Stiltje råder…

…tyst det är i bloggen, tyyyyst iiiii blooooggeeeen…! *sjunger hellre än bra, läsarna håller för öronen*

Det har känts trist att blogga ett tag, inspirationen tryter och jag har ingenting att säga. Men så de senaste dagarna har jag läst lite mer blogg – och se, då kommer inspirationen igen. Och tja, det är ju logiskt. Hur var det det hette nu igen – so-cia-la medier. Jorå. Det bygger ju på att man ska vara social och inspireras av varandra, diskutera genom blogginläggen, visa åsikter, perspektiv och visioner. Det är ju då det blir roligt, då det blir spännande, då det blir nyskapande.

Glömde visst bort det ett tag. Dags att komma på det igen, känner jag.

Återigen infinner sig funderingarna på vad den här bloggen egentligen ska handla om, lusten att styra upp – strukturera mera. Samtidigt som jag inser att det är som någon sa angående mina funderingar på att ändra inläggskategoriseringen – att få läsare bryr sig om sånt där, och att kategoriseringen mest är för ens egen räkning – så känner jag att jag vill definiera. Vad handlar Himmel & Ord om egentligen? Allt mellan Himmel & Ord – men vad betyder det då?

(Vad tycker du förresten? Vad handlar Himmel & Ord om? Om du skulle beskriva den för någon – som en rekommendation eller en ”nej, läs för fan inte den bloggen” – vad skulle du säga då? En mening – kom igen nu!)

Sedan igår eftermiddags funderar jag överhuvudtaget mycket på struktur kontra kreativ frihet – var går gränsen egentligen? Eller gräns – jag tror att det handlar om en balans, en individuellt avvägd balans, där min tyngdpunkt ligger på en punkt längs spektrat, och din kanske någon annanstans.

Men alla behöver något mått av båda delar. Stor frihet och lite struktur – eller ordentligt uppstrukturerat med en liten guldkant av kreativt handlingsutrymme. Behoven är olika, men de viktiga är att de mappas med individen, inte med normen. ”Såhär gör vi i vår organisation, i vår värld fungerar det såhär!”-[infoga myndig basröst här]-tricket funkar inte. Inte i den riktiga världen. På pappret kan det nog utgöra en prydlig modell.

Men kan vi slå fast det en gång för alla – ju prydligare en modell är på pappret, desto mindre förankring i verkligheten har den. För att funka på riktiga människor i riktiga situationer måste den vara löst skissad med många linjer och många pilar hit och dit, representerande människors egenheter, drivkrafter, talanger, intressen och andra mänskliga faktorer. Lite modell Kurt Olsson-skiss. DÅ tror jag att modellen faktiskt har med verkligheten att göra – fast den inte ser så prydlig ut. Sen när är verkligheten ”prydlig”?

Men alltså. Hur strukturerar man allt mellan Himmel & Ord? Jag funderar på den här grovstrukturen: Personligt, Marknadsmässigt, Fluffigt och Kreativt.

Personligt – borde egentligen stå sist – för det är en övrigt punkt. Mymlan kallar det för ”fulblogg”… Eller, hon HAR gjort det, men nu hittar jag inga såna inlägg, så hon kanske strukturerat om. (UTAN att skriva om det?! *teatralisk flämtning*)

Marknadsmässigt – kanske får heta yrkesmässigt, eller något helt annat. Men det är vad det handlar om. Yrkesmässiga funderingar, teorier, experiment och erfarenheter.

Fluffigt – ja, det är ju mina personliga favoritinlägg, de där som ingen någonsin kommenterar för att de är sju kilometer långa och fullkomligt obegripliga, om fåtöljer och tapeter och annat filosofiskt dravel. Fluff måste Himmel & Ord ha – det är väl det som står för det himmelska, i bildlig mening!

Kreativt – nu har jag ju flyttat ut scrapinläggen till Skaparlust, men foto-delen ligger kvar. Och ibland skriver jag ju diverse fluffiga tankar om kreativitet också. Bara en sån sak.

Men hjälp mig att tänka nu, brukar jag skriva något som inte alls passar in i dessa fyra huvudkategorier (underkategorier kommer förstås)? Vad har jag glömt?

Annonser

5 Responses to Stiltje råder…

 1. Johan skriver:

  HEJ!

  Nu får du en högst personlig åsikt om det här med kategoriseringar på bloggar från någon som mest kan KATEGORISERAS som någon slags buddhistiskt anarkist-hippie.

  Med detta i åtanke och beaktan… följer här min personliga åsikt.

  Kategorier dödar lust och spontanitet.
  Kaos är kul.

  På ”Saker som inspirerar” har jag KATEGORISKT (hi hi hi) hållt mig borta från kategorier.

  Det beror på att kategorierna inte tillför något bra… eller relevant.

  Kärlek!

  ps. jag är fortfarande nyfiken på vilka bilder då såg när jag twittrade om att snorta EU ds.

 2. Per Stromsjo skriver:

  Svårt, det här. Hur man än gör går det att hitta motargument.

  T’exempel…

  Det yrkesmässiga kan väl vara hur personligt som helst. Tänk varumärke. Tänk förhållningssätt.

  Om kreativt betyder pyssel så använd hellre det uttrycket. Kreativt är ju det mesta du skriver.

  Det som är bra är att kategorierna är få. Klokt.

 3. Jenny skriver:

  Hm. Ska jag vara ärlig innebär nog ”kreativt” i princip foto. Då kanske det borde heta det också…

  Eller så kanske Johan har en poäng. Fuck kategorier, just write the damn blogg.

  Å tredje sidan – OM jag använder min struktur enligt ovan, var ska jag göra av alla schlager-inlägg? Bara en sån sak! 😉

 4. BaraJag skriver:

  >>vad skulle du säga då? En mening – kom igen nu!)

  Vardagsfilosofi som inspirerar. Kort och gott. (Blir inte mer just nu för hunnajävuln, som F kallar henne, kissade på golvet *suck*)

 5. Jenny skriver:

  BJ – ”Hunnajävuln”?? Jag garvar ihjäl mig, för mig är det där så tokskånskt så det finns inte, men det kan man väl inte skylla vare sig dig eller F för att vara… Total kultukrock, helt enkelt! För att inte tala om det högst opassande i att kalla La Principessa något så vulgärt. Lite kiss på golvet, vadårå??

  Tack söta för kommentaren! 🙂

  Fast förbanne dig för att du inspirerade mig att trycka på köpknappen – INTE på mazzarin, utan på Papermaze. Mer stickles åt folket. Och stjärnbrads – dreggel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: