Konstnärlig bokobducent

Förresten måste jag visa något annat som fått mitt kreativa hjärta att dunka vilt och lyckligt idag. Jag ger er Brian Dettmer – altered book artist:

Brian om hur han arbetar:

In this work I begin with an existing book and seal its edges, creating an enclosed vessel full of unearthed potential. I cut into the cover of the book and dissect through it from the front. I work with knives, tweezers and other surgical tools to carve one page at a time, exposing each page while cutting around ideas and images of interest. Nothing inside the books is relocated or implanted, only removed. Images and ideas are revealed to expose a book’s hidden, fragmented memory. The completed pieces expose new relationships of a book’s internal elements exactly where they have been since their original conception.
(Källa: Toomey Tourell)

För mig är det här mästerligt, fascinerande, vackert, kreativt – och inspirerande, även om jag knappast kommer att ge mig på ett sådant pillgöra själv. Inte ens med ”instruktionen” oven förstår jag riktigt hur han lyckats mejsla fram bilder och text som han gjort… men inspireras gör jag.

Vad jag däremot inte förstår är alla kommentarer, bland annat till det här inlägget, om att det är barbariskt att ”förstöra böcker”, och någon pratar som om Brian skulle sätta kniven i ovärderliga och sällsynta böcker.

Min erfarenhet av gamla, värdefulla böcker är att de kostar skjortan, och knappast är nåt man sätter sig och skär i 10 minuter efter att man betalt en halv årslön för den. Däremot vet jag att antikvariaten svämmar över av gamla luntor som ingen frågar efter – inte ens med de mest facila prislappar. När jag var liten hade vi en uppslagsbok hemma, Lilla Focus hette den. Det var en typisk sådan här bok – med små gammaldags illustrationer. Sådana måste ju finnas överallt, men vem läser dem idag? Om någon vill ta sådana böcker och göra något vackert av dem, som kan väcka människors häpnad och inspiration – då är det väl bra?

Annonser

5 Responses to Konstnärlig bokobducent

 1. AnnaB skriver:

  Totalt fantastiskt! Jag kan inte heller förstå de som tror att alla böcker måste bevaras intakta. Precis som du skriver finns det massvis med böcker som ingen vill ha. Det måste ju vara väldigt mycket bättre att de används till något sånt här än att de bara står och möglar. Eller slängs på soptippen. Första gången jag själv rev ut en sida ur en gammal bok för att använda i mitt pyssel kändes det i och för sig lite konstigt. Men jag behövde inte tänka så länge för att ändå känna att det var en helt ok sak att göra. Det var inte direkt en bok som var värd något i pengar och jag tror att chansen var otroligt liten att någon hade kommit på tanken att betala de där 5 kronorna för att ta hem boken och faktiskt läsa den. 😉

 2. alexandra skriver:

  Helt fantastiskt!!!!!!!!!!!!!
  Vilken keativitet. Helt underbart.
  Jag har aldrig sett något liknande. Nu är jag klarvaken.
  Jag älskar böcker och är en riktig boklus.
  Jag håller med dig att det finns böcker som förtjänar att höjjas upp på detta vis och inte bara ligga och vittra sönder i ett dammigt hörn.

 3. mammamalin skriver:

  Här är mer att inspireras av:

  Har aldrig sett något liknande. Helt fantastiskt.
  /M

 4. Jenny skriver:

  Malin – haha, den förundrades jag över igår, men jag länkade nog bara upp den på Delicious, och inte här. Men den är fantastisk!

 5. […] som hängt med ett tag har redan bland annat här och här läst om min ohöljda fascination för Brian Dettmer och hans fantastiska skapelser av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: