Dementi

Jag är rädd att jag har farit med osanning. Inte medvetet, inte i avsikt att vilseleda – snarare för att jag själv varit vilse och inte begripit bättre. Eller – vilse låter så dramatiskt. Lite vanligt hederligt bortkommen bara.

Det handlar om det där med huruvida jag är konflikträdd eller inte. Jag har påstått att jag inte är det, men det stämmer ju inte. Lindas och mina sen-nattsdiskussioner om gruppdynamik, och testet vi hade som underlag, gjorde det egentligen rätt tydligt hur jag funkar. Jag driver min sak – men vågar inte stå på mig om jag hamnar i en konfliktsituation kring det. Det är lite av ett uppvaknande att inse detta, när jag gått omkring och sett på mig själv som en som vågar ta fajten. Men sanningen är att jag möjligen avancerar mot väderkvarnarna med rak rygg och draget svärd – men när de börjar veva med armarna, då hukar jag i sadeln och säger ”okej, nej det är klart, förlåt”. Hur uppenbart korkat och fel det än är. Ibland.

Det är som i Vi i Femman. Klart att nån annan vet bäst. Inte ska väl jag komma här och komma. Eller äsch – jag vet inte hur jag argumenterar egentligen. Jag argumenterar säkert inte alls, eftersom jag gör det omedvetet, och snarare i efterhand blir förbannad och trängd över de situationer jag försatts i pga att jag backar för husfridens skull. För att vara till lags.

De konflikter jag trivs och fungerar i är snarare de sportsliga, där argumentationen är en vänskapsmatch snarare än en verklig kraftmätning. Kanske spelar min naivitet in här – jag inbillar mig ju alltid att det finns en sportsmannamässighet i sådana sammanhang, glömmer att somliga människor faktiskt har ett behov av bildliga dickmätningar och maktdemonstrationer. Det är delvis det jag menar när jag säger att jag inte grejar sociala spel och charader, jag orkar inte hålla på och ta hänsyn till andras dolda agendor och rök-och-speglar-arrangemang för att dölja skavanker de inte törs stå för. Var den du är, om du ska leka med mig – annars vill jag inte vara med. Då drar jag, och lämnar situationen åt sitt öde.

Vilket sällan är särskilt bra – vare sig för situationen eller mig själv.

Jag har kvar Lindas papper som vi pratade kring den där natten. Ska ta med dem till jobbet imorgon och kika mer på det.  Kanske kommer det en utveckling av dessa tankar. Nu ska jag dock sova lite. Imorgon väntar ett möte med Den Kloka.

Annonser

3 Responses to Dementi

 1. ylva skriver:

  ville säga något klokt, men kan inte det just nu… vad som däremot är klokt är barnmorskans ord längre ned. och plötsligt känner jag mig lite klok ändå, för just det där – om än bara det – har jag faktiskt vetat länge ;).

  visst är allt vackert mot en blå himmel och det är trädet med. jag vet inte vad det är för sort, men blommar det? det brukar vara lättare att komma underund med vad det är om man hittar blommor.

  kram kram,

 2. jenny skriver:

  Jag kommer just från Kloka Människan och har pratat om just det här. Där landade jag i att jag gärna anpassar mig och gör mig strömlinjeformad för att göra en process smidig för någon annan – men att jag OCKSÅ behöver bli mött av den flexibiliteten och anpassningsviljan. DÅ kan jag ha en konstruktiv konflikt, en som skapar dynamik och rörelse framåt – och där jag TRIVS, som fisken i vattnet. Det jag inte klarar är att göra allt ensam och i motvind. Och vem fan klarar det egentligen? Problemet med mig är väl att jag vägrar sluta försöka, och försöka, och försöka – tills kampen gör våld på mig själv och mina energireservoarer.

  Men det blir nog ett inlägg om detta ikväll. Stay tuned! 😉

 3. jenny skriver:

  Och JA – visst är det klokt, om att vara där för någon annan kan vara ett slags konstruktiv maktposition. Jag gillar Gudrun Abascal – ännu lite mer sen jag läste det där faktiskt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: