17 böcker för 77 spänn

Jag har hört talas om kvinnor som smusslar in kassar med skor och kläder för att deras män inte ska kunna klaga på att de shoppat – IGEN. Däremot har jag nog aldrig hört talas om en kvinna som smusslar in tre kartonger innehållande femton bättre begagnade band av ett utdaterat uppslagsverk, och gömmer under skrivbordet för att sambon inte ska upptäcka dem och komma med liknande spydigheter.

Ehm. Men det där är just vad jag gjort idag.

Jag missade ett tåg efter min visit hos La Dottoressa i förmiddags, och fick oförhappandes 20 minuter på mig att besöka det lokala biblioteket – som visade sig ha någon slags utförsäljning. Jag inhandlade två böcker á 1:- stycket. En gammal Loesje-bok och någon slags teoretisk avhandling om musik – läste inledningen, den verkade gå ut på att om man inte är ett musikaliskt underbarn (tänk: Mozart) bör man inte ens överväga att försöka lära sig spela ett instrument.

Hm. Nåväl, det får stå vad det vill i den, jag köpte den för att den hade en snygg typografi – perfekt att riva sidor ur och göra collage av!

Och så var det då det där uppslagsverket. 75:- skulle de ha för hela rasket. Jag menar – sjuttiofem spänn…! Jag kunde inte gärna släpa tre kartonger på tåget, utan lämnade dem där för att tänka på saken. Ett par tre stycken är väl en sak – men femton band? När vi just gjort oss av med vårt eget gamla uppslagsverk för att spara plats…! (Fast det ångrar jag förstås. Tänk att gå löst med en sax och kniv på Bra Böckers lexikon…!) Jag tror att sambon skulle ha svårt att riktigt uppskatta det konstnärliga värdet i dessa medfarna böcker – ens om jag visar honom Brian Dettmers samlade mästerverk.

Men faktum är att jag någonstans är så förmäten att jag åtminstone tänker försöka göra en Dettmer. Måste ju testa, åtminstone. Det enda jag klurar på är i vilken ände av boken man ska börja… Det verkar mest logiskt att börja längst bak, men jag är säker på att jag läst någonstans att Dettmer själv börjar framifrån. Hur fan gör karln då?? Och i vilket läge ska man limma sidorna?

Nåväl, där ryker väl en 2-3 band åtminstone. En bok ska jag använda till att göra en sy-ram av för bokbinderi – enligt modell från en av artjournaling-böckerna jag skrivit om på sistone. En ska jag skära pärmen av och göra en hembunden anteckningsbok av. En ska jag altra som den är, genom att limma ihop sidor och kludda i. Resten… Tja, resten vet jag inte riktigt vad jag ska göra med faktiskt. Men jag hoppas att jag kommer på nåt bra, innan sambon upptäcker de tre kartongerna under mitt skrivbord.

***

Sen hittade jag en reklamblaska från Akademibokhandeln i dagens DN. Jag skulle kunna lägga ut texten om bokhandlars framtid och marknadsförutsättningar här – men jag har faktiskt ingen lust att vara seriös idag.

Däremot bläddrade jag i den och blev lite nyfiken på Salman Rushdies senaste. Jag har läst en bok av Rushdie – Marken under hennes fötter. Den var språkligt fantastisk, och berättarmässigt intressant… men alldeles för lång. Den skulle ha varit 300 sidor kortare, så hade substansen räckt till hela boken. Det där har gjort att jag undvikt fler böcker av honom – fast lockelsen finns där.

Han är en jävel på att hitta udda vinklade berättelser, och en jävel på att skriva – men som sagt, det är ju det där med att han dränker sina berättelser i ord, bara… Hm. Jag kanske ska bita ihop och ge mig på den här senaste i alla fall: Förtrollerskan från Florens. Bara omslagsbilden kittlar i den själsliga maggropen.

Annonser

4 Responses to 17 böcker för 77 spänn

 1. BaraJag skriver:

  Det var det första som slog mig också, börjar mannen fram eller bak? Fram var det första som slog mig men när jag tänker efter verkar bakifrån mer logiskt. Han måste ha funtat ut ett sätt att stabilisera vänster pärm och alla sidor i 90 graders vinkel för att kunna arbeta plant bakifrån. Någon form av skärmatta/underlag måste han ju också ha mellan sidorna han skär över den undre. Hm, mjukt och tunt men ändå motståndskraftigt. Frågan är vad?

  • Jenny skriver:

   Haha – jag började så smått på min igår och gissa? Jag började på tre ställen samtidigt, lite i början, lite mitt i… 🙄

   Jag kör med vanlig skärmatta. Det funkar bra, faktiskt. var rädd att det skulle bli för tjockt, men än funkar det finemang!

   Har skurit ut ett ”fönster” i boken, som ”ram” eller hur man ska säga. För att det ska finnas lite stabilitet runtom på alla sidor. tyvärr var jag nog lite snål när jag måttade ut den, tycker arbetsytan är NÅGOT i underkant… Nåja. Alla barn i början…!

   Det där med nittiograderslösningen tror jag funkar om man lägger en annan bok under – då får man jobba en halv decimeter ovanför bordet, men det borde bli plant i alla fall..!

 2. […] andra sidan har jag gjort nu ikväll. Nej, jag har inte målat gubben själv, han kommer från bibliotekets uppslagsverk som jag köpte för några veckor sen. Han är gjord av elfenben, någon gång på 1500-talet. Han […]

 3. […] så var det ju det där uppslagsverket… Jag satt förra helgen och karvade ut väl valda sidor ur några band. Let’s face it, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: