Söker en ungdomsbok om dimensionsresor

Ligger nedbäddad i soffan och huttrar i fleecekoftan framför filmen Stardust – som verkar vara en rätt söt äventyrs- och fantasyhistoria som passar bra för en febersjuk hjärna. Lagom ansträngande, lagom fantasiinspirerande…

Jag kom att tänka på en bok jag aldrig läste som barn – jag vet egentligen inte varför. Det var en fantasybok som ”alla” läste, och det var en period när jag läste oerhört intensivt, i samma veva som jag plöjde Den oändliga historien, Han sålde sin frihet (tyvärr bara referens på tyska… sorry!) och många andra liknande berättelser – men av någon anledning kom jag av mig i början av den här boken, och sen blev det aldrig av att jag läste den igen.

Men det jag läste har följt med, någonstans i bakhuvudet, och nu fick jag för mig att jag ville försöka hitta den – och läsa den. Fast jag behöver hjälp att komma på vad den heter.

Det handlar om några barn, syskon tror jag, som reser genom dimensioner tillsammans med två damer – möjligen mostrar. Jag läste ordet tesserakt för första gången i den boken, även om det dröjde tills för ett halvår sen innan jag förstod vad det var för något. (Filmen där Carl Sagan förklarar fjärde dimensionen har jag länkat till många gånger, så den hoppas jag att ni sett vid det här laget? Om inte – gör det. Den är bra!)

Hursomhelst – jag kom ju aldrig så långt i boken, så jag kan inte berätta så mycket detaljer. Men en dramatisk händelse i inledningen är när mostrarna råkar ta med barnen till en tvådimensionell värld, vilket givetvis höll på att ta ände med förskräckelse. (Se, åter, Sagans beskrivning av ”Flatland”!)

Är det någon som minns den här boken och kan hjälpa mig med titel eller författare? Den lär vara out of print, men det finns ju numera antikvariat som är reggade och sökbara på nätet, så ibland kan man ha turen att hitta gamla böcker, fast de inte ”finns” längre!

Annonser

3 Responses to Söker en ungdomsbok om dimensionsresor

  1. Linda skriver:

    Jag vet inte vilken bok det är, men blir nyfiken och vill gärna veta, om du kommer på det! Stardust tyckte jag var mysig, men som bok är den mer stämningsfullt sagolik och rolig där filmen är sådär mer filmiskt dråplig. Jippie för Gaiman, i alla fall! Har du sett Coraline-filmen?

  2. […] spirande läslust Minns ni det här? Jag efterlyste en bok jag bara nästan läste som barn, och gärna ville veta om någon visste titeln på. […]

  3. […] ännu en bok till handlingarna, A wrinkle in time av Madeline L’Engle. Den där boken jag efterlyste för något år sedan, och då snubblade över den här recensionen (i en blogg som sedermera […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: