Mindomo, en drömtjänst för den kaotiskt kreativa hjärnan (typ min)

Har det hunnit gå en vecka sen inlägget ”Älska Aardvark”? Ja, alldeles precis idag, faktiskt. Nåväl, jag älskar fortfarande Aardvark. Eftersom det påminner om en idé jag hade en gång i tiden, får jag lite moderskänslor för tjänsten – trots att det är någon annan som skapat den.

Men denna veckas digitala kärleksobjekt heter: Mindomo.

Jag har aldrig fått lära mig att göra ”riktiga” mindmaps – utan har gjort egna varianter, med glada färger och inspiration av Kurt Ohlsson. Ibland har jag försökt att snitsa till det lite, göra sådär som man SKA, så att man medan man mindmappar får någon slags användbar struktur, och inte bara ett otydbart sammelsurium av kodord, streckgubbar och briljanta snilleblixtar.

Resultatet har varit… blekt, och mest liknat det sedvanliga sammelsuriet. Med streckgubbar, briljanta idéer och allt. Mycket av det har handlat om att det varit så jobbigt att strukturera om, ifall man kommer på halvvägs att man vill göra på nåt annat sätt, eller att en box kanske ska höra ihop med nåt annat istället. Plötsligt blir färgpennor på olinjerat papper inte så fiffigt trots allt, och Kurt Ohlsson-alter egot träder fram i full blom – och efter en kvart av det har jag tröttnat.

Jag är lite av en sucker för prydlighet. Vem hade trott det? 🙄

Hursomhelst – häromdan fick jag för mig att googla om mind-mapping. Minns inte varför, men jag gjorde det i alla fall. Och fann: Mindomo. Nu har jag bara testat det i några dagar, men det känns bra och lättanvänt, och i gratisversionen kan jag skapa sju olika privata mindmaps. Det känns lite småsnålt, och 100 spänn i månaden för ett premium-konto känns dyrt. Men jag klarar mig nog ett tag på 7 mappar, och jag kan ju deleta och börja från början när jag är klar med dem. De är ju inte altartavlor, själva mindmapparna, utan arbetsredskap.

Så – just nu vill jag mindmappa allting. Mitt PM till jobbet ligger där, förarbetet till min tänkta barnboksserie ligger där, och idag beslöt jag börja strukturera in en annan bok jag tänkt skriva där. Eller kanske två. Det är fackböcker, så de behöver följa en viss struktur. Skönlitteratur vete tusan – det känns lite valet bara med barnboksserien, men där har jag lagt in personporträtt och miljöbeskrivning – och ska lägga in synopsis för de olika böckerna i serien också. Det går med andra ord att använda Mindomo till väldigt mycket olika spännande saker, så för mig är den guld värd!

4 Responses to Mindomo, en drömtjänst för den kaotiskt kreativa hjärnan (typ min)

 1. Kristina skriver:

  Men människa, vad kreativ du är!
  Jag mindmappade ganska flitigt på jobbet för ett par år sedan, men sedan har det liksom glömts bort…har ett gratisprogram som heter Freemind, men ditt verkar snyggare. Dock ingen begränsning i antal med det jag har. Men som sagt, man kan ju radera de man inte behöver längre (så du får se till att skriva dina böcker då). 🙂

 2. Jenny skriver:

  Haha – du har fattat grejen, allt handlar om att sätta press på mig själv…! *s* Vi får väl se hur det går med de där böckerna, men det vore roligt att skriva dem – och åtminstone den ena skulle garanterat ha en marknad…

  Ja, ja – vad är väl en bal på slottet…? 😉

 3. fruc skriver:

  Spännande, måste kolla in det …

 4. Jenny skriver:

  Gör det – jag tycker det är jättebra, och vill mindomifiera hela världen….! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: