Stillsam nyårskväll

Jag njuter i fulla drag av min helt vanliga nyårskväll, utan skumpa, sprit och klackar i taket. Ibland tänker jag att jag saknar sånt där – men de gånger jag gör slag i saken känner jag mig genast som en fullfjädrad alien och letar febrilt efter första bästa nödutgång. Man hafver blivit gammal och trist. Eller så väljer jag bara fel tillfällen – eller så är det en intrikat kombination av båda. Vad vet jag?

Vad jag vet är att vi planerat enkel middag följt av ost och vin – men sen kom den Herr Mann på att det nog inte skulle bli något riktigt nyår om han inte fick den sedvanliga gratinerade hummern jag brukar svänga ihop. Och för säkerhets skull – han handlade på väg från sin ryggträning i den närbelägna simhallen, följdriktigt utsvulten och därmed helt olämplig för spontan-handling – köpte han hem lite krustader med skaldjursgegga och stenbitsrom och grejer också. Och sen blev vi stående i köket i timmar för att laga till två förrätter och en varmrätt, och därpå sittande i timmar för att trycka ner allt – och så vart det nyår som vanligt. Mätt och trätt.

(Trätt är bonnskånska, nåt lokalt uttryck från åkermarkerna där jag växte upp, och betyder trött. Helt enkelt.)

Jag var dessutom dum nog att skölja ner (nåja…!) köttbiten med rött vin, glömsk om att jag sovit ungefär 4 timmar i natt, eftersom fullmånejäveln behagade driva gäck med mig och vägrade låta mig somna. Så resten av nyårsafton partar jag loss på Ibumetin – tjolahej, tjolahopp – och akrylmålning framför TV:n.

Och det har jag inte alls något emot, hur oglamouröst det än är.

Medan dagens kludd torkar inför nästa lager, satt jag och surfade lite – och snubblade över Ali Edwards nyårspostning om hennes ord för 2010. Väninnan, Fru C, och jag pratade om det så sent som häromdagen – att hon väljer ett ord istället för de stipulerade nyårslöftena. Jag har redan skrivit ner mina nyårslöften – och deklarerat att de är löften TILL mig själv, inte AV mig själv. Gåvor, inte krav.

Men jag konstaterade att jag nog ville välja ett ord också, men kunde inte komma på vilket det skulle vara. ”Vara” är en idé – eftersom flera av ”löftena” handlar om att lära sig bara vara och acceptera mitt eget varande, sådant det nu är. Fru C föreslog ”nuet”, som är lite samma sak fast lite annorlunda perspektiv.

Men så ikväll, så slog jag alltså upp Ali Edwards inlägg – och insåg att jag just schablonmålat in 2010 års ord i dagboken, utan att så noga tänka på vad jag gjorde. Ordet var MOD, och syftar på modet att våga drömma igen. Det jag förlorat under de två senaste åren, och aldrig riktigt lyckats återuppbygga igen mellan varven, är mina drömmar. Drömmar, visioner och drivkraft var ju min kärna, min fasta punkt och min inre motor. Då, förut, när jag var starkare än idag.

Och sen… sen hände saker som gjorde att jag började ogiltigförklara det där, döma mig själv för mina drömmar och skämmas över min naiva förmätenhet att drömma sådana dumheter. Och jag tror någonstans att den tunnhudat fattiga känsla jag bär med mig – bottnar i drömlösheten. I att ha stängt och bommat till om mina drömmar.

Jag ser fram emot tre dröm-år i Hamburg – på många sätt. Tid att leva, tid att utvecklas, tid att reflektera och hitta min kärna igen. Men jag har också noterat att jag går in i dem utan att fullt ut kunna identifiera vad jag vill göra med dem. Jag har ingen vision – nästan bara rädslor. Det skrämmer mig, och för att hitta rätt behöver jag mitt mod. Det där som jag reflekterade över och målade in i min bok idag, utan att ha en tanke på att jag skulle välja ett ord.

Men – synkronicitet är fina grejer, så jag väljer MOD som mitt ord för 2010. Mod kan ju heller aldrig vara fel.

Annonser

3 Responses to Stillsam nyårskväll

  1. Josef Boberg skriver:

    Gott slut och Annorlunda Gott Nytt År ❗ önskar Josef B. 😉 🙄

  2. Per Strömsjö skriver:

    Märkligt att ”mod” och ”mode” (som i ”fashion”) låter så snarlika trots att orden representerar ett riktigt motsatspar.

  3. Botilda skriver:

    Mod är ett mycket bra ord! Jag önskar dig allt mod du behöver för att väcka liv i drömmarna och visionerna igen, och för att få riktigt bra år i Tyskland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: