Kontroll och bekvämlighet, tjuv och polis

Förresten glömde jag en av referenslänkarna jag hade tänkt väva in i föregående inlägg. Ehm. Vi ska visst inte ställa alltför höga krav på den snortunga hjärnan ännu.

Det här är ingen kärnfysik – och just därför gillar jag det. Varför göra allting så himla invecklat hela tiden? Varför komplicera tillvaron för sig själv genom att kräva att man ska kunna kontrollera ALLT – eller också kan man lika gärna krypa upp i soffan och strunta i alltihop. Men det GÅR ju inte att kontrollera allt. Varför ska vi inbilla oss att det går? Och dessutom gärna lasta oss själva för att vi inte kan det omöjliga? Vad uppnår man på det sättet?

Någonstans läste jag – fast den referensen har jag tappat bort någonstans i snorvindlingarna från den senaste, dimmiga veckan – att det sorgligaste inte är när vi inte följer våra drömmar, utan när vi glömmer bort att HA några drömmar att följa. Personligen tror jag att vi glömmer bort våra drömmar och personliga prioriteringar, för att vi fastnar i ”kontrollcirkusen” där varje form av oro eller kontrollförlust får oss att snabbt rusa tillbaka in i den trygga bekvämlighetszonen igen.

När jag var barn brukade vi leka tjuv och polis på rasterna i skolan. Poliserna jagade tjuvarna och satte dem i fängelse (precis som i verkligheten, trodde vi). Fängelset utgjordes av en oanvänd rullstolsramp till träslöjdens lokal. Motsvarande rullstolsramp till syslöjdslokalen kallades Pax, och var en fredad zon där poliserna inte kunde ta fast tjuvarna. De fria tjuvarna kunde frita sina kumpaner i finkan genom att springa bort till träslöjdsrampen/fängelset och röra vid fångarnas händer, varvid de kunde lämna finkan för att sätta sig i säkerhet i Pax-nästet.

Men – om poliserna låg i underläge och inte lyckats sätta någon tjuv i fängelse… då fanns ju inget incitament för tjuvarna att lämna nästet, och därmed riskera att bli fångade de också. Då stod poliserna uppradade utanför Pax och tjuvarna satt i säkerhet innanför rampens räcke och ropade glåpord åt poliserna (precis som i verkligheten – fast det trodde vi nog inte). Skittrist. Hela leken byggde ju på en balans mellan trygghet/kontroll och fara/utmaning – om den balansen föll… då föll också hela leken.

Sens moral? Tja… Den känns ganska svårformulerad, faktiskt. Men jag tror att parallellerna mellan barndomsleken och vuxenvärldens låsta lägen talar för sig själva – vad det innebär rent konkret är ju ändå så individuellt att var och en måste formulera det för sig själv.

Nåväl.

Missa för all del inte de värmländska övningarna i kommentarsfältet till blogginlägget jag länkade till. Hade jag inte vetat bättre skulle jag ha sett tydliga likheter med skånska uttryck, men… Jag VET bättre, så jag antar att likheterna mest är tillfälligheter! Skojigt är det i alla fall. Dä orner säj är ett lysande uttryck, som går att applicera på det mesta. Försök, vetja!

Annonser

2 Responses to Kontroll och bekvämlighet, tjuv och polis

 1. Tomas Dahlin skriver:

  Det finns många som sitter och håller hårt i räcket till syslöjdslokalens rullstolstramp. Rädslan och osäkerheten för vad som väntar utanför gör att man hellre väljer tryggheten på insidan, där man ändå vet vad man har. Det är upp till oss att locka ut dem så de kommer med i leken igen. Och ibland kanske man t.o.m. måste dra dem därifrån för att påminna dem om hur kul det kan vara på andra sidan räcket.

  Tack för länken! 🙂 Tyvärr dyker det inte upp varken pingback eller trackback från dig. Vet du om det är på i din blogg?

  • Jenny skriver:

   Haha – nåja, nu ska vi väl vara lite tydliga här, jag håller nog rätt krampaktigt i det där räcket jag med, fast jag börjar möjligen så smått komma på mig med att göra det, och snegla lite utanför… Men feg är jag så att det räcker och blir över, och måste peppa mig själv både länge och väl för att våga lite mer.

   Det där med pingbacks/trackbacks har aldrig funkat för mig, fast jag tror att jag har rätt inställningar. Ska dubbelkolla, i alla fall!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: