WordPress? Blogspot? iPhone?

Agh – jag kan inte bestämma mig. Ska jag köra nästa blogg – den på engelska – här på WP eller ska jag ratta över till Blogspot med den? Jag hade den idén till en början. Till Blogspot kan man ju direktblogga med mobiltelefonkameran vilket väl verkade lite skojigt när man traskar runt i en ny stad och inte har nåt bättre för sig. Snabbt och smidigt – ”instant blogging” liksom – och inget jobbigt fipplande med att ladda över och redigera bilder och ha sig…

Å andra sidan – för en teknikfobiker som undertecknad att sätta sig och lära in ÄNNU ett nytt bloggverktyg… Det tar emot.

Och så kom jag ju på att jag vill ha en iPhone (trots tidigare påståenden om motsatsen), och då finns det ju säkert en fiffig WP-app att leka med…!

Men för säkerhets skull måste jag ju fråga publiken – är det nåt jag missar? Nåt som gör att jag absoluuut bör välja Blogspot och ta mig omaket att lära in en helt ny plattform igen… (Sist det begav sig led jag av insomnia och roade mig med att lära mig WordPress på nätterna – men just nu har jag faktiskt inte det problemet.)

En relaterad fråga – om jag väljer WordPress måste jag ta mig i kragen och lära mig WP och CSS ordentligt, så att jag kan greja med min blogg och få den som jag vill ha den. Kan nån rekommendera litteratur jag kan ta med mig till tyska landet om detta? Har .se-s WordPressguide, men har nog aldrig tagit mig genom den. Och den handlar ju om fristående WordPressvarianten, som jag förvisso försöker lära mig också, lite perifert i bakgrunden sådär (fast det går inget vidare…).

För att rodda med WordPress.com måste jag betala för en uppgradering och sen gå in och pilla i css-filerna. Är livrädd för sånt – tänk om jag fuckar upp alltihop?! Men alla säger ju att det ska vara så enkelt, så jag kanske kan lära mig? CSS for dummies? Eller finns det rent av nåt läsbart på svenska? Jag gillar böcker, som man kan ha uppslagna brevid sig medan man svär över skärmen…

Alla tips emottages med största tacksamhet!

Annonser

10 Responses to WordPress? Blogspot? iPhone?

 1. Per Strömsjö skriver:

  Får man betala för WP? Känns inte som någon stark strategi för framtiden.

  Jag, precis som de flesta, föredrar det jag är van vid och det blir inte mycket vägledning för din fråga.

  En annan vinkel är denna: med Blogger flyttar man in i Google-familjen. Det är kolossalt bekvämt och innan dina tüschka år är till ända har det garanterat dykt upp nya spännande spår där (Google Wave, någon?).

  Å andra sidan: den som är en smula paranoid och inte vill flytta in hela bohaget hos ett och samma företag kan resonera tvärtom och söka använda konkurrerande alternativ ibland med allt vad det medför. Fler lösenord och sån’t.

  Å tredje sidan: sannolikheten är inte så liten att WP är uppköpt innan du är åter i Svedala. Och gissa av vem? 😉

  • Jenny skriver:

   Hmpff. Ja nu vet jag ju precis hur jag ska göra… 🙄 😉

   Nä, jag BEHÖVER inte betala för WP, men jag får betala för åtkomst till CSSerna. Sugigt, jag vet. Och det är faktiskt det som får mig att snegla åt Blogger (varför heter tjänsten blogger och bloggdomänen blogspot? DET är en obegriplighet som får mig att luta åt WP, nörd som jag är…). Det och just det där med Google-familjen. Det har sina fördelar.

   Okej, man kanske får sluta sova på nätterna i några veckor, så jag hinner lära mig gränssnittet? Har rattat omkring lite med det, men… ojojoj vad den där tekniktröskeln tar emot!

 2. Linda skriver:

  Kan bara säga att om du lär dig WP-design så vet jag att det finns efterfrågan på det bland flera mindre företag i min omgivning … =)

  • Jenny skriver:

   Haha – även om jag lär mig att göra wp-sidor, så tror jag att jag är en bra bit från att kunna kalla det ”design”… Men nu har jag ju gett mig på det i alla fall – och för egen del kommer jag ju långt med bara det som själva WP rymmer…! 🙂

 3. Göran skriver:

  CSS är i ärlighetens namn lite svårt att lära sig (tycker jag) å andra sidan kan du ta ett gratistema du gillar grunderna på och börja bygga om. Ändra färger mm mm.

  Jag tycker du skall vara kvar i WP-världen. Det finns en galet bra app till iPhonen som gör ditt liv galant när du skall blogga on the go.

  Google har redan herravälde, det kan dom ha för sig själva.

  Kul att du uppdaterat WP och ordnat SPAM-skydd själv. Nu är du ju igång liksom. Kolla wordpress.org på deras Plugins. FInns MASSOR av kul funktioner du kan bygga till genom ett par klick. Det är en av de fina grejerna med WP. På blogspot är du liksom fast och kan inte göra något särskilt utom att just blogga. WP har utvecklats till ett helt CMS-system.

  • Jenny skriver:

   Ja, alltså – lära mig CSS från grunden var väl inte min plan, utan just lära mig att hitta runt bland filfloran som kommer med ett temapaket – och se vad som händer när man filar i dem.

   Ikväll gick det ganska bra – trots att uppkopplingen till servern strulade så att jag trodde att det var jag som gjorde fel – så idag är jag helt inne på att hänga kvar i WP-världen. Just av det skälet som du säger – det tar inte slut, man kan lära sig HUR mycket som helst…! Och det är ju kul!

   iPhone-appen får du berätta mer om – sen när jag har en iPhone att ratta den på. Hoppas att jag får en när jag fyller år sen. En liten leksak att fördriva tiden med…! 😉

 4. Mr Y skriver:

  Jag tycker att du ska registrera en helt egen hemsida!

 5. Anna skriver:

  En liten fråga: jag som har blogspot, hur gör jag för att blogga från min iphone?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: