Skillnaden mellan Peter Pan och ett strutsarsle

Vet ni vad jag är trött på, och vad jag längtar efter? Ja, jag är givetvis trött på att jobbajobbajobbajobba, och längtar efter semester, sol, hav och lata dagar. (Nedräkning: T minus 2 dagar nu…!)Men nu var det inte det jag syftade på.

Jag är trött på fega människor, och längtar mod. Trött på bittra blickar från människor som bara ser mig som en bitter påminnelse om deras egna tillkortakommanden, trött på människor som inte mer än för en sekund kan lyfta sina strutshuvuden ur sanden och se världen för vad den är. Trött på att vandra runt i en värld av ändlöst uppradade strutsarslen som sticker upp ur marken.

Jag tänker rätt ofta på något jag läste för länge sen, om att vi är Peter Pan-generationen, generationen som vägrar växa upp, vägrar bli vuxen och ansvarsfylld. Härom veckan var det en kille på morronbussen till jobbet, han satt med en dator i knäet (likadan mac som min för övrigt) och kollade på film – en ordinär Hollywoodfilm, såvitt jag kunde se över hans axel. När bussen svängde in på Humlegårdsgatan packade han raskt ner datorn i ryggsäcken, steg av, slängde sin skateboard på marken och drog iväg. Jag vet ingenting om den där killen, han kanske är hur seriös som helst – men en 35-40-åring som ägnar bussresan åt att kolla på film på en snordyr dator, och sen åker skateboard vidare till jobbet får mig ändå att tänka på Peter Pan-teorin.

Och jag har egentligen inget problem med det. Inte med den sortens sorglösa lekfullhet, på egna premisser och på egen tid. Alltid retar det någon, men inte mig – mer än att jag noterade det och reflekterade lite kring det, just då.

Men det finns en annan ansvarslöshet som står mig upp i halsen.

Ann Heberlein har skrivit en bok om det. Den heter ”Det var inte mitt fel” – och det är just det. Det är ju aaaaldrig nåns fel. Jo förresten – det är alltid nån ANNANS fel. Alltid. Men aldrig deras. Och den som är dum nog att någonsin ta och acceptera sitt ansvar för något som skett – gör sig själv till ansvarig slasktratt för allt överblivet ansvar i sin omgivning. De luktar sig till den arme stackaren som flugor till en… ja, ni vet.

”Det där var ditt fel, så då är nog det här också ditt fel. Och om nåt händer nästa vecka så är det säkert ditt fel också. För JAG gör aldrig fel, jag går här med mina chica skygglappar och har det mysigt…”

DET är en Peter Pan-funktion som jag inte uthärdar mer av. Jag måste sitta på händerna för att inte örfila upp folk när jag ser det hända, igen och igen och igen. Av samma människor varje gång, givetvis.Och det som stör mig mest av allt, är att de – som ALLTID – är de som försöker vara schyssta, spela efter reglerna, do the right thing och allt det där, som åker dit – på grund av skitstövlar som gör allt för att rädda sitt eget skinn, anseende, arsle eller vad det nu handlar om.

Och om du någon gång, bara för en sekund lyckas få dem att förstå att de också har ett ansvar, att de inte är fria att lulla omkring i en fluffigt tillrättalagd och guldkantad tillvaro där små slavar kantar vägen, redo att axla varje form av konsekvens av felaktigt, korkat eller rent av inkompetent handlande de gör sig skyldiga till – så kommer de att köra tilllbaka huvudet i den satans sanden så snart du vänder ryggen till.

Det är dessa strutsarslen jag är så trött på att jag vill spy. Trött på den vämjeliga ynkligheten, trött på att behöva skämmas över vad vår art har blivit, trött på att bära andras skit, som de själva inte vill kännas vid.

Och ja. Sen är jag är trött i största allmänhet också. Och längtar semester.

Annonser

3 Responses to Skillnaden mellan Peter Pan och ett strutsarsle

  1. DH skriver:

    Semester lär inte skrämma alla strutsar på flykten, men du slipper se dem ett tag i alla fall 😉

  2. Jenny skriver:

    Sant. På semestern blir det tyska nudister istället…! *s*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: