En god struktur…

… förlänger livet – eller hur det nu var. Under alla omständigheter innebär en god struktur att man faktiskt kan proppa sin Google-reader fullare och fullare med bloggar, och ändå ha någorlunda koll.

För ett tag sedan funderade jag mycket på hur jag skulle organisera mitt bloggläsande, tror jag skrev om det också, men de kommentarer jag fick gick mest ut på att följa färre bloggar, så under en tid gjorde jag det. Det gick inte heller så bra. Och så hör jag omkring mig folk berätta (nåja, inte så många kanske, men ett par stycken) att de följer fyrsiffriga antal bloggar  – och tänkte… Hur fan DÅ? Hur gör de??

Nu vet jag. Struktur. Allt hänger på strukturen.

Förr har jag försökt strukturera mina lässtationer på nätet utifrån skribenternas ambitioner med sina bloggar, vilket resulterat i örtifnutton bloggkategorier som egentligen inte sa MIG så mycket, utan handlade om vilken floskel som varit i ropet när just den drösen bloggare sjösatt sina livsprojekt. Det som gjort skillnad för mig är att jag börjat etikettera de bloggar jag läser – enligt mina läsvanor. Kategorin ”Kuriosa” är bloggar jag följer för att de då och då är lite spännande – men det är den jag oftast tömmer oläst. Den mappen är ”i händelse av dötid”-bloggar – och den sortens dötid lider jag sällan av. Men då och då kan jag speedscrolla genom den, för att catchuppa lite.

”Favoriter just nu” är tvärtom. Det är den kategori av bloggar jag faktiskt håller koll på och försöker hinna läsa. Där ligger bloggar jag läser dagligen, och tänker fortsätta läsa dagligen – men också bloggar jag just hittat och kanske är lite extra nyfiken på – just nu. Tråkar de ut mig om en vecka eller två åker de ut ur just den kategorin. Alla bloggar i Favoritmappen är dessutom loggade under någon etikett som anger varför jag är intresserad av den. Scrapbloggar exempelvis. Och personbloggar. Men en blogg kan vara både scrapblogg och personblogg. (Och favorit just nu, för den delen.) Tyskland är en annan etikett jag använder – där hamnar alla tyska bloggar jag hittar, plus att de får en etikett för innehåll.

Alla bloggar jag tycker att jag som kommunikatör bör ha koll på hamnar under Medier och kommunikation (jag vet, apcorny namn på den etiketten  – men det är för att jag inte vill ha flera olika etiketter för jobbrelaterade bloggar) – och den läses givetvis ALLTID med djupfokuserat intresse… Hm. I wish – faktum är att jag MAAR-ar (=”Mark All As Read) den rätt ofta. Just nu – är nog lite periodare med de bloggarna, om jag ska vara ärlig. Det är så mycket same shit different name från den sfären, om jag får vara lite brutalärlig. Det ska fan följa åttahundra bloggar som alla säger samma saker (om och om igen, dessutom). Där behövs effektiva filter, den saken är klar… Å andra sidan VILL jag kunna följa och hänga med där, så – vi kan väl helt enkelt konstatera att här behöver jag hitta bra sätt att vaska fram den läsning som verkligen är värd att fokusera på.

Men faktum är att jag följer fler bloggar än nånsin (skvalpar dock kvar i tresiffrigt-träsket, och lär fortsätta med det…!) och ändå känner att jag har koll och kan lägga till nya spännande fynd, och veta var de hamnar i strukturen och att de blir lästa lagom ofta utan att kännas som ett tvång. Det är roligt – jag har varit en bedrövligt dålig bloggläsare det senaste året, men nu kan det börja bli lite ordning på den saken igen!

Annonser

7 Responses to En god struktur…

 1. Per Strömsjö skriver:

  Jag säger som Dr. Dengroth: jag är skeptisk.

  Rent tekniskt går det kanske att tratta in hur många flöden som helst i sin GR men jag tror inte man kan följa ett fyrsiffrigt antal bloggar med något mått av behållning. Inte ens om det vore ett halvtidsjobb. MAAR är en stark indikation på att en prenumeration kan avvecklas. Ungefär som när jag hade två månaders olästa DN i bokhyllan hemma. Det är numera avklarat. Tyvärr har jag två år av Computer Sweden på golvet och där pågår fortfarande en förstudie om tänkbara lösningar! 😉

  • Jenny skriver:

   Alltså – jag är böjd att hålla med dig, om de fyrsiffriga bloggläsarna, alltså. Nu är jag inte där, som sagt – däremot rattar jag mina 225 bloggar med bravur, därest (!) jag förr hållit på att storkna vid 175. En kapacitetsökning med närmare 30% – det skulle jag vilja påstå är rätt schysst marscherat.

   Och det jag MAAR-ar idag, kanske är precis det jag vill läsa imorgon – och då har jag redan hittat och sparat kanalerna. Jag tror att det är så jag vill se – åtminstone vissa – av de här bloggarna. Vissa bloggar är relationer, de faller inte alls in i MAAR-tänket, men vissa bloggar är faktiskt ”bara” kanaler. Vissa bloggar skrivs med enbart syfte att vara kanaler – och de orkar då inte jag sitta och plöja varenda dag. Däremot kan de fylla andra syften – nyhetstörst inom ett visst fält, exempelvis – och då är det bra att ha koll på dem. Newsmill har jag slutat RSS-a, däremot. Det blir för mycket, för osorterat – då är det bättre att jag uppsöker sajten när jag vill läsa.

   Två års DN? Två års Computer Sweden…? Får man fråga vad du gjorde under de två åren du missat? Och om du läser CS av historiskt intresse, eller vad…? 😉

   • Per Strömsjö skriver:

    Två månaders DN, om jag får be! 🙂

    Men jo. Det märkliga inträffar att det blir intressant på ett annat sätt att läsa om händelser som sker ”nu” där man vet hur det gick ”se’n”.

    Det finns också en standardursäkt som låter ungefär såhär. Går du igenom en valfri dagstidning så kommer du att finna att en frapperande liten andel av innehållet är dagsaktuellt. Mycket har hyfsat bra hållbarhet. Inte vädret, tv-programmet och tabellen för Elitserien och kanske inte nyhetstelegrammen. Men bokrecensioner, intervjuer, bakgrundsartiklar, kåserier, matrecept, produkttester…

    Jag intervjuade en gång en fascinerande dam som – visade det sig när bandspelaren var avstängd – hade hela sorterade årgångar av Svenskan liggande på landet. Hon visste att det fanns så mycket läsvärt och kunde inte förmå sig att slänga. Hon skulle verkligen ha behövt en MAAR!

    • Jenny skriver:

     Ah, sorry. Så går det om man speedläser och går och blir slarvig på kuppen… *rodnar häftigt*

     Håller iofs med – de artiklar jag fastnar för i tidningen är oftast de som skulle hålla för senare läsning. DNs Insida, till exempel. Fast möblera mitt hem med tidningar för den sakens skull? När det finns RSS-feeds?? Nätack, tror jag står över faktiskt!

     🙂

     • Per Strömsjö skriver:

      Tror jag det att man får speedläsa med den läslistan! 😉

      Nä, man får nog både brandmyndigheter och Anticimex på sig om hemmet fylls med tidningar (frånsett att eventuella andra invånare kanske passat på att emigrera under någon bunt) men till hennes försvar ska sägas att för tretti år se’n var RSS-flöden inte någon etablerad teknik för att plöja Svenskan… 🙂

      Vad CS beträffar har jag nått break-even nu. Jag har kommit igång såpass bra med läsningen att högen inte längre växer men varje gång jag lyckas slänga ett ex på pendeln ligger ett nytt (met betoning på nytt, det handlar faktiskt om helt andra saker) innanför dörren och väntar. Hilfe!

 2. pärlbesatt skriver:

  Holy shit säger jag, jag kanske har haft överkrav på mig själv vad det gäller bloggar, nämligen att läsa fokuserat och också helst kommentera… Det skulle ju aldrig gå med såna mängder bloggar, när det inte ens funkar med det antal jag nu läser, som fortfarande är ett litet tvåsiffrigt tal.

  Skulle säga Inte underligt att du blir lite överlastad understundom. Om jag nändes. 😉 Nu ska jag läsa om din BOK. 🙂

  • Jenny skriver:

   Fast det där är lite en fråga om lästeknik – och att anpassa läsningen efter intresset, så att säga. Många av de bloggar jag samlat på mig ÄR inte för att lusläsa och vara superaktivt kommenterande i – de är för att skumläsa nån gång då och då, för överblick och lite nyfikenhet. Andra är rena nätrelationer, och då är det en annan sak.

   Sen är jag fortfarande slarvig läsare av bloggar – under hösten har jag tappat stinget totalt – och de bloggar jag främst läser just nu är visuella bilderbloggar. Snabbmat för skaparsjälen…! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: