Makten att lyfta någon annan

DN Jobbs baksida bjuder ofta på intressant läsning – det brukar inte gå att hitta de artiklarna på nätet, av någon outgrundlig anledning, men det är något samarbete med tidningen Chef, och handlar om karriär, ledarskap och arbetsplatsdynamik. Min melodi!

Idag är det ett fantastiskt inspirerande reportage om Gudrun Abascal, som är Sveriges mest kända barnmorska och har sagt mycket kloka saker kring barnafödande och nyblivet föräldraskap. I dagens reportage etsar det här citatet sig fast i mina tankar:

Det finns en stor makt i att vara barnmorska som lockade mig. Man har makten att hjälpa kvinnan att föda sitt barn och få henne att lita till sin egen kompetens.

Jag är färdig med barnafödande, och relaterar inte så noga till den konkreta situationen, men jag fångas så starkt av Abascals förmåga att se sin uppgift att lyfta någon annan som en maktposition. Tänk om världens alla ledarpersoner, höga herrar och damer som leder länder, företag, organisationer och mindre avdelningar, tänk om alla dessa ledare kunde se att makt inte handlar om att kontrollera och begränsa någon annan, utan tvärtom – att lyfta undan de begränsningar och hinder som finns, så att den andres unika kompetens och bidrag till världens utveckling och välgång får fritt spelrum…

Makt är inte alltid att hävda sig själv. Makt kan vara att lyfta någon annan.

Annonser

6 Responses to Makten att lyfta någon annan

 1. fruc skriver:

  Tro det eller ej men jag har pillat lite med WP. Dravel än sålänge men vi får se vartåt det bär.

 2. Jenny skriver:

  Och så glömmer hon länka… Vad ÄR det här??! ;o)

 3. fruc skriver:

  Jamen du vet väl vem fruc är … Det är ju du som döpt bloggen! 😉

 4. fruc skriver:

  Varför i alla glödaste håvetes alla kommer inte min avatar upp? Jag har ju lagt in en för WP. Hjälp? …

 5. Jenny skriver:

  Hmmm – jag undrar om inte den bilden är en gravatar, dvs ligger inte alls på WP. (Varför i alla glödhetaste håvete, det kan man livligt fråga sig…) Men gå till gravatar.com och lägg in, och se om det funkar sen!

  (Sen kan det ju vara en fördröjning också… kanske?)

 6. Linda skriver:

  Hej! Det där var så fint skrivet att jag fick tårar i ögonen. Det är precis den makt jag vill ha. Den makt jag gillar. Sedan kan det absolut vara rätt att utöva sin makt genom att våga gå först, peka ut, styra och leda också – men det är inte min makt. Helst av allt skulle jag vilja utöva makten att få andra att vilja lyfta sig själva genom ord. Som du också gör, via blogg och med-delade tankar (med-delade; av ”dela med sig”). Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: