Morgonfika på 7-elva

Fenomenet ”fika” får en ny dimension när man går på diet, kan jag meddela.

Idag renderade mig min taskiga tajming 45 minuters extratid att förströ på egen hand – men någon cappuccino får jag inte dricka. Vad gör man? Man kliver in på lokala 7-elvan, 50 meter från platsen för mitt 9-möte, köper sig en Ramlösa och en timmes burktid. Nörd, moi? Nåja, jag gillar nörd, så det är okej.

Ägnade bussresan in till stan åt att fundera på vad jag ska göra åt alla mina idéer. En tramsigt uppsluppen tweetväxling igår, där jag, Linda och en kille som faktiskt skriver böckerna han pratar om, i kortfattade ordalag debatterade huruvida ”de bäschta böckerna schkrivsch på rödvin” eller inte, fick mig att fundera på just detta – skillnaden mellan att tänka och göra. 

För något år sedan mediterade jag mycket över devisen ”Tänk inte så mycket på vad du ska göra, utan gör vad du tänker”. Det är en oerhört bra tumregel, fast jag lyckades tydligen inte omsätta den i praktiken. Det är inte helt okomplicerat när man framlever sitt liv i en formidabel ocean av idéer, det tänkte jag också på på bussen. Idéer är levande materia, som rör sig, förändras, utvecklas, lever – och då och då dör. Och jag lever mitt i det där havet av rörelse, förändring och liv. Det är ganska trevligt (och definitivt aldrig tråkigt!) – men samtidigt inte vidare praktiskt.

Praktiskt är att vara linjär, så mycket har jag förstått. Jag är inte ett dugg linjär. Eller jo, det är jag ju. Tillräckligt för att komma upp på morgonen, få på mig kläder, jaga ungarna till dagis och mig själv till jobbet och sådär. Men jag är dålig på att fånga upp en trådände ur det där stora havet, börja nysta och följa den till slut. Den sortens linjaritet saknar jag. Det vore praktiskt att äga den förmågan, men jag saknar den.

Man är som man är, och man utgår från det man har – så mycket har jag också förstått. I sommar ska jag försöka hitta ett sätt för mig, ickelinjära mig, att följa mina trådar till slut. Inte försöka överblicka dem alla i de kaotiska hav de befinner sig, utan följa en i taget tills jag ser vart den leder. Få det gjort – med eller utan rödvin.

Semestern är en bra tid för att få igång energin för att göra saker man inte normalt hinner eller tar sig tid med, och många gånger kan den energin räcka en bit in på hösten också. Förra sommaren skrev jag lejonparten av en fullständigt lysande (i mitt tycke, åtminstone) affärsplan, som just nu dammar igen i ett bortglömt hörn av min hårddisk hemma – i väntan på bättre tider och modet att kanske visa den för någon.

I år kanske jag ska försöka fokusera på mina bokidéer. Jag tycker fortfarande mycket om min barnboksidé. Det är en idé som räcker till en hel serie böcker, precis som förlagen vill ha det (har jag lärt mig på kursen jag berättat om). Jag ser böckerna framför mig, illustrerade av Björn Bergenholz (som bland annat skrivit och illustrerat Mormors lilla kråka-böckerna), och jag är helt säker på att det skulle kunna bli den slags böcker som föräldrar och barn skulle kunna krypa upp i soffhörnet och njuta av tillsammans.

Det värsta som finns är barnböcker som fascinerar barnen, och föräldrarna avskyr. Jag har en sådan bok där hemma. Storkillen ser något i den som jag definitivt missar. Kanske är det illustrationerna han gillar förresten, de är ganska slående. Men JAG lider svårt av att behöva läsa de osammanhängande meningarna, fylla i de logiska luckorna i berättelsen och hela tiden känna mig stressad över hur skräpig boken är. (Jag tänker hela tiden att jag ska ”råka städa bort” den, men så glömmer jag det – tills nästa gång han kommer med den och vill att jag ska läsa…)

Så mina barnböcker ska jag fila på i sommar. Kanske jag inte hinner skriva själva manusen, men om jag kan skissa fram en 4-5 hållbara, relativt utvecklade (möjligen invecklade?) idéer kring temat och karaktärerna jag har, så kan jag skriva dem hemma i höstrusket sen.

Sen har jag två idéer för fackböcker för vuxna som jag bollar runt med i huvudet också. Kanske kan jag åtminstone göra en struktur för dem, en ”fylleri-struktur”, som min mattelärare på gymnasiet skulle ha sagt. Den ena har jag i princip i huvudet, den andra handlar mer om att fundera ut vilka jag ska ta hjälp och expertis av.

Men något roligt ska man ju ha att göra under hösten också…!

Annonser

2 Responses to Morgonfika på 7-elva

  1. pärlbesatt skriver:

    Oh så spännande, jag skulle gärna höra mer, om både barn- och vuxenböckerna!! Har ju egna tankar på både ock, vilket kanske inte förvånar dig.

    Och hade jag pengar, vilket jag inte har, skulle jag beställa en scrap-grej av dig, till en pojk som gillar mopsar och fyller år om en månad.

  2. Linda skriver:

    Vilken bok är den som E gillar, men inte du? (nyfiken)

    Har kommit fram till att de bästa böckerna förmodligen skrivs på koffein och choklad. I alla fall inte på öl och snaps. Det ger möjligen goda samtal, men också sömnig hjärna, i mitt fall. Rödvinet is yet to be tried.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: