Studieplaner?

Det är ganska många som frågar just nu – ”Vad ska du plugga egentligen?”
Jag svarar – mycket sanningsenligt: ”Jag vet inte riktigt”.

Man brukar säga att ”det går fort i hockey”, och det går tydligen fort att besluta sig för att flytta utomlands också, om det kniper. Ibland fattar jag inte själv att det där är på riktigt och inte bara något vi pratar om… Men det lär väl klarna så småningom.

Hursomhelst – under våren ska jag läsa in Moderskeppets kurser i bildbehandling och visuell kommunikation på Högskolan i Jönköping. Det blir precis lagom akademisk ansträngning mitt upp i flytt och omställning och alltihop. Fotografi är min hobby, kommunikation är mitt yrke – dessutom kommer jag ju att befinna mig i en helt ny miljö där jag antagligen kommer att vilja ha en kamera med mig i vilket fall som helst.

Men sen då? Till hösten? Nästa år? Och året efter det? *hisnar lite*

Ja, det är ju det. Jag vet inte hur många gånger jag har tänkt att jag önskar att jag kunde få plugga igen, lära mig nya saker, bredda mig, utvecklas, lära, lära, lära… Och nu får jag det. Bara så där.

Men då kan jag förstås inte komma på vad jag vill… Nu tror ju jag att de här åren, inte minst nu i början, kommer att vara en enda pågående inre process, och vad jag tänker idag kommer inte att vara detsamma som jag kommer att tänka om ett år, eller kanske rent av om ett halvår. Bara att ha fattat beslutet har inneburit att perspektiven förändras – även om de hittills mest förändrats från ”visshet” (ha, som om något sådant kan existera…!) till en mycket påtaglig ovisshet.

Men jag tänker att jag gärna vill läsa något… större. Inte småkurser som jag kan använda i mitt yrke, utan en större helhet som jag kan använda antingen till att ge dimension åt min yrkesroll – antingen den nuvarande eller någon annan. Eller också till att skapa en helt ny yrkesroll.

Ett nytt yrke? Ptja, jag har tänkt på det – men ska jag vara ärlig så gillar jag det yrke jag har, även om jag jobbat i det så länge att det börjar kännas lite platt. Och det är väl därför jag vill utveckla, utvidga, fördjupa/bredda – på ett eller annat sätt.

(Fast jag har en wild-n-crazy idé om att gå en baristautbildning, bara för att jag kan…! Är man kaffenörd så är man, då är det väl klart att man ska vara utbildad barista också…?)

Däremot finns ju det där, som väl knappast har gått förbi någon av er som läst här ibland, med mitt stora intresse för psykologi och människors sätt att fungera – inte minst i grupp. Jag hade sökt några psykologikurser till den här våren, det var ju när jag trodde att jag skulle förkovra mig vid sidan av arbetet (som jag alltid tänker att jag ska göra, men sen aldrig hinner prioritera som jag vill… Jobb-jobb och familje-jobb och sen kraschar man framför TV:n/fejjan… INTE tänder man flitens lampa och sätter sig och pluggar några timmar på kvällskvisten) – men jag inser att fotokurserna kommer att räcka länge. Jag ska ju plugga tyska när vi kommer ner också…!

Men det närmaste en studieplan jag har just nu är nog att plocka ihop så mycket spännande kurser inom psykologi, beteendevetenskap, organisationslära, ledarskap (förra sommaren hade jag korn på en internatkurs på en folkhögskola i Skåne, där man skulle lära sig processledarskap med lärare från Kaospiloterna – den känns ju högaktuell och högst relevant om den går nu till sommaren igen…) osv – och sen någon form av coachingutbildning på det.

Idag går det ju tretton på dussinet både av coacher och -utbildningar, så det är ju verkligen inget yrkesval på det sättet. Däremot tror jag att det kan vara en bra tillgång i vilken yrkesroll som helst, och som sagt – så var det ju det där med engagemanget…

Häromdagen satt jag och funderade på de här sakerna, och kom fram till:

Man ska göra det man brinner för – NÄR man brinner för det. Det är då det blir bra.

Jag har ofta bannat mig själv för att jag tröttnar, inte brinner för samma saker i eviga tider – fastnat lite i tanken att man måste hitta ”sin grej” – singularis. Men jag tror allt mer att det handlar om att göra sina grejer – pluralis – genom hela livet, och vara anpassningsbar nog att acceptera att det kommer att variera. Dels utifrån en själv, sin egen mognadsprocess, utveckling och lärdomar man drar genom livet, men också genom de miljöer, situationer och inte minst relationer man rör sig i.

Vi tenderar se på oss själva ur ett statiskt perspektiv. Vi har en bild av vilka vi är – men vi glömmer gärna bort att den bilden kommer att förändras. Hela tiden. Jag har förändrats sen jag började skriva det här inlägget – inte märkbart, men genom de tankar som formats i mitt huvud medan jag skrivit. En liten förändring, på en liten stund. Men tänk hur mycket vi förändras på ett år. På tio år. På ett helt liv.

Så det gäller att passa på att följa känslan när man har den. Göra det man brinner för – när man brinner för det. Vem vet vad som händer sen? Eller ens vad man kommer att vilja – och brinna för – sen?

***

Jag är mycket förtjust i mitt nätverk på Facebook. Det är en puttrande, pratande, tipsande och mycket social grupp människor som skänker mig stor glädje. Och en mycket välfungerande djungeltelegraf utgör den också. Idag fick jag höra av en gammal (?) kurskamrat att en annan av våra kurskamrater driver eget inom coaching och -utbildning. Häromdagen lade coachen jag gick hos för flera år sedan till mig i sitt nätverk. Små, små saker. Men de får åtminstone mig att fundera på gamle Jung och hans idéer om synkronicitet.

Kanske är det ändå så att när eleven är redo kommer lärarna att dyka upp?

Annonser

4 Responses to Studieplaner?

 1. Elina skriver:

  Utbilda dig du, jag vill gärna bli coachad sedan 🙂

 2. Ellinor skriver:

  Hmm, det är en intressant tanke och jag tycker nog att det stämmer (att läraren dyker upp, etc).

 3. pärlbesatt skriver:

  Och där var Elina, på tal om synkronicitet! 😀

 4. Vickan skriver:

  Eller kan det vara så att man faktiskt brinner för samma saker hela tiden, det är bara skepnaden, utformningen, sättet osv som förändras?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: