Hamngatan 13 – en postning om att utmana sig själv

Det blev en kort lunchpromenad med kameran idag. Inte många bilder alls, och de jag tog var i vanlig ordning tagna, som någon sa ”på uppstuds, i farten sådär” och medan jag kanske egentligen mest tänkte på annat. Hm.

Huvudsakligen tänkte jag på min relation till fotograferandet – mina bekvämlighetszoner, hang-ups och utvecklingsområden. Ja, de är ju många förstås – jag kan ju börja med att öva mig i att hålla den eländiga kameran still, jag som går och drömmer om att köpa en ännu tyngre modell, med tyngre objektiv därtill…!

Men framför allt funderade jag över de där onödiga, som inte egentligen handlar om att lära sig så mycket – utan mer om att våga, och att sätta sig över sin osäkerhet. Våga fotografera människor. Våga fotografera även där det syns att jag står och fotograferar. Våga vara fotonörd, och inte bara fotografera där det syns att jag fotograferar, utan även inför ”publik” våga låta bilden ta tid, ta fler bilder, traska runt motivet för att hitta en vinkel jag blir nöjd med.

Jag marscherade förbi fontänen i Kungsträdgården, hade behövt vrida och vända på perspektiv och vinklar för att fånga den klassiska vårscenen – och det inför hela Friday’s uteservering. Skulle inte tro det.

Den här bilden marscherade jag också förbi, fast ögat registrerade metallens textur och linjerna och kontrasterna, jag reflekterade hastigt kring symboliken i siffran 13 (som står för död, transformation och/eller återfödelse – det gamla som lämnar plats för det nya. Behöver jag säga att 13 är en favoritsiffra för mig?) – och svor ilsket åt mig själv, medan jag med raska steg gick bort från Hamngatan 13 där dessa fantastiskt vackra siffror pryder ingången. För att jag fegat och inte vågat ta bilden.

Jag hann gå 25 meter innan jag, med ett ilsket ”det var väl själva faa…”, vände på klacken och gick tillbaka för att ta den förbannade bilden. Från höften, med skavanker och allt som jag fått försöka kamouflera bort i Photoshop. (Fast den är åtminstone någorlunda skarp, man får vara nöjd med det lilla…!)

Med alla dessa hang-ups kommer jag alltså att delta i Kelby’s worldwide photowalk den 18 juli. I en grupp på 50 fotonördar varav jag inte känner någon. Mycket kan man säga om den där Jenny, men hon gör det inte alltid särskilt lätt för sig.

Annonser

5 Responses to Hamngatan 13 – en postning om att utmana sig själv

 1. BaraJag skriver:

  Fast det är ju smart juh! Då är du liksom kamoflerad bland 50 andra så du kommer inte att synas så mycket. Det blir som en half-way-there-grej. Kanske det som får dig att skutta över det sista hindret och köra ensamt race?

 2. Jenny skriver:

  Ja – det är ju lite typiskt mig att göra sånt; ge mig fan på att dyka rakt in i sånt jag är rädd för. Sunt – eller korkat… eller möjligen båda delar…!

 3. BaraJag skriver:

  Både klokt och modigt vill jag kalla det. Tänk de som inte vågar möta sin rädsla alls och går runt i livet och är rädda för saker de kanske inte skulle behöva vara rädda för. Om de vågade möta sin rädsla.

 4. Jenny skriver:

  Nåja – ska väl ärligen erkänna att jag har NÅGRA rädslor kvar att dyka in i… 🙄 Men visst håller jag med dig – det mesta onda i världen handlar om rädsla, på ett eller annat plan, det är min fasta övertygelse.

 5. AnnaB skriver:

  O vad spännande det låter med photowalk! Jag behöver VERKLIGEN lära mig att fotografera bland folk. Jag är superfeg och det stör mig något enormt. Jag läser reportage i fototidningar om ”street phototgraphy” och drömmer om att våga… och så går jag hem och fotar barnen i trädgården istället… 😉 Jag har haft med mig kameran till och från jobbet ibland och då halar jag hastigt upp den och tar ett snabbt (och oftast urkasst) foto någonstans. Och sen ned med kameran igen illa kvickt, så att så få som möjligt ska se mig.

  Bra gjort att ta den där bilden! Urläcker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: