Hur gör man…?

Fråga #1:
Okej, så jag har bestämt mig för att jag behöver organisera om i bloggen. Jag har ett gytter av kategorier jag inte hittar bland och ordnade i ett system Gud glömde. Logik-freaken får spader.

Men… jag passerade 900 inlägg för ett tag sedan. No way att jag orkar gå genom alla dem och indexera om… Hur gör man? Stänger bloggen och börjar om? Tanken finns där – jag har ju en egen domän som ligger och skräpar här nånstans. Fast det känns ju lite överkurs när allt man vill är att städa upp lite omkring sig, göra bloggen mer överblickbar…

Om jag tar bort alla kategorier kommer samtliga inlägg att hamna i en enda stor hög, kallad ”Uncategorized”. Inte så kul, och framför allt inte så strukturerat att det stör. Om jag sedan lägger till de kategorier jag vill ha, kommer framtida inlägg att bli prydligt insorterade i en tjusig struktur (ja, jag ÄR ett freak, jag skämtar inte – det här är viktiga grejer!) – men de gamla ligger fortfarande kvar i en enda stor hög.

Det är lite som att städa genom att raka ihop all skit i en stor hög, lägga en snygg duk på och ställa en krukväxt på toppen. Tänk Kråkan i Mamma Mu-böckerna, för er som har sådana referensramar.

Jag funderar på om jag ska göra en fulvariant – för att Jenny ska ägna tid åt att gå genom och indexera om 900 inlägg… det kommer inte att hända, punkt slut. Fulvarianten går ut på att städa ihop högen, lägga på duken och krukväxten, och sen leta fram de viktigaste inläggen och indexera om dem – och lämna svammelinläggen åt sitt öde. Dem lär ju ingen någonsin leta efter ändå. Framtida svammel indexeras till härför avsedd kategori, men de gamla får ligga.

Är det realistiskt att tro att jag ska orka göra den genomgången…?

Fråga #2:
Apropå domäner finns det en jag vill ha. Den är upptagen (men inaktiv) idag, och jag har via .se mejlat killen som reggat den för att fråga om han kan tänka sig att släppa den. Han svarar inte, men domänen gapar lika fullt tom – och i sommar går registrationen ut. Finns det något sätt för mig att säkerställa/öka oddsen för att kunna norpa domänen när den blir ”ledig”, och inte riskera att förlora den till någon annan… Förutom att ställa väckarklockan på 00.01 den natt domänregistrationen går ut?

Jag vill VÄLDIGT gärna ha den där domänen, har SÅ trevliga planer för den… 😉

Tips och idéer emottages tacksamt!

2 Responses to Hur gör man…?

  1. DH skriver:

    Använd en så kallad snapback-tjänst som rätt många stora webbombud har, sen finns det ju företag som bara specialiserar sig på det och där det i princip är budgivning om populära domäner, typ http://www.snapback.se. Men annars kan man alltså lägga en bevakning på en domän man är intresserad av hos ett webbombud så ska de sköta det hela. Där ska man dock tydligen kolla vilka som är snabbast eftersom nån annan kan ha lagt samma bevakning via annat ombud. Och snabbast vinner. Beror ju också på om man tror att det domännamn man är ute efter är allmänt hett eller mer av intresse för enskilda personer.

  2. Jenny skriver:

    Aha – då det är snapback det heter. Tack – jag visste att jag sett något sådant någongång, men kunde inte komma på vad det hette. Loopia har förstås inte (det är de jag brukat regga domäner genom)(som om jag har så himla många, dårå…), men jag får väl anlita nån som har.

    Jag tror inte det blir huggsexa om denna – eller ja, det vet jag ju inte förstås… Men den är lite obskyr, inte helt uppenbar. Jaja, vi får se. Tack för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: