Kreativ impulsstorm (i biomörkret)

Är det någon mer än jag, i hela vida världen, som har anteckningsblock och penna med mig in i en biosalong? Jag vet att det verkar fullkomligt aptöntigt, men jag lovar – om jag inte har med mig nåt att skriva på (och med), blir jag så frustrerad att det förstör hela bioupplevelsen, för att jag måste sitta där i en formidabel kreativ storm – och låta tanke på tanke på tanke, gå mig förbi. Efteråt är det för sent. Då är tankarna länge sedan bleknade, spröda flor av den magi de en gång bar. Försöker jag ta dem då, pulvriseras de av min allrasom lättaste hand.

Oftast är det trailers och förtext-sekvenser som triggar mig. Och egentligen vet jag inte vad det är, det är inte så mycket helheten av det som sker på duken som rycker mig med, utan det lösryckta, halvsagda, perifert uppfattade – detaljerna. Utgångspunkterna.

Så – jag skriver kanske inte ner så mycket i min bok under de där skälvande minuterna i biomörkret, men det jag skriver är oftast tankar som väcker något i mig, något jag vill följa och se vart det leder. Magiska saker, saker som betyder något, och som jag vill ge betydelse åt.

Det är ojämförligt det bästa med filmen. Och det måste vara på bio. Ord, lösryckta repliker, bilder, ljud, musik, känslor som väcks ur det nerklippta trailerformatet, där essensen av en berättelse kokts ner till trettio sekunders intensitet. Kanske är det helt enkelt själva intensiteten, koncentratet, som väcker så mycket i mig? Det spelar ingen roll. DET är min bioupplevelse, och det spelar ingen roll vilken film det är – det kan vara hollywoodskräp eller vad som helst. Bara det har kraft att väcka impulser som annars somnar till, vaggade av vardagslunk, slentrian och gammal vana.

Annonser

One Response to Kreativ impulsstorm (i biomörkret)

  1. […] får hoppas på bildspråk och impulsstormar […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: