Bokhyllan som samhällsbarometer

Jag missade min buss hem ikväll. Stod vid övergångsstället i korsningen Biblioteksgatan/Kungsgatan och såg bakänden på bussen försvinna bakom husknuten. Tack för den SL – första gången på hela veckan som bussen avgick i tid…

Så vad gör man med tjugo minuter vid Stureplan? Man går in på Hedengrens bokhandel, det är vad man gör.

Jag hade ju nu inte så lång tid på mig, men jag fastnade vid en hylla precis vid ingången.  Nyutgivna fackböcker i pocketupplaga, en ordinär Billyliknande hylla full med lockande bokfronter.

Jag räknade inte, men det som slog mig var att uppskattningsvis 75 % av dessa böcker på ett eller annat vis relaterade till den moderna ohälskan, utbrändhet, prestationsångest, duktighetssyndrom, stress och psykologisk självhjälp. Sjuttiofem procent! Och det är inget fel i det – jag skulle väl vilja påstå att det var just därför jag fastnade vid den hyllan, jag gillar ju sånt, rör mig i den sortens tankar själv.

Men ändå. Det känns som om det säger något om den värld och det samhälle vi lever i, när så stor del av nysläppt facklitteratur handlar om hur man accepterar sin egen mänsklighet, och lever utan att duka under för stress och prestationskrav – egna eller andras.

***

Däremot tänkte jag också på själva känslan i att gå vid en bokhylla och titta på närmast ändlösa rader med spännande titlar. Jag kommer aldrig att kunna byta bort den känslan helt mot nätbokhandlarnas sökfunktioner. Det svarar mot olika behov. Nätbokhandeln mot behovet av rätt bok snabbt och billigt, bokhandelns hylla mot behovet av inspiration och känsla för feeling.

Frågan är hur känslan för feeling ska finansieras – när man kan uppleva bokhandeln gratis, och sen åka hem och uppdatera sin önskelista på Adlibris med ytterligare några titlar…?

Annonser

3 Responses to Bokhyllan som samhällsbarometer

  1. Man kan åka hem och uppdatera listan men man kan även vara notorisk bokköpare som mig, hittar jag en bok jag är sugen på kan jag inte låta bli att handla direkt.

    • Jenny skriver:

      Ja, just nu brottas jag faktiskt lite med den etiska principen i det här… Vill verkligen inte att bokhandlarna – särskilt de BRA, som Hedengrens. Bokia ger jag faktiskt fan i… – ska försvinna, men då kanske man får bjuda till lite också!

  2. BaraJag skriver:

    Mannen min ser till att hålla Hedengrens igång, han är helt såld på den butiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: