ESC-staden utan stolthet

Plötsligt handlar det inte om glitter och glamour, sång och dans och kärlek över gränserna längre. För att det finns människor som tycker att gränserna i sig är viktigare än kärleken, toleransen och glädjen.

Jag tänker på Pride-festivalens årliga karnevalståg här i Stockholm, som är en celebration snarare än manifestation. Visst lockar den fram trångsynta extremister – men inte i officella, statliga uniformer. Jag har aldrig tänkt på Pride som en demonstration, än mindre som någon kontroversiell sådan – och allra minst som någon samhällsomstörtande revolutionär demonstration, som någon skulle komma på tanken att förbjuda och kalla för en omoralisk säkerhetsrisk.

Kärleken är ingen säkerhetsrisk, har aldrig varit, kommer aldrig att bli. Rädsla, protektionism och maktmissbruk är det som genererar säkerhetsrisker – för alla. De ”omoraliska” såväl som de man säger sig vilja skydda.

Moskva har ingenting att vara stolta över ikväll. 300 miljoner nerplöjda i ett projekt som inte betyder någonting. Grundidén med ESC var gemenskap, sång och fest – och det rimmar väldigt illa med att arrestera medborgare på gatorna, för att de demonstrerar för sin rätt att älska vem de vill.

Annonser

One Response to ESC-staden utan stolthet

  1. mammamalin skriver:

    Riktigt bra och framför allt viktigt inlägg. Jag skriver under på vartenda ord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: