaterat medium innehållandes en låt med x antal hundra år på nacken (Ja, jag överdriver såklart).

    Tänk om dessa upphovsmän (För det är ju dessa det är synd om, INTE skivbolagen *fnys*) kunde begripa att det finns en stor publik där ute som är beredda att betala. Ett rimligt pris vill säga…gärna direkt till upphovsmannen om det gick.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: