Statusrapport – projekt: Art Journaling

Jag är nog inte mycket till art journal-mänska ändå. Eller… Jag har svårt att få ihop det. Jag kluddar och grejar, och det är kul – men sen har jag inget att skriva. Jag skriver i mina vanliga böcker – och här, förstås. Jag gillar att kludda med akryl, men gillar inte att skriva på akryl-ytan. Klart man kan dra på en ”textruta” av gesso, men… det kanske inte blir fint och som jag vill ha det…?

Någonstans i det där fastnar jag – och så kan det väl ha att göra med Tingens Tillstånd just nu. Det börjar kännas tajt – med flytt och skrotrygg och nytt kontor och deadline och guvetinteallt.

Hursomhelst – jag har ju lovat att visa lite kludd, så här kommer det:

Första bilden var en ren impulsgrej. Jag skrollade omkring bland mina stjärnmärkta objekt i Google Reader, och hittade den här bilden. Nu behöver ni inte komma och himla er om att jag ritar som en åttaåring, för jag vet så väl att det finns… eh, ”utvecklingspotential” som det heter. Men det var roligt. Tyvärr hade jag lagt gesso på pappret, och inte fattat att akvareller och gesso inte riktigt lirar, men det funkade såhärpass bra ändå.

Sidan mod, som inte har något motiv alls, började som en lek med färger, schabloner och färger. Och så skrev jag dit den där rubriken ”MOD”, utan att riktigt tänka på vad jag gjorde. Sen föddes det här blogginlägget, i 2009 års sista skälvande timmar – och så fick sidan sitt innehåll trots allt.

Några dagar efter sidan om mod, gjorde jag den här sidan. Jag vet inte om det var samma dag som jag skrev om ”emigrantångest” – men jag hade det i alla fall. Och i efterhand har det slagit mig att det ligger någon slags logik i det där, att de där två sidorna är bak- och framsida på samma papper. För så förhåller sig mod och rädsla till varandra även i verkliga livet. Som två sidor av samma mynt. Ett motsatspar – som samtidigt definierar varandra, eftersom ingendera vore ”relevant” om inte den andra fanns. Sen finns det säkert mer att säga om både mod och rädsla än jag lyckats klämma in på bara de där två sidorna, men som det nu blev känns det rätt bra ändå.

Rosen gillar jag, fast det vete tusan om  jag ger mig på att göra fler såna… Det är en utstansad figur från Quickutz, en exklusiv die från ShopRememberWhen, vid namn Yellow Rose of Texas. Den består av tretusen små jävla pusselbitar, kronblad, stjälkar och blad om vartannat, och tanken är att vissa bitar ska återanvändas för flera syften – men någon manual fick man då inte med. Tror rosen tog en hel kväll att göra…! Men fin blev den. Sen fuckade jag väl upp den där sidan för övrigt. Det där är en av sidorna som är gjord av transparent ritpapper, och det lämpar sig inte riktigt att måla och klistra saker på. Man lär så länge man lever.

Sista sidan jag har att visa är ännu en non-figurativ historia som jag gjorde när jag varit och handlat nya akrylfärger. Numera har jag ju lärt mig att om jag lagt gesso på sidan då är det akryl som gäller, för akvarell fäster inte. Så här gick jag lös med de schabloner jag har (eller kan göra), samt en färgskrapa för att göra den randiga strukturen. (Texten handlar om min trasiga rygg, så slipper ni sitta och trycka näsan mot skärmen för att se…)

Så – om jag bara kunde hitta ett naturligt skaparflöde och göra det här till EN process, istället för som det är nu – först kluddar jag och sen måste jag tänka ut vad jag ska skriva på den sidan – så skulle det säkert kunna bli en rolig och reflektiv hobby det här. Men jag får väl nybörjarkludda mig vidare, och se var jag hamnar. Framöver ska jag dock tänka efter några varv innan jag drar gesso på sidorna. Akvarell är trevligare att skriva på…!

Annonser

8 Responses to Statusrapport – projekt: Art Journaling

 1. Linda skriver:

  Wow, vilka uppslag! Helt makalösa! Och jag vill också ha trädkojan.

  • Jenny skriver:

   Tack! Kan meddela att jag rekommenderar det här för alla som någon gång vinglat omkring på en scenvagn med roller i hand… Det är kul, även om det kanske inte blir lika ordrikt som annat dagboksskrivande. Man kan ju göra både och!

   • Jenny skriver:

    Och ja, jo, jag kan nog tänkas rekommendera art journaling ÄVEN för folk som inte stått på scenvagnar och vinglat med roller i hand…!

   • Linda skriver:

    Haha, ja, lite frestande är det när jag ser dina alster. Men jag vet så väl att det inte blir som jag tänker mig det. Bygger nog hellre modeller i papper och får andra att snickra dem i trä. Kan man göra det med sina planer och drömmar? =)

    • Jenny skriver:

     Hahaha – tror du att mina sidor blir som jag TÄNKT mig dem?? Men tricket är att öva sig i att gilla dem ändå. Som de blir. *Särskilt* om man har en viss fallenhet för att döma lite väl hårt i matcher man själv spelat, så att säga.

     Men samtidigt gäller ju – struntsamma vad man gör, bara man gör nåt man blir glad av!

 2. Angela skriver:

  Wow! Dina sida med MOD + den sista var heeelt fantastiska!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: