Om spirande läslust

Minns ni det här? Jag efterlyste en bok jag bara nästan läste som barn, och gärna ville veta om någon visste titeln på. Jajamensan – på nätet finns alltid någon som vet…! Nå, sen är jag väl inte alltid känd för min snabbhet, så först nu ligger boken i min pågående beställning från Adlibris. Väninnan påminde mig om den i ett mejl, med orden:

”Och så har jag nu läst precis halva Madeleine L’engle, A wrinkle in time, på engelska – är MYCKET förtjust i den. Om jag bara hade fått den i mina händer när jag var i Narniaålder, slukade Sagan om ringen, och sedan dammsög biblioteket efter intelligent fantasy … Då hade jag nog sett kreativitet i naturkunskap och matematik.”

Jag ser verkligen fram emot att läsa den. Jag ser överhuvudtaget fram emot att börja läsa igen. Jag vet inte när jag tappade läslusten, läsorken och läsvanan. Senaste åren har jag på sin höjd plöjt några böcker under sommarsemestern, på stulna stunder i skuggan vid stranden. Jag har inte ens haft vett att sakna läsningen – just för att orken saknats. Fast när jag nu inventerar bokhyllan och ser den ena olästa titeln efter den andra – som tidigare bara gett mig dåligt samvete – känner jag nu istället ett varmt och lyckligt litet ‘pirr’ genom kroppen, för att jag snart faktiskt ska hinna läsa de där böckerna.

Däremot insåg jag i natt att jag har dålig koll på vad jag VILL läsa. Har ingen koll på böcker längre. Deckare är inte min grej – däremot är Stephen King min grej. Jag beställde två av böckerna ur Det mörka tornet-serien – det ska ju vara Kings livsepos, om jag förstått rätt, så den måste man ju läsa. (Dessutom är hela serien översatt av den översättare jag gillar. På senare år har BBB börjat fasa in en ny King-översättare… och jag blir bara galen på alla stolpigheter den mannen åstadkommer! Stephen Kings språk ÄR speciellt – men översättaren verkar inte ha läst på så noga.)

Och så L’engele, då. Och så petade jag med en Fritiof ”Piraten” – ett impulsköp, för att jag påmindes om en kurskamrat på en märklig kurs jag gick för hundra år sen eller så, som var så fascinerad av mitt språk – eller kanske snarare berättarstil – och tyckte att det påminde om Piraten. Som jag själv aldrig ens läst… Men nu ska det också bli av, är det tänkt.

Därtill en bok med art journaling-inspiration och en om teckning för nybörjare och lite kurslitteratur – sen blev det inte mer. Inte den här gången. Och jag har ju en hel bokhylla full med olästa böcker redan.

Men ni får ändå gärna tipsa mig om böcker. Helst skönlitteratur, facklitteraturbehovet täcks nog väl av kurslitteraturen, skulle jag tro. Gärna barn/ungsomslitteratur, gärna gamla favoriter, gärna poesi. Eller också något helt annat. Något som DU vill dela med dig av. Jag är idel öron…!

Annonser

5 Responses to Om spirande läslust

 1. Mr Y skriver:

  Jag läste första boken i serien om det mörka tornet men fastnade inte. Om det inte är för sent att avbeställa böckerna kan du få del 1 och 2 av mig.

 2. pärlbesatt skriver:

  ”The Last Samurai”, av Helen DeWitt säger jag. Är för matt för att tänka, men det är en standardrekommendation för att jag själv tyckte så mycket om den.

  Och det är inte den som gjorts som film med scientolog-nissen, promise.

  http://www.amazon.com/Last-Samurai-Helen-Witt/dp/0786887001

 3. Linda skriver:

  Skriv på, av Elisabeth George. Hade du läst den?
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=917232012

  För praktiska råd om skrivandet som ett hantverk, för hennes egen beskrivning av skrivprocessen att relatera till, och för ord som som de sista slutmeningarna, när hon har skrivit om motgångarna, att det inte finns några enkla vägar till författarskap, och att vara författare inte är att vara klar, med böcker som är utgivna,utan att det egentligen handlar om att vara en skribent:

  ”Skribenter /…/ är de som skulle skriva i alla fall. De måste ju trots allt andas. De måste leva.”

  Ah. Right on – write on. =)

 4. Linda skriver:

  Aj, förlåt, den kan kanske räknas som fackbok … men man kan läsa den skönlitterärt, om man är sådan att man kan läsa om hur andra gör utan att göra det själv. 🙂

 5. Ellinor skriver:

  Hoho! Var precis inne och lämnade en kommentar hos Mirandaläser för hon är med i samma pocketkedja som mig. Och så hittar jag en liten kommentar från dig 😉 Skoj! Världen är rätt bra liten, eller den har krympt rejält sen internets intåg 🙂
  Hmm boktips, jag har en hel del inne hos mig, sen om vi har samma smak vet jag inte 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: