NaNo-skissar

Jag börjar verkligen se fram emot NaNoWriMo i november. Jag ser till och med fram emot att ta total och fullständig bloggsemester. Ingen tid – och framför allt inga ord – ska förspillas på förgängligt bloggpladder, i november ska all verbal ansträngning läggas på Den Stora Romanen.

Hur stor den nu i praktiken blir, återstår alltså att se. Men ovanstående mindmap är min utgångskarta. Jag börjar i mitten, och sen… sen får vi se.

Stephen King berättar i boken Att skriva att han alltid hittar sina idéer i ett ”Tänk om…”. Jag gillar det. (Att jag gillar Stephen Kings sätt att berätta historier är ju knappast någon hemlighet.) I ett ”tänk om” finns rymd för precis vad som helst.

Min skiss rymmer mycket bakgrund och utgångspunkt – mindre på själva händelsesidan. Det känns lite oroväckande. Å andra sidan – det borde finnas åtskilliga möjliga ”Tänk om…” bara i de utgångspunkter, relationer, möten och platser jag har på bakgrundssidan. Mitt mål med NaNoWriMo är inte att hinna skriva 50.000 ord på en månad (fast jag tänker försöka…!) – eller att få ett färdigt råmanus. Mitt mål är att avsätta varje ledig sekund i en månads tid, åt att söka (och förhoppningsvis finna) berättarglädjen.

Det ska bli riktigt roligt. Att göra skissen ovan var också roligt. Jag tycker om mina karaktärer redan – i den mån de hunnit presentera sig för mig. Än är de flyktigt bekanta, men de väcker nyfikenhet. Vilka är de? Vad tänker de? Hur agerar de? Vad händer när de möts?

1 november börjar det. Då får jag veta.

13 Responses to NaNo-skissar

 1. Per Stromsjo skriver:

  Varsomhelst eller i en dedikerad skrivarlya? ”Varje ledig sekund” torde ju kunna inträffa lite varstans, vill Vän Av Ordning invända.

 2. Jenny skriver:

  Tja, fast om jag väljer att ta bloggsemester för att söka skriv- och berättarglädjen, så har jag väl på sitt sätt redan avslöjat att jag tappat bort den, och inte finner den här längre…?

  🙂

 3. Per Stromsjo skriver:

  Så sant (och så klokt att bloggsemestra nå’n gång!) fast nu anar jag att du missförstod min fråga. Jag undrade inte vilket alster du ska jobba på, jag undrade var i den fysiska världen du kommer att sitta när tangentbordet smattrar loss på Det Enda Alstret.

  • Jenny skriver:

   Aha – ja, då missförstod jag. Då blir nog svaret varsomhelst. Jag har ju El Maco, och tänker nog budgetera för en högre kaffekonsumtion under november – Espresso House kommer att få sig ett förbluffande uppsving…! *s*

   Men sen kan man ju också tänka sig snabblunch-vid-datorn och en temp-fil på Google Documents, om jag inte orkar kånka med El Maco varje dag. Jag vet en viss rygg som brukar protestera om jag ger mig på sådana strapatser alltför ofta.

   Det fina i kråksången är att möjligheterna är oändliga. Tekniskt sett räknas även handskrivna ord – fast då får jag ju ta mig omaket att räkna ord för hand om jag vill registera wordcount på NaNo-sajten. Men det kanske det kan vara värt – ibland flödar helt andra ord ur en penna än ur ett tangentbord.

 4. Per Stromsjo skriver:

  Handskrivna ord är underskattade. (Ska jag säga, med en handstil som skulle göra en hel årskull läkarkandidater stolta!)

  Jag tror mer på Google-dokumentet. Är det verkligen prisvärt att hänga på espressohuset? Jag häpnar inte så sällan över vad kaffe kan kosta på sta’n.

  Men lycka till, hörru! 🙂

  • Jenny skriver:

   Nej Espresso House och prisvärt får knappt hänga i samma mening en gång. Fast det har jag ju exploderat över förr. (https://himmelochord.wordpress.com/2009/08/04/nu-har-de-fanimej-skitit-i-det-bla-skapet/) Men det handlar lite om arbetsro. MITT Espresso House är speciellt – där är nästan alltid lugn och ro, till och med mitt i lunchrusningen. Om det kniper kan det vara värt en peng (om än egentligen inte 37 stycken… Men jag har ju rabatt, åtminstone).

   Tack! Som sagt – jag ska framför allt ha roligt medan jag skriver. Det är huvudsaken!

 5. Per Stromsjo skriver:

  Rabatt? Bah.

  Jag säger bara: Kulturhuset. Jo, jag vet – lite för fotriktigt ibland men där snackar vi prisvärt. (Dessutom håller folk oftast klaffen i läsutrymmena.)

  Espresso får du efter varje kapitel! 😉

  • Jenny skriver:

   Ah, det kanske inte är så dumt. Du menar i bibliotekets lokaler, eller? Har inte varit där på flera år – så dumt, egentligen… Det är inte många meter från jobbet…! Tack för tipset – ska rekognocera lite nästa vecka, minsann!

 6. Per Stromsjo skriver:

  Trivsamt. Jag anade att geografin skulle kunna funka. Jo, jag tänker på Läsesalongen. Där har man lånat mången CD på den tid jobbet låg ett halvt stenkast bort. Those were the days… Den var stängd på måndagar förr i världen men övriga dagar var pris/prestanda klart konkurrenskraftigt!

  • Jenny skriver:

   Läsesalongen, så heter det ju! Sökte efter ordet, men det var borta (och ingen papperslapp hade jag heller). Jag känner igen det där med måndagar – det är lite typiskt, är det någon dag i veckan manbehöver muntra upp sig med lite kulturell syresättning, så är det väl måndagar… Men jag får väl överleva på kaffe på måndagar och kulturell konkurrenskraft resten av veckan! 😉

 7. BaraJag skriver:

  Jag blir alldeles glad i magen över att du gör det här! 🙂

 8. Martin Hansson skriver:

  Då måste jag få ge tid ett tips om ett suveränt program till din skrivhjälp.
  http://karleksforklaringar.blogspot.com/2009/04/for-er-med-skrivklada.html

 9. […] besvikelse: NaNoWriMo. Utan en sekunds tvekan. Så mycket vilja, en story som borde ha hållit för 50.000 spåniga ord […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: