Spisnovisen filosoferar

Hittade den här serierutan hos Annika Knober och tycker den är så skön!

Jag hade ju nu inga nyårslöften som handlade om mat eller icke-godis eller ens om hälsosamt lefverne i någon mening. Jag tänkte att den biten skulle få följa naturligt av de nyårslöften jag faktiskt hade – de där som handlar om att vara i nuet, lära mig koppla av och bara leva. Det där hänger ju ihop med att inte stressa så förgjordat hela tiden, utan faktiskt ha tid att tänka, känna, vara – här och nu.

En grej jag upptäckte medan jag stod i köket före jul och slet med att få ihop de saker till julbordet jag bestämt mig för att göra själv, var att även om jag säger – till mig själv och resten av världen – att jag avskyr att laga mat, så blir det rätt bra när jag väl tar mig tid att göra det. Jag skulle väl tro att det jag avskyr är matlagningshetsen. Att komma hem efter jobbet, trött och grinig, med två lika trötta och griniga och HUNGRIGA barn från dagis och då ställa sig att laga någon inspirerad mat är inte min grej. Men är det någons grej, egentligen? När helgen kommer är den enda tanken i huvudet ”måste-hinna-vila” – och då blir motviljan mot allt som luktar måste lika stor som under veckodagshetsen.

Jag ser människor som lever ett minst lika hektiskt liv som jag, som ändå verkar lyckas hålla intresset för maten och matlagningen vid liv – och jag är både imponerad och lite avundsjuk. Kanske kan jag hitta nån plattform och uppsättning paradrecept som håller även för de stressiga situationerna under åren i tyskland, så att matlagningen slipper vara ett sånt ”skygglappar-på”-projekt, för det är lite så. Blunda och kör och hoppas att det går över. Hur många grejer som man gör med den inställningen blir egentligen så himla bra i slutänden? Inte många…

Så – jag funderar lite på vilka kokböcker jag ska ta med mig på resan. Tips, någon? Inspirerande ska det vara, och gärna enkelt. Jag har aldrig fallit för TV-matlagningstrenden, så jag har inte ens några favoriter därifrån. Jag har Kärlek, vitlök och timjan, som är oerhört inspirerande – fast jag tror inte att jag någonsin lagat något ur den. Go figure?

Husmanskost är inte riktigt min grej – vare sig svensk eller tysk. Knödel göre sig icke besvär. Jag fick ett par uppläggningsfat i julklapp från jobbet, med nån upphängningsanordning till, så att faten kan arrangeras på höjden som ett gammaldags kakfat. Vi skojade om att servera Bockwursten på nedre fatet, och så senapen på det mindre fatet över – men med tanke på att jag avskyr korv, är jag egentligen inte så road av den tanken.

En del av mig vill laga meze och tapas, men samtidigt… Är man nu novisen vid spisen, behöver man kanske inte börja med något som kräver örtifnutton rätter för att utgöra en komplett måltid…?

Fisk ska ju vara hälsosamt har jag hört – men ack så usel jag är på att laga den… Eller ens köpa den. Jag brukar köpa Findus styckfrysta laxfilébitar, massakrera i stekpanna med smör och servera med spenat och citron. Men inte ens det gör jag särskilt ofta.

Den enda maträtt jag lagar ofta är pannkakor – återigen som jag inte själv äter. Det går liksom inte att äta dem, sen man stått över järnet och stekt de jäklarna. Å andra sidan brukar ungarna förbarma sig över dem så det blir inget över ändå, så det gör inte så mycket.

Så – vad var nu poängen med det här inlägget? Förutom att få en ursäkt att visa den roliga Charlene-bilden, förstås…! Tja, om nån sitter med ett bra tips på inspirerande kokbok, eller ett favoritrecept jag bara måste testa – shoot! Hit me’t, jag behöver alla tips jag kan få, faktiskt. Och jag vet att nätet är fullt av recept och lika tillgängligt från tyskland som från Sverige – men… Tasteline är lite oöverskådligt när man inte vet vad man letar efter, i mitt tycke. Men absolut – matlagningslänkar emottages absolut också med största tacksamhet!

Annonser

14 Responses to Spisnovisen filosoferar

 1. pinkmuledesign skriver:

  Jag blir inte så inspirerad av kokböcker, men kan jag få peta in ett par länkar till användbara sajter istället?

  http://www.allrecipes.com – Logga in, spara dina och andras etc

  http://www.matklubben.se – Över 70000 recept av användare, för användare…

  De väger väldigt lite att packa dessutom, länkarna 😉

 2. carcol skriver:

  Och kommentaren med länkarna var då JAG som lade in. Man måste kolla vem man är inloggad som…tydligen…:P

  • Jenny skriver:

   Hehe – närå, NU kan du kommentera som Pink Mule så mycket du vill, för nu har jag godkänt din första PM-kommentar. Jag har den inställningen (fråga mig inte varför) att jag måste godkänna vars och ens första kommentar, men sen är det fritt blås!

   Tack för länkarna, de sparas direkt – och som sagt, de passar perfekt i packningen!

 3. Ellinor skriver:

  Jag använder recept.nu ibland, arla.se tycker jag har många bra och lättlagade recept (och jag har den första kokboken de gav ut, typ 2000? och tycker den är toppen). Annars finns det rätt mycket recept och länkar i min blogg 😉 Så, som svar på frågan, arlas kokbok är bra, hmm, ja, jag har massor av kokböcker, men använder dem sällan.

  Som svar på din kommentar i min blogg så vet jag bara vad jag gjorde för att jag bloggat om det (ergo, det som inte finns i bloggen har inte hänt 😉

  • Jenny skriver:

   Haha – det förklarar mitt dåliga minne, min blogg är för svamlig och illa indexerad för att egentligen utgöra någon minneslista värd namnet…! Fyrahundraåttiofem långrandiga inlägg senare undrar jag likförbannat vad som egentligen hände…?! 😉

   Vad gäller recept är jag hopplöst analog – fast jag håller med er båda om att jag egentligen inte heller använder mina kokböcker… Får väl fullfölja min BIA-idé från i somras och fylla i favoritrecepten i en egen bok. Har en Rolodex-låda också som jag tänkt använda för receptkort – fast egentligen är Rolodexkort lite för små för recept. Funkar för kakrecept, de är oftast lite kortare än matrecept… Jaja – vi får se!

 4. pärlbesatt skriver:

  Men vad märkligt att se Pink mule design HÄR. Hon – eller hennes alster snarare- brukar nämligen göras reklam för i andra bloggar jag läser eller på Fejan hos folk jag känner. Liten värld.

  Jag kan inte tipsa om recept, för enda gången jag läst recept stadigt var när jag hade en mycket långt gången insnöning (läs specialintresse) för indisk matlagning.

  Då läste jag recept som sänglektyr, planerade inköp och menyer dagen innan, gjorde min egen curry, ghee, chutney, pickles och annat lärde mig en massa hindi på kuppen.

  Jag fick sluta när det oftast var så att jag lagat mat i tre fyra timmar och så åts allt upp på en kvart. Plus att jag inte KUNDE laga bara en grej, utan lagade trerätters jämt. Det funkar ju inte… Men min lillas pappa var väldigt nöjd över sakernas ordning och oar och aar fortfarande när det här kommer på tal…

  Så, som sagt, eftersom jag inte tror det var såna stories du var ute efter, så kan jag inte tipsa om receptböcker eller länkar.

  • Jenny skriver:

   Haha – för mig är Carina papperspysslare först och pärlerist sen, men jag kan ha fel där… Vi har lärt känna varann genom papperspyssel i alla fall – och papperspysslande vänner, förstås!

   Ah – insnöning på matlagning, det skulle jag banne mig BEHÖVA. Var beställer man en sån? *himlar* 😉

   Och stories går ALLTID hem här, det vet du väl? Om de sen inte svarar på min exakta fråga spelar ingen roll. En story är en story är en story!

 5. Elina skriver:

  Det var en av Inger Alfvén jag läste. Inte hennes bästa, men helt ok.

  Vi var i samma butik i Liljeholmen tisdagen innan jul. Jag blir alltid så glad av din dialekt 🙂

  • Jenny skriver:

   Tisdagen före jul? Var du på Inspira då? (Besöker bara en butik i L-holmen…!) Jag tror att jag lade beslag på hela personalen med alla mina konstiga frågor om bokbinderilim, så det var ju bra om min dialekt (och inte förmågan att vara en besvärlig kund) var det du lade märke till, dårå…! ;-D

   Jag tror inte att jag läst Inger Alfven alls… Läser för lite – långt mindre än jag vill. Får ändra på det – snart! 🙂

 6. DH skriver:

  Ha, vad roligt. Jag skrev precis ett inlägg som var inne på samma spår (om än bara i förbifarten). Det där med hur oinspirerande det är med mat när man är trött och hungrig. Och jag har inte ens hungriga knoddar att ta hänsyn till. Min plan för 2010 är att göra nåt slags veckoplanering och handla hem ingredienserna tidigare än 18.30 på väg hem från jobbet. Men året brukar ju alltid börja med goda föresatser 🙂

  • Jenny skriver:

   Great minds think alike, vet du väl! Och det är nog så oavsett om det bara är ens egen trötthet och hunger manska tampas med, eller om det råkar stå två hungriga typer och rycker i en om samma sak. Veckoplanering och veckoinköp är antagligen tricket. Jag ska också få ordning på mig och börja med det, tror att det är en stressfaktor i sig att fundera ut och handla på vägen hem. För att inte tala om onödigt dyrt.

 7. Elina skriver:

  Jepp, Inspira. Ramlade över butiken av en slump, tyckte inte de hade något av intresse alls tyvärr. Och ja, du verkade ganska upptagen – därav mitt uteblivna hälsande.

  • Jenny skriver:

   Inte – nä det är klart, det beror ju på vad man är ute efter. Jag handlar papper till BIA- och andra böcker där, samt mina nya favoritpennor, Posca-markers som blir täckande på alla underlag. Hade jag varit intresserad av Promarkers och polychromospennor och sånt så finns ju det också. Och så köpte jag mina kära W&N-akryler där, förstås! Haha – jag var inte helt nöjd med att komma dit, bespetsad på bokbinderilim för 59:- bara för att förstå att det limmet mer var ämnat för barnpyssel, och jag åkte på att bränna 200:- på en hel liter bokbinderilim istället… En hel LITER – NÄR ska jag hinna göra av med en hel LITER lim?? *s* Och personalen i butiken visste inte så mycket om denna obskyra produkt, så när jag krävde att få veta hur länge det håller, vart de tvungna att ringa halva europa runt…! *s* Jaja. Jag fick mitt lim till slut. 😉

 8. Botilda skriver:

  Jag köpte en ny kokbok i julas som jag tror mycket på. ”Jacobs vardagsmat” (eller liknande) som går ut på att man ska kunna laga middag till familjen på en kvart, bara man ser till att ha rätt grejer hemma. Han har en restaurang ute på universitetet som serverar väldigt god mat, så jag är rätt hoppfull om recepten. Och tanken att fixa egna halvfabrikat (typ steka örton kycklingfiléer samtidigt och frysa in och koka ris så det räcker i flera vändor) tilltalar mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: