En levande julkrubba

När jag var barn hade vi en liten julkrubba i plast, och varje år ville jag sätta upp den. Nån gång måste vi väl ha haft den uppe för den fascinerade mig gränslöst, hela uppsättningen plastfigurer och så en plaststjärna fäst vid plaststallets tak, som kunde kopplas till ett batteri och lysa som en alldeles riktig stjärna.

Nu kom den där julkrubban inte upp särskilt många gånger – INGEN gång som jag minns, faktiskt. Mitt minne av den är snarare kopplat till hur gärna jag ville att den skulle sättas upp och hur den varje jul förpassades till botten av jullådan, tillsammans med emballagen till de prylar som hängdes i granen. Jag tror att batterikopplingen helt enkelt inte funkade, och det är klart – en plastjulkrubba är kanske inte så kul utan en lysande stjärna att liva upp med – men den fick hur som helst framleva sina jular nerpackad i lådan (däremot kastades den inte förrän i bodelningen och då var jag redan 16 – vilket är ett mysterium man kan fundera över… om man känner för det).

Sen jag blev vuxen har jag inte heller haft någon julkrubba. Varje år har jag haft en ambition att bygga/skapa en – men varje gång faller det på att jag inte hunnit göra någon . Ska sanningen fram har jag aldrig ens hunnit så långt att jag bestämt mig för HUR jag skulle göra dem, och ens köpt material och börjat testa mig fram – så det har varit ett projekt i tanken och inte mer.

I år bestämde jag mig för att inse mina begränsningar – ska vi vänta på att min kreativa skaparlust ska ta hand om julkrubbefrågan lär vi få vänta till domedags morgon och det verkar onödigt. Sålunda gick jag i fredags och inhandlade en julkrubba, med stall i trä och figurer av porslin.

Porslinsfigurer – i ett hus med två vilda huliganer till barn…? Hur tänkte jag då, egentligen? Och de har verkligen levt farligt ända sen vi satte upp krubban, det måste erkännas.

Men samtidigt är det väldigt roligt att se hur scenen förändras varje gång jag går förbi den där krubban. Figurerna får liv och flyttar sig omkring i stallet,  byter plats och får sällskap av någon leksak eller teckning. Det pågår ett liv i den där julkrubban, som inte bara handlar om ett barns födelse för 2000 år sedan, utan även om små barns liv och lekfullhet här och nu.

Så jag tänker att de får väl leva farligt dårå. 149 spänn på Guldfynd var väl inte hela världen, om nu någon figur skulle gå åt pepparn. För när julkrubban får liv som vår fått, då får jag lite julkänsla, trots allt.

Annonser

5 Responses to En levande julkrubba

 1. Elina skriver:

  Klart att det ska vara liv i julkrubban! Jag vet inte om du har varit i Neapel men ett av mina starkaste minnen därifrån är just alla vackra/klassiska/fula/galna/nytänkande julkrubbor.

  • Jenny skriver:

   Haha – jag fick tänka efter en extra gång för att koppla var Neapel ligger (i mitt huvud heter stan Napoli – och Neapel kopplar jag konsekvent fel till Nepal… Inte RIKTIGT samma sak! 🙂 ). Jag har varit där, fast aldrig i julkrubbetider. I somras såg jag dock en trädgårdstomte- och trädgårdsjungfru-maria-med-jesusbarnet och trädgårds-alla-upptänkliga-och-långsökt-kitchiga-prydnadsfigurer-marknad i Tarvisio, så jag kan livligt föreställa mig. Barnen fick nyligen en kusin i Milano, så jag hoppas att vi ska åka neråt nån gång ibland – nu måste jag ju åka till Napoli i december och titta på galna julkrubbor!

 2. Sofia skriver:

  Minns att jag alltid lekte med min kompis julkrubba och önskade mig en egen, har aldrig skaffat någon men med sambon kom en tomtestuga som hans farfar byggt och iår har alla dotterns Littlest pet shop figurer och våra små tomtar flyttat in och huserat runt stugan, varje dag hela december har hon lekt nya lekar vid tomtestugan.

 3. Elina skriver:

  Då kan jag ju erkänna att jag fick Googla för att komma på vad Napoli heter på svenska 🙂

 4. EmmaP skriver:

  Vad mysigt det låter med en levande julkrubba, hoppas figurerna har överlevt julen! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: