Svinhypokondrisk?

Åkej, hur är det nu med den där grisflunsan som det står om i alla tidningar? Nån som åkt på den än?

Det står överallt att man ska hålla sig undan från omvärlden om man får ”influensasymptom” – men… ärligt talat, jag hör antagligen till den lilla fraktil av sveriges befolkning som är immun mot vanlig influensa – jag har åtminstone aldrig, mig veterligt, haft influensa. Pratade med en av mammorna till något av barnens dagiskompis och råkade nämna det där, och hon drog raskt slutsatsen att jag därmed antagligen trillar dit än jävligare på grisflunsan än alla andra. Så långt har jag inte tänkt. Däremot har jag tänkt ”Vadå influensasymptom? Vad ÄR symptomen på influensa egentligen?”

Seriöst – kan inte nån ge mig en crash-course, för jag vet faktiskt inte riktigt vad som skiljer en influensa från en vanlig förkylning… Och än mindre vad som skiljer en ”ny” influensa från den gamla, men det kanske kan göra detsamma förresten.

Förresten – vad tror ni andra om vaccinering? Ska du vaccinera dig? Jag är lite anti vaccination, tycker väl att kroppen kan få klara ut sånt där själv, åtminstone så länge jag är frisk och har ett immunsystem som fortfarande gör sitt jobb som det ska. Hade det här kommit när jag var gravid hade jag inte blinkat, för när jag var gravid gick mitt immunförsvar och tog 9 månaders semester, bara sådär, och jag åkte på varenda virus på 3 mils radie. 4 x vinterkräksjukan på en säsong, någon? 😛

Och ska man låta vaccinera barnen? Någonstans stod det om kvicksilver i vaccinet, det låter inte som något man vill skjuta i sina barn – små mängder eller inte. Någon läkare jämförde med Östersjöfisk – men vi äter ju inte Östersjöfisk, så det känns som en konstig jämförelse. Kvicksilver är inte c-vitamin, så mycket har man förstått. Är barnen i riskzonen när de är 3 och 5 år? Under 2 har jag läst, men våra är ju större än så… Hur resonerar andra föräldrar?

Jag tror att jag om möjligt blir än mer förvirrad om det här just för att jag inte riktigt vet vad en influensa innebär. Lyckligt förskonad, jajamensan – men i det här fallet känns det som om jag saknar en faktapusselbit som skulle vara till nytta… Låna mig en ficklampa i mörkret, någon. Eller en crash-course, som sagt…?

Annonser

9 Responses to Svinhypokondrisk?

 1. Carina skriver:

  Om man tänker på andra och inte bara sin egen omgivning så ska man självklart vaccinera sig. Det är långt fler som blir smittade av den här influensan än en vanlig säsongsinfluensa och även om den inte är så dödlig som media vill framställa den som så är den ändå en sjukdom som folk stannar hemma av. Om du vill att det du räknar med ska finnas tillgängligt i din vardag, såsom brandförsvar, polis, sjukhuspersonal etc, ska finnas fortsättningsvis, så ska du vaccinera dig för att förhindra smittspridning. Rent samhällsekonomiskt finns det alltså en poäng med att vaccinera sig.

 2. Jenny skriver:

  Hm. Jag noterar, men avstår vidare kommentarer. Tack för input.

 3. peterlina skriver:

  Nä, jag tänker inte vaccinera mig. Och inte heller mina barn. Jag tror inte den är så farlig denna influensa.
  KAnske hade jag den förra veckan då jag var sjuk med influensa-symptom…men det kan ha varit en vanlig förkylning också.

 4. Jenny skriver:

  Jamen… det är ju det där – vad tusan ÄR influensasymptom egentligen? Snuva? Halsont? Feber? (Ja, feber är jag rätt säker på, så mycket har jag hajjat…!) Hosta? Ärligt talat – ALLA människor går till jobbet med irriterad hals, kliande stämband och rinnande näsa. Moralisterna kan ta sig i bajjan, för det är bara att knalla in på mitt jobb vilken vecka på året som helst, så sitter de där – de som är för viktiga för att vara hemma, eller inte har råd med en karensdag, eller vad det nu är. Ingen höjer minsta ögonbryn för det. Och jag har aldrig riktigt funderat på saken – men jag inser ju också att jag oftast raglar till jobbet i sedvanlig morgondvala, och först väl där inser att det inte är fråga om vanlig morgontrötthet, utan att jag faktiskt inte mår bra – och är det då flunsan man dragit på sig är ju inte det nån vidare hit. Äh, jag vet inte. Jag är fortsatt splittrad i frågan.

 5. AnnaB skriver:

  Nu var det i och för sig länge sedan jag hade influensa, men jag tror man känner skillnaden. I alla fall när det brutit ut på allvar, precis i början kanske det kan vara lite svårt att upptäcka skillnaden om man är mitt i morgondimman. Jag kan precis känna igen det där ”värk i kroppen” som de pratar om. Man blir nog ganska däckad. (Fast för att krångla till det har jag i och för sig läst att symptomen hos den här influensan för många till och med kan vara mildare än en ”vanlig” influensa.) Hur som helst så är det nog inte 37.8 graders feber vi pratar om, utan det blir nog mer än så om det verkligen är influensan. Nog är i alla fall jag totalt sänkt om jag har 38-39 graders feber. Fast om den här hysterin kan leda till att folk som är ”bara” dunderförkylda faktiskt stannar hemma istället för att klämma in sig i tunnelbanan, gå till jobbet och smitta alla i sin omgivning så har jag inte något emot det heller… 😉

  Jag är inte så värst rädd för influensan, även om jag som är allmänt hispig som person ändå blir lite nervös trots att förnuftet säger att det inte finns anledning. MEN vi tänker oss i alla fall än så länge att vi ska vaccinera både oss själva och våra barn. Det handlar som sagt inte bara om att skydda oss själva, utan om att försöka hjälpa till att hejda spridningen. Dessutom kan det ju komma en våg till och en våg till… som man förhoppningsvis också är skyddad mot då.

 6. Linda skriver:

  Märker att de som jobbar inom sjukvården bävar en aning – jag förstår dem, det är de som drabbas hårdast ifall många fler 20- till 40-åringar kommer in och är svårt sjuka utöver dem som redan befolkar sjukvårdsavdelningarna. Det blir ju mer att göra och deras personalstyrka kommer väl att smittas minst lika mycket som resten av befolkningen. Man kan ju tänka sig hur tufft det blir för dem som jobbar om deras kollegor dessutom är sjuka (vad skulle jag själv tycka, om det var mitt jobb det handlade om …).

  Av det jag har fått veta hittills verkar vaccineringen rimligt väl organiserad i vår kommun. Vi var på fyraårskontroll nyss, och bvc sa att barn 2-6 år kallas till dem med vaccinationstid när vaccinet har kommit. Skolbarnen kan få vaccin genom skolhälsovården. Vuxna som inte ingår i riskgrupper får komma till vårdcentral och ställa sig i kö under vaccinationsdagar.

  Om vi hinner innan influensan kommer, så ska barnen absolut få ta vaccinet, jag tror ju det gör mer nytta än det skadar (syftet är ju att ge immunitet som det blir även av att ha haft sjukdomen, tycker helt klart att det vore skönt att slippa sjukdomen). Själv ska jag försöka ta mig iväg och köa vid tillfälle. Men jag håller med om att det är viktigast att riskgrupper som gravida eller asmatiska får komma in på tider först.

  Jag har heller inte fattat hur man känner igen att man har just den här influensan, några talar om djup ihållande hosta och sjukare än vanligt – något slags förkylning med hosta går helt klart redan i vårt område, men det gör det ju varje höst, och så länge man inte är sjukare än vanligt är det ju ingen anledning att oroa sig, vare sig man har den eller inte. Möjligen bara bli ännu lite mer mån om hygien för att minska smittspridning och att inte snora offentligt – det kanske kan bli en positiv effekt … Om människor generellt lär sig använda tvål noggrannt och nysa i näsduk igen. =)

 7. Susanne skriver:

  Grannfrun med son hade svininfluensa (testad och ”godkänd”), M blev sjuk i samma veva efter att ha lekt intensivt med grannkompisen och har precis varit hemma med feber i två veckor. Lite förkylningssympton i början men inte värre än så. Ang vaccinering så tror jag att jag avstår från att vaccinera både mig och barnen. Eftersom man inte vet något om bieffekterna känns det inget vidare, de kanske får värre problem än feber och influensasympton? Sedan gäller det ju att hålla sig ifrån de friska om man blir sjuk själv, precis som vid all annan sjukdom. Vanlig vett och etikett mao.

 8. Ellinor skriver:

  Influensasymptom: feber (över 38.5, oftast högre än så), värk i kroppen, hosta, snuva, ont i hals och huvud. Influensasymptom liknar ”vanlig” förkylning, men är betydligt värre. Man brukar känna skillnad. Däremot är det inte säkert att man blir jättesjuk av svininfluensan.

  Kvicksilver: det är en liten mängd och riskfri.

  Testning: vaccinet är självklart testat men eftersom man vill ha ut det lite snabbare är det inte lika väl testat som andra vaccin. Däremot liknar ju detta vaccin tidigare års influensavaccin, varför det är osannolikt att det ska ge fler/värre/andra biverkningar än tidigare års vaccin. Lokal hudrodnad, värmeökning och svullnad är de vanligaste biverkningar och beror på att kroppens immunförsvar är där och ”tar hand om” vaccinet.

  Ska man vaccinera sig? Det är naturligtvis upp till var och en. Skillnaden mellan den här influensan och ”vanliga” influensor är att den drabbar yngre människor hårdare. En ökad dödlighet bland yngre har också setts, detta gäller framförallt de med andra bakomliggande sjukdomar, men man har också sett en tydlig ökning av antalet dödsfall bland tidigare helt friska individer (även bland barn). det man genom att vaccinera sig undviker, förutom influensan, är risken att drabbas av svåra bakterieinfektioner vilket lätt kan hända efter en svår influensa när immunförsvaret är ”trött”. Att vaccinera sig själv och sina barn minskar ju, i viss mån, att man smittar andra. Barn har ju dessutom ett sämre immunförsvar än vuxna, vilket kan vara en anledning att vaccinera dem.

  Sedan gäller ju det vanliga, god (hand)hygien, nys och hosta i armvecket, etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: