Nu har de skitit i det blå skåpet – igen!

Under dagens strapatser på jobbet höll jag på att glömma morgonens trauma. Blixten slår inte ner två gånger på samma ställe – jo, tjena. Nu ska Espresso House stänga ÄNNU ett av mina favoritfik. För ett år sen stängde min oas vid Stureplan, där jag brukade sitta och dricka morgonkaffe och begrunda tillvaron medan morgonjäktarna svischade förbi i kors och tvärs utanför. Nu stänger de på Regeringsgatan, där det aldrig blir så fullt och myllrigt att man inte hör sig själv tänka (misstänker att det i redovisningssammanhang räknas som ett misslyckande och bidrar till nedläggningen).

Men vafalls? Vad ÄR detta? Ännu ett av MINA favoritcaféer går i graven? Vad är detta för trakasserier??

Jag påpekade för killen som jobbade därinne imorse att det INTE är samma sak att handla kaffet på Espresso House i Gallerian som att köpa sin vuxenvälling där på Regeringsgatan, för att de helt enkelt gör sämre kaffe i Gallerian. Han svarade: Här HINNER man göra det bättre.

Och det måste fanimej vara så. Cappuccinon i Gallerian går knappt att kalla Cappuccino. Blaskig, dränkt i mjölk och ofta med bara lite urskrapat mjölkskum ur en kanna som räckt till fem stora latte och ”får duga” till min cappuccino också… (Cappuccino ska per definition ska bestå av 1/3 skum, för den som till äventyrs inte kände till det. Dussinbaristorna på EH-Gallerian känner definitivt inte till det.) Dessutom gör de den gärna på hårdkokt mjölk dessutom, så att man verkligen tar död på allt som skulle kunna liknas vid kaffenjutning.

Och inte minst – på Gallerian är jag ingen alls. Jag får i bästa fall ett stelt inövat jag-jobbar-visst-i-servicebranschen-då-ska-man-le-mot-kunderna-fick-jag-lära-mig-på-introduktionskursen-leende. På Regeringsgatan kan man stå och prata lite med personalen medan de grejar kaffe – jag har väl varit där en och annan gång och ser bekant ut, men ändå. Jag har aldrig sett något inövat standardleende där någon gång, vad jag kan minnas.

Nä, jag tycker att The Powers That Be inom Espresso House skulle ta och göra ett studiebesök på Regeringsgatan en gång, och försöka lära sig vad som kännetecknar ett bra café. Gott kaffe är en bra start – trivsel gör inte heller ont. 31 januari 2010 stänger Espresso House på Regeringsgatan. Passa på att få er en vettig kopp kaffe innan dess, så hajjar ni skillnaden!

***

Nu govänner, ska gråtanten gå och knyta sig, så hon orkar upp i gryningen och skotta fram bilen för att åka till frissan och bli röd och grann i granen… förlåt håret. Halvåtta är en grymt ohemul tid att vara på plats en lördag då man borde belönas efter förtjänstfullt arbete för att nå en viktig deadline på jobbet, men så bidde det inte. Nåja, jag blir ju fin i håret iaf – det är inte fy skam det heller.

Annonser

17 Responses to Nu har de skitit i det blå skåpet – igen!

 1. Per Strömsjö skriver:

  Vänta lite nu. Tar de 30+ kronor för en produkt som de enligt egen utsago inte HINNER göra ordentligt?

  • Jenny skriver:

   Ungefär så. Trettiosju. (Och ja, jag är en idiot som handlar kaffe där. Men snart slipper jag. Gallerian går jag INTE till. Då blir det ATG-kaffe för hela slanten! 😉 )

 2. Per Strömsjö skriver:

  Själv tycker jag en liten svart på McD är det godaste kaffet. Kostar tyvärr bara en tia 😉 men man kan ju lägga en till i bössan. Deras cappuccino gillar jag inte. Har aldrig hittat någon riktigt god sådan utanför Italien. Dubbel espresso, däremot, går utmärkt. Lattar gör jag sällan.

  • Jenny skriver:

   Ja, ja, ja… Ska jag vara ärlig så är jag inte så begiven på bryggkaffe. Det är väl mjölken man vill åt. Och sötman… Fast imorse drack jag osötat kaffe, det var helt okej. Jädra dumhet att ta socker i kaffet. NÅN gång ska jag vänja mig av med det. Men bryggkaffe vänjer jag mig nog aldrig vid…!

   Det jag kallar cappuccino på Espresso House skulle inte passera som cappuccino i Italien, måste jag erkänna. Däremot är det en godare caffe latte än det EspressoHouse-personalen kallar caffe latte, så jag kör på den!

 3. Per Strömsjö skriver:

  De flesta vill ha mjölk i kaffet, verkar det. Faktum är att när jag väl beställt en svart kaffe får jag först besvara åtminstone en fråga om mjölk (!) och se’n gäller det att bevaka vad som – oavsett min beställning – likväl blandas i kaffet.

  Trevligt ändå att vi lever i en tid när det finns varianter på kaffetemat. Jag är uråldrig nog att minnas en tid då kaffe inte kunde vara något annat än en trött glaskanna med något stoff som i bästa fall inte stått och bränt en halvtimme på plattan.

  • Jenny skriver:

   I mitt barndomskaffe kallades den sortens kaffe (som fått stå och bränna till i bryggaren) för ”plödderkaffe” eftersom kaffebryggaren liksom står och ”plöddrar” för sig själv när man lämnar den obevakad en timme…

   Slut på dagens språklektion! 😉

 4. Per Strömsjö skriver:

  …fast det kan möjligen gå till överdrift? 😉

  • Jenny skriver:

   Nu förstår jag inte? Några människor runt ett bord som beställer lite kaffe…?

   Nej, allvarligt: Den var faktiskt riktigt bra! Men jag känner inte alls träffad, närå. Vem fan tar citron i kaffet, liksom? 😉

 5. Botilda skriver:

  Stackare! Jag hoppas verkligen att mitt ställe inte lägger ner – gott (brygg)kaffe och trevliga småsamtal med personalen. När jag kommer ställer de fram en större mugg och har slutat fråga om jag vill ha mjölk till. Mitt ställe sägs också göra godaste latten i stan (SvD). Men det ligger nog lite långt från dig.

  • Jenny skriver:

   Mäh – sådär kan du väl inte göra? Hinta om ett fantastiskt kaffeställe – utan att säga var det ligger?? Denna oas måste givetvis undersökas – oavsett var den ligger. Lite umbäranden måste man väl utstå för sitt livselixir…? 😉

 6. DH skriver:

  Trist! Jag handlar ju förvisso alltid min latte i Gallerian, men det beror väl mest på att jag varken är finsmakare eller orkar ta en omväg. Men jag håller med om att de varken är särskilt duktiga eller serviceminded där. Räcker att gå till den lilla vid rulltrappan ner mot Sergels torg för att få både bättre latte och trevligare bemötande. Hoppas de har bra kaffeställen i Hamburg! 🙂

  • Jenny skriver:

   Hmm, lilla vid rulltrappan… Coppola? Jo, de har bra kaffe där – fast det har aldrig föresvävat mig att köpa take-away där… Nåväl, jag överlever nog på ATG-kaffe tills… Ja, det blir ju bara några dagar förresten, sen får vi jaga kaffemånglare vid H-tull. Finns ett schysst på Långholmsgatan, fast det är fel håll från t-banan… 😉

 7. DH skriver:

  Nä, alltså det pyttelilla Espresso House som ligger på andra sidan rondellen vid Sergels torg (upptäckte det när jag fick åka buss istället för t-bana under blåa linjens ombyggnad).

  Du får tipsa om kaffeställen vid Hornstull. Jag har spanat in ett Espresso House vid Fridhemsplan där jag ska byta till bussen, i värsta fall får det bli nya lattestället.

  • Jenny skriver:

   Men det braiga stället ligger nog helt OK till för dig, när jag tänker efter. Du kan ju kliva av en hållplats före H-tull (vet inte vad hållplatsen heter…) – sen över gatan och så tror jag caféet heter Frappino. Grymt kaffe. Ta med en åt mig också! 😉

   Kuriosa: Förr låg också ett mycket sympatiskt skrivarcafé vid Hornstull, jag hängde där massor B.t.K (Before the Kids), men det lades ner sen. Folk satt väl för länge (och skrev, som jag) och sög för länge på samma latte. Det gick inte runt. Det ligger en krog där nu, Bäckahästen – tror det är samma kille som driver den. Café och bokhandel i ett, med litet utbud av böcker om a) skrivarprocessen och b) debuterande författare. Genialt koncept – utom rent ekonomiskt förstås. 😛

 8. Philipp skriver:

  Google Translate seems to suggest you know of the importance of a good coffee. So, just in case you have not known yet: Hamburg happens to be one of the earliest adopters of coffee houses in Europe and until today plays a major role in the distribution of its main ingredient, the, err, coffee bean. That’s why coffee is also called Elbgold in German, Gold of the river Elbe. And it also happens to be the name of my favorite coffee joint. Welcome to Hamburg! 🙂

  • Jenny skriver:

   These are good news – but beans won’t suffice, I need to find someplace where they know how to brew it too…! 😉 My only experience of German coffee is from the Autobahn, and… I don’t know what that actually is, but it certainly isn’t coffee!

   I will be bringing my own espresso machine, of course – but I plan extensive café-hopping, so… if there are decent places to be found, I shan’t rest until I find them! 😀

  • Jenny skriver:

   Hm – the Elbgold seems to be a reasonable walk from where we’ll be living… How convenient! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: