Om tidningsdöden

Ärligt talat… är det jag som gått och blivit kräsen på gamla dar, eller har Scrapbooks etc blivit en riktig trist blaska? Månadens nummer kom häromdagen, men ingenting som fastnade – inte ett endaste något.

Folk pratar om papperstidningarnas död – ett rykte som jag personligen tror är betydligt överdrivet, MEN jag tror att tidningsmakarna behöver skärpa till sig. En TRÖTT blaska har ingen framtid. Ska en papperstidning klara sig, då ska den fanimej vara bra.

Och sådana tidningar finns. I veckan fick jag också hem Stampingtons tidning Art Journaling – en tidning som jag glatt betalt hutlösa pengar för, bara för att jag VET att den levererar. Det är en tidning som kommer att åka med i handväskan flera gånger, som kommer att göra mig sällskap på nattygsbordet, resor och närhelst jag har en deppig stund och behöver ryckas upp.

För några veckor sen, på det där olycksaliga minglet jag skrev om, pratade jag med en före detta kollega som numera jobbar i tidningsbranschen. Jag frågade om läget i branschen, och fick (givetvis) till svar att det var iiiiinga problem alls, vissa tidningar hade haft det tufft, men inte hennes och nu började det dessutom stabilisera sig. Fan trot, men okej. Jag drog min teori, att morgontidningar och nyhetsmedier kommer att få det tufft, eftersom papper alltid kommer att vara ett steg efter, medan nätet är omedelbart och dessutom dynamiskt. Däremot tror jag på lyxläsning, som ett slags medievärldens ”parce-que je le vaut bien” – och att man där kommer att kosta på sig att betala för kvalitet.

Min tidningskollega höll inte med. ”Nej, nej, nej” sa hon – ”en morgontidning måste prassla!”

Som sagt. Fan trot. Men hursomhelst. Igår kom då Apple med årets nyhet. iPad – a.k.a. Paddan. En läsplatta. Eller en netbook utan tangentbord. Eller en överdimensionerad iPhone. Omdömena har varit många – som alltid när Apple släpper nya prylar. Personligen känner jag att jag inte riktigt ”är där” än, paddan väcker inget habegär hos mig. Men jag när jag frustrerat kastar ifrån mig Scrapbooks etc, kan jag ändå inte låta bli att fundera på hur våra läsvanor kommer att förändras. Till tidningskollegan sa jag nämligen att jag lika gärna läser morgontidningen på skärm – och det gör jag. Fast just då ÄR ju faktiskt tangentbordet lite grand i vägen.

Och om man ger paddan några år, låter den vidareutvecklas några steg och komma över sina barnsjukdomar… Hur självklar kommer den att vara då? Hur mycket ”var mans produkt” är den då? Netbooken var ju en fullständigt onödig produkt när den kom – men idag är den ganska vanlig.

Jag har inget behov av prassliga morgontidningar. Däremot är jag kräsen, och det tänker jag fortsätta med. Så om några år sitter jag väl där och läser min dynamiskt twittrande morgontidning från en färgglad läsplatta, kärleksfullt kallad ”Paddan”.

Annonser

4 Responses to Om tidningsdöden

 1. Susanne skriver:

  Vi har sedan ett par år sedan ingen morgontidning, den enda vi har är Norrtäljetidningen som kommer med brevbäraren, en blaska som består av 55% lokala sport”nyheter”. Vi ser nyheter på TV och läser på nätet, har inget behov av någon ”prasslig” morgontidning alls. Det funkar bra för oss.
  Nu åter till krångliga Fejjan för att förstå hur det funkar.
  Kram!

  • Jenny skriver:

   Jag är kluven. Om jag inte har morgontidning så saknar jag att ha en. Om jag har en blir jag stressad över att aldrig hinna läsa. Och jag läser egentligen lika gärna från nätet – men det brukar inte bli av.

   Man kanske behöver en sån där iPad, trots allt… 😉

 2. Per Stromsjo skriver:

  För mig och en hel del andra måste en morgontidning prassla men det kommer en tid efter mig och oss. En ny generation lär inte haja varför nättidningen skulle behöva prassla. (I så fall får man väl lägga in en knapp som aktiverar en ljudfil med prassel?)

  • Jenny skriver:

   Just prasslet kan jag inte riktigt förstå att ”folk” 😉 hänger upp sig på. Tvärtom. Nu är ju morgontidningarna inte längre i segelformat, men det är ändå knepigt att klämma in en kulturdel och en ekonomidel på samma köksbord…

   Men vad begriper väl jag… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: