Förändringens vindar – nu med facit!

Nu har jag antytt – mer och mindre förtäckt – flera gånger om, att något är på gång. Yrat om förändring, nya perspektiv och guvetinteallt. Dags att ta bladet från munnen? Är ni vederbörligen nyfikna än?

Åkej, då kör vi. Sitter du ner?

  1. Vi ska flytta utomlands.
  2. Vi flyttar till Tyskland. Närmare bestämt Hamburg.
  3. Första mars drar vi. Hela familjen.
  4. Tre år blir vi borta.

   Förändring? Jajamensan. Nya perspektiv? Definitivt – både bokstavligt och bildligt. Spännande? Ja. Skrämmande? Japp, det med.

   Detta har hänt: Sambon jobbar i banksvängen sen någon gång strax efter tidernas begynnelse. I våras fick en person som han jobbat ganska mycket med, en tjänst som chef för tyska verksamheten. ”Vad kul, grattis. Säg till om du vill ha nån med dig..!” hade sambon hävt ur sig – mest på skoj, men med tillräckligt mycket allvar för att åtminstone fråga mig samma kväll om jag skulle kunna tänka mig att bo utomlands några år.

   Vad svarar man på det? ”Tjaa – kan jag väl…”!

   Fast vid det tillfället var det ju ingen av oss som på fullt allvar trodde att det var mer än hypotetisk jargong. Men hur det än var, så kom erbjudandet för några veckor sen. På riktigt.

   Och idag godkändes min ansökan om tjänstledigt för studier. Så nu är det officiellt. Jag blir expatriot, SAHM (delvis iaf) och pralinmumsande lyxhustru i några år. Och student förstås.

   Första året tänkte jag ägna åt Moderskeppets kurser. Photoshopkursen har jag varit registrerad på i flera terminer redan, men inte lämnat in en enda uppgift till. Jag har muntligt löfte att få ta den i efterhand, så det hoppas jag på – nu när jag har helt andra tidsfaktorer att förhålla mig till.

   Och igår kom alltså Högskoleverkets antagningsbesked med glada nyheter – jag är antagen till alla 6 kurser jag hade sökt (och som jag hade sökt LÅNGT innan jag visste om det här, slängde in en hastig ansökan sådär vid elvasnåret på kvällen den 15 oktober, en timme innan ansökningstiden skulle gå ut. Bara för att ha nån liten kurs att roa mig med, om heltidsarbete och livs-tetris inte skulle visa sig erbjuda tillräckligt tuggmotstånd. Typ).

   En av de kurserna är Moderskeppets kurs Fotografi – visuell kommunikation. Tycker den gifter sig fint (som man säger) med Photoshopkursen, så den får det bli.

   Till hösten tänker jag mig nåt psykologiskt. Som jag skrev om igår – det börjar bli dags att vinkla glasögonen även där, och det akademiska perspektivet kan väl funka som ett intressant nästa steg. Jag läser, funderar och skriver ju ändå om psykologi ur olika vinklar och vrår – jag kan lika gärna få den formella kompetensen på kuppen…

   Så småningom tänker jag kanske försöka hitta nån slags seriös coachutbildning (om det nu finns någon institution som kombinerar dessa två storheter på ett trovärdigt sätt… det återstår att se. Tips emottages tacksamt. Distanskurs i Sverige eller lokalkurs i Hamburg, om nån känner till sådana…!) att kombinera ihop med psykologin. Sen kanske krydda hela anrättningen med nåt litet stänk beteendevetenskap och organisationslära/ledarskap.

   Bara roliga grejer. Och i lagom mängd. Jag har föräldradagar kvar, så att det räcker att plugga halvtid. Då hinner jag tillbringa extra mycket tid med barnen – och kanske skriva en och annan bok eller så.

   ***

   Just nu befinner sig sambon i Hamburg. Han har plöjt genom tre lägenhetsvisningar idag, och har tre till inbokade imorgon.

   Spännande tider.

   Annonser

   23 Responses to Förändringens vindar – nu med facit!

   1. Grannen skriver:

    Vilken chock! Du skojar väl??? Ni kan ju inte lämna oss här bredvid på gatan i TRE ÅR!? Lilla E som kom med posten idag, ska han och brorsan lära sig säga ”danke” och sånt nu? Säger väl ”Grattis” ändå för det är nog riktigt kul erfarenhet för er alla. 🙂

    • Jenny skriver:

     Haha – jarå, idag lärde jag honom den eminenta glosan ”liebling”! Min egen tyska är inte mycket att hänga i granen, kan jag meddela, så man får hålla sig till de väsentligheter man har koll på…! Och som sagt – ni får supertrevliga grannar. Det värsta är att ni kanske inte vill ha tillbaks oss sen om 3 år! *s*

   2. Sofia skriver:

    Spännande för er alla, vilken livserfarenhet för barnen att på plats få lära känna ett annat land och språk under de år i livet när dom har som lättast att lära nya språk.

    • Jenny skriver:

     Precis – vi försöker tänka så också. Jag kan nog känna mig lite skurkaktig som ”river upp” ungarnas grundtrygghet och kastar dem in i en helt ny värld… Men jag försöker påminna mig om att jag aldrig hört en vuxen person som berättat om utlandsår som barn – i negativa ordalag. Det ÄR en livserfarenhet som vi förhoppningsvis alla får nytta av, på olika sätt!

   3. Hattifnatt skriver:

    Grattis kära du, vilket äventyr som ligger framför er! Jag kommer verkligen att sakna dig/er men det är tur att vi lever i sån teknikålder att det ju finns allehanda kommunikationsverktyg att tillgå! Och tackålov att ni kommer hem efter tre år, vill ju inte att ni ska bli griniga tüschkar! 😉

    Kramkram!

    • Jenny skriver:

     Nä, nån grinig Tüschk tänker jag inte bli, det får räcka med en grinig skåning…! Och ont krut förgås inte så lätt, så mig blir du inte av med. Du får la komma och hälsa på! Hamburg lär vara en väldigt fin stad (det är nästan pinsamt att jag yrar om att flytta dig – fast jag aldrig satt min fot i stan…!) med mycket vatten å grejer… Perfekt för barnvagnsstrosande i vårsolen! 😉

   4. Per Strömsjö skriver:

    Grattis!

    Det där med pralinmumsande lyxstudent tar vi väl med en ekonomiförpackning salt men projektet som helhet låter lockande och förefaller vältajmat. Kan givetvis synas lite läskigt ur någon vinkel men det torde ändå vara en möjlighet man skulle ångra länge och väl om man inte tog vara på den.

    Lückoschpark!

    • Jenny skriver:

     Det är läskigt, men… Ibland tror jag man ska vara mer rädd för det man INTE gör, än för det man gör… Eh, det där lät inte riktigt rätt, men jag hoppas du förstår vad jag menar. Och just det där med hur mycket man skulle gräma sig om man missade chansen, det har jag tänkt på mycket. Nä, missa tåget känns inte så aktuellt, helt enkelt!

   5. Ellinor skriver:

    Åh så spännande! Jag har aldrig längtat efter att bo utomlands men som du beskriver det låter det riktigt spännande!

    • Jenny skriver:

     Vet du – inte jag heller. Inte just själva utlandsboendet – men det som lockar mig är avbrottet, ”äventyret” om man så vill. Som våra liv sett ut ett bra tag (och jag misstänker att det märkts här, mer och mer), har det varit mycket ekorrhjul-känsla. Äta-jobba-sova-dö, som Gessle skrev. Det här blir ett break, där man dels hinner ladda batterierna, och dels kanske ta avstamp i nya utgångspunkter – istället för att bara harva i gamla inkörda föreställningar om allting.

     Och så blir det kul, förstås. Och jag ser fram emot att lära mig tüschka också…! 😀

   6. pärlbesatt skriver:

    Oh oh oh oh så spännande, alltihopet!! GLAD för din skull! 🙂

    Sen när det är dags för coachandet osv tror jag det är dags för seriöst prat om samarbete…

   7. Eva o Kasper skriver:

    Superkul! Men när jag granskar din kurslista syns det mej att något saknas… en refreshkurs i tyska?! :O

    Ha det så himla roligt. Ser fram emot rapporter på fejan!

    • Jenny skriver:

     Haha – jorå, det blir nog nåt tüschkaktigt också. Fast det är svårt att planera för den sortens kurs, för det får man ju leta upp när vi väl är där. Så det får gå utöver, på ett eller annat vis…!

   8. Linda skriver:

    Jiihaa! Lovar härmed högtidligt att komma till trakten och hälsa på. Sehr spannend!

   9. Elina skriver:

    Grattis till beviljad tjänstledighet!

    • Jenny skriver:

     😀 Tack! (Förresten – vi pratade om tyska pysselbloggar, hade du några sådana på lut? Jag skulle gärna vilja låna några länkar, om du har tid att vaska fram några favoriter åt mig?)

   10. DH skriver:

    Det låter faktiskt hur bra som helst! Jag tror det blir perfekt för dig! Kul och spännande. Nya fräscha utmaningar. Grattis och heja!

    • Jenny skriver:

     Tack! Ja, jag tror det blir bra – lite läskigt också som sagt, men… det är väl bara att blunda och hoppa, helt enkelt!

   11. ylva skriver:

    åh, vad roligt! lova att du fortsätter att blogga massor, för jag vill läsa (och se 😉 ) allt om dina äventyr i hamburg :). så spännande. undrade just om det var något sådant i görningen, när jag såg hur många kurser du sökt. vet du om att ni gör det som mina föräldrar funderade på att göra år ut och år in. pappa jobbade också på bank, och hade mycket uppdrag utomlands, men han lyckades aldrig övertala mamma om det braiga att flytta utomlands ;).

    önskar all lycka till!

    kram kram,

    • Jenny skriver:

     Ärligt talat – det borde jag kanske skriva om i ”storbloggen” för det allmänna intressets skull, men faktum är att det känns som om det ljusnar för bloggandet också, i och med detta. Det har inte varit kul att blogga på ett tag, och jag tror att det också har märkts ganska tydligt. Det finns inget nytt att skriva om, alla mina tankar blir bara navelskådning – och hur kul är sånt i längden? Nej, nu blir det lite nya perspektiv och jag har redan mängder med idéer för mitt framtida bloggande som utlandssvensk!

     Fast det roliga är ju att det var inte alls för att jag trodde att jag skulle ”behöva” många kurser som jag sökte så många – jag var bara sen, och hann inte fundera så mycket, så då var det bättre att slänga in många ansökningar och se vad jag kom in på…! Och så kom jag in på allt, lite otippat sådär…

     Som jag skrev i nån kommentar ovan så har jag tänkt en del på det här, och kommit fram till att jag nog hellre ångrar saker jag gjort, än saker jag inte gjort. Åtminstone när det gäller sånt här… Man får väl hoppas att jag känner likadant om 3 år! *s*

     • Jenny skriver:

      Och med ”storbloggen” menar jag alltså bloggen – i motsats till kommentarsfältet. Hjärnor halvtvå på natten, ingen ordning på nånting…

   Kommentera

   Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

   WordPress.com Logo

   Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

   Twitter-bild

   Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

   Facebook-foto

   Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

   Google+-foto

   Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

   Ansluter till %s

   %d bloggare gillar detta: