NaNo-visdom

Måste dela med mig av ett klokt stycke ur ett peppningsmejl från NaNo-teamet. Amen.

Writing is not something you can do or you can’t. It’s not something that ‘other people do’ or ‘for smart people only’ or even ‘for people who finished school and went to University’. Nonsense. Anyone can do it. But no-one can do it straight off the bat. Like plastering, brain surgery or assembling truck engines, you have to do a bit of training—get your hands dirty—and make some mistakes. Those 22 days of mine were the start, and only the start, of my training. The next four weeks and 50,000 words will be the start of your training, too.

Igår skrev jag noll ord – låg i soffan med ond hals och var allmänt halvdöd. Ikväll hoppas jag lyckas gneta ihop 800 ord iaf, så jag får korsa 10.000-ordslinjen!

Det är nämligen så med NaNoWriMo att hela tricket är att ”få det gjort”. Få ner orden, femtitusen stycken, och inte haka upp sig på att pilla så mycket med dem. NaNo handlar om att måla med den stora penseln och de svepande dragen. Få en känsla för din canvas, ditt motiv och dina färger.

Finliret kommer sen – OM det kommer alls. Det kan vara så att just den här tavlan var en ”skita-ner-ett-papper”-övning, som min pappa brukar kalla det. Han är illustratör, och ivrig förfäktare av lärdomen att om man kör fast – då ska man ta ett papper och skita ner det så mycket man kan.

Tja – lite så är väl NaNo också. Konsten att skita ner ett manusark. Sen slänger man det och börjar om. Ett nytt, rent blad – men väl uppvärmda och stretchade skrivmuskler.

Om jag får lov att komma med lite lärdom signerad yours truely också, så kan jag påminna om att behovet av att fylla på visthusen med inspiration, energi och lust inte upphör bara för att du har ett beting och en deadline. Tvärtom. Viktigare än någonsin när man skriver 50.000 ord på en månad är att man minns ”INPUT” och inte bara snöar in på ”OUTPUT”. Är det något projekt som strandar på upploppet, så är det antagligen de projekt där man glömmer den där livsviktiga balansen, glömmer input och bara fokuserar på output. För att tala ren svenska.

Eller – för att anknyta till tidigare inlägg – ensidigt fokuserar på resultatet, och glömmer processen.

Men sånt får vi fördjupa oss i en annan dag, eller rent av en annan månad. Jag har haft skrivpaus en dag, varunder jag istället djupstuderat konstarten Art Journaling, som är något av det mest inspirerande jag kan tänka mig. I november skriver jag många ord – i december ska jag nog slabba med färg, klister och gamla tidningsurklipp.

Surftips för nyfikna: Dina Wakeleys blogg. Sen kan ni ju kolla hennes länklista om ni vill surfa vidare.

Annonser

One Response to NaNo-visdom

  1. […] ni dem? Visthusen och bodarna – jag har skrivit om dem förr. Och på samma tema, fast utan att nämna just Julia Camerons visthus och bodar – fast i min […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: