Julgodisnovisen vid spisen

Ja, jag tänkte att jag skulle ge det ett försök faktiskt. Göra julgodis. Fast jag just inte har någon direkt julgodistradition.

För mig är julgodis en Alladin-kartong (och jag offrar mig vanligen på körsbär-i-likör-bitarna också) och en skål tomteskum. Koka knäck? Verkar svårt. Koka kola? Huga, där rök amalgamfyllningarna… (Eller gammalt-garn, som min barndomsväninna kallade det…!) Mozartkulor? Majgawd så avancerat… Marsipangrisar? Hm, verkar kul men… inte kan väl jag sånt?

Min farmor var en hejare på kola – himmelsk kola som smälte i munnen och lämnade både kronor och gammalt garn i fred. Tyvärr hann farmor aldrig delge någon i släkten sina knep, och de experiment som utförts på området har blivit sorgligen misslyckade. Goda, men livsfarliga och bäst lämpade som ekologiska stridsmedel.

Men som sagt. Man är väl inte sämre än att man kan skapa sig en tradition om man nu inte fått den med sig i ursprungsbagaget? Eller?

Frågan är bara… Var ska man börja? Någon tipsade om att rulla in en mandel i färdigköpt nougat, och rulla i Oboy-pulver – det låter som något jag faktiskt skulle klara utan att bränna ner huset på kuppen. Mozartkulor låter svårartat avancerat, som sagt, men väninnan bedyrar att det är rätt enkelt (och får det att låta lätt också). Och så är det ju det där med knäck. Det är ju knäcken man vill åt – det ultimataste, juligaste, knäckigaste och julgodigaste av alla julgodis. Hur svårt kan det vara?

Knäck

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 dl skållad, hackad mandel

Koka allt utom mandel 15-30 minuter, gör kulprov. När klart, vräk i mandeln och häll (?) upp i knäckformar.

Som sagt – hur svårt kan det vara?? Hur fel kan de bli…? Ehm, jag antar att med en vandrande katastrof vid spisen kan det bli hur fel som helst, men det MÅSTE ju inte bli det… Eller?

Jaja. Vi får väl se vad jag får ihop. Är ju också halvinvalid efter att ha skurit mig illa igårkväll. Vilket förvisso talar för knäck, och mot Mozartkulor, exempelvis. Fast lite feg är jag. Vad brukar du göra för oslagbart, superenkelt, barnvänligt och fantastiskt smarrigt julgodis? Alla tips emottages tacksamt och entusiastiskt!

Annonser

6 Responses to Julgodisnovisen vid spisen

  1. Anna-Carin skriver:

    Här är en av mina favoriter, de bara smälter i munnen.

    Systrarna Bergmans chokladfudge!

    4 dl socker
    2 dl vispgrädde
    100 g smör
    25 stora marsmallows (sega sockerbitar)
    200 g mörk blockchoklad

    Blanda socker, grädde, smör, och ituklippta marsmallows i en kastrull. Koka under omrörning tills all marsmallows är smälta, ca 10 min. Bryt blockchokladen i mindre bitar. Tillsätt den. Låt chokladen smälta. Häll smeten i en smord liten långpanna ca 35 x 23 cm. Låt stå kallt att stelna. Skär i bitar.

    Funkar även med vit choklad och skumbananer. Och det går säkert finemang att använda smaksatt choklad. Eller droppa i lite pepparmyntsolja om man vill åt mintsmak.

    Lycka till!

    • Jenny skriver:

      Ah, låter smaskigt. Har skickat sambon till affären, får hoppas att han hittar marshmallows… (Vit choklad och skumbananer låter… mumsigt. Den sorten tar vi nästa gång!)

  2. Elina skriver:

    Rischoklad. Smält valfri choklad i micron, blanda med vårgårdaris, bred ut på ett bakplåtspapper och låt stelna. Bryt sedan i lagom bitar och lägg i en burk. Gott och enkelt. Ungarna kan vara med vid tillverkningen.

    Utöver det brukar det bli två omgångar knäck, en med mandel och en utan. Lakritskola, ischoklad och ibland någon chokladtryffel. Allt på beställning av modern som inte är någon större talang vad det gäller bak och godis.

    • Jenny skriver:

      Rischoklad är verkligen fjantenkelt – klart på min nivå…! 😉 Jag ska ge mig på knäck också, fast kanske en senare helg… Det är ju SÅÅÅ många helger kvar fram till jul.

  3. Natasha skriver:

    Nougat crisps kanske? Superenkelt,och förhoppningsvis gott.
    Ska själv testa imorgon.
    http://www.saltpeppar.se/blog/

    • Jenny skriver:

      Mmmm – det där såg ju inte heller dumt ut… Som ett mellanting mellan cornflakesrosor och radiokaka… Nu har vi för lite nougat hemma, men det där måste jag testa – tack för tips. (Shit vi kommer verkligen att rulla fram efter jul, om jag ska testa alla godsaker jag planerar…!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: