Stockholm by miniature

Som jag hintat om tidigare plåtar jag då och då för fotobloggen Stockholm by Plenty. Det går sådär, får jag erkänna, arme redaktörn drabbas då och då av en plötsligt uppladdad brokig batch bilder av tvivelaktig karaktär varmed han får göra vad han behagar, och gärna puffa på fotografvimsan några gånger emellan för att hon ska komma ihåg att peta in alla prefix, suffix, kartor, länkar, ord och bilder på rätta ställena. Och dessutom sker detta med en ketchupeffekt som skulle få Heintz tomater att bli gröna av avund.

Men nog om min administrativa fallenhet för praktiserad kaosteori.

Igår var det min tur igen, med den här bilden, som jag faktiskt tog samma dag som Next Event-seminariet på Södra teatern. Ja, det var en SÅ vacker dag, och det var låååånga kaffepauser så jag hann faktiskt ut och plåta flera gånger om den där dagen. I det ljuset. Underbart.

Hursomhelst – för några veckor sen yrade jag ju också om tekniken ”tilt-shift” och att jag hade för avsikt att lära mig photoshop-versionen av den. Sagt och gjort – det var ju nu en gång inte så våldsamt svårt. Och vilken bild av de jag hade på lagret kunde lämpa sig bäst – om inte Slussen-and-beyond-bilden?

Så – här får ni den tilt-shiftade versionen – Slussen-by-miniature:

En bild att ta fram när man känner sig liten i världen… eller kanske inte just då förresten!

(När jag skrev om tilt-shift senast fick jag en kommentar med länk till en sida på nätet där man kan autofixa en tiltshift-bild utan att ha photoshop – men den här är handgjord, kan jag meddela, utifall att någon undrade…!)

Annonser

8 Responses to Stockholm by miniature

 1. 6ft5 skriver:

  snyggt som attan! vad menar du med handgjord? utan photoshop? eller vad? 🙂

  • Jenny skriver:

   Exakt – pensel å målarfärg…! 😀

   Närå, men jag skrev ju att nån länkat till nån webb-variant, och det är inte den jag använt, utan gamla hederliga (?) Photoshop. 🙂

 2. Per Stromsjo skriver:

  Verkligen sevärd, även denna version.

  Bilderna är betydligt bättre än du vill medge, tycker jag. Men det bästa med dina bidrag är att du oftast har något att berätta. När bild och text går hand i hand, då myser gamla redaktörer… 😉

 3. mammamalin skriver:

  Kul! Du får gärna visa mig hur man gör tilt shift i Pshp. Skulle vara kul att prova!

  • Jenny skriver:

   Vet du – jag har slarvat bort länken nu, men jag googlade fram nån tutorial bara. Det är löjligt enkelt, faktiskt… Det är ju egentligen bara att skärpeplanet är förkortat, som om man tagit bilden på nära håll och med teleobjektiv, fast den är tagen på långt håll med vidvinkel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: