Ordlöshet

Generellt är jag rabiat motståndare till att förbjuda saker för att väcka kreativiteten. Mitt recept lyder snarare ”ställ upp alla fönster och dörrar, släpp in allt-allt-ALLT och se vad som händer”. Det funkar – ofta. Men ibland blir det faktiskt bara rörigt och jobbigt, tankar hit, idéer dit, impulser som rör om i grytan så det bara blir ett kaotiskt virrarr av alltihop.

Jag vet inte om det var Ylvas ordlösa dagar som fick mig att fundera i de här banorna, eller om jag hade fått idén redan tidigare. Men jag lockas av tanken att införa ordlöshet, dagar/veckor/en månad då och då när jag får nöja mig med ordlösa uttryck, låta orden vila en stund. För egen del tror jag att en ordlös dag blir för kort. Jag skulle inte hinna få ner det invärtes sorlet på bara en dag, och jag kan livligt föreställa mig hur behovet av att sätta ord på saker och ting skulle torna upp sig tills nästa dag, och så skulle hela den dagen gå åt till bloggsvamlande.

Ungefär som idag, första dagen hela veckan som jag orkar formulera längre tankar än en Facebook-uppdatering – då stockar sig blogginläggen och fingrarna snubblar över tangenterna för att hinna skriva ner allt hjärnan bubblar av.

Nej, jag tänker mig nog en vecka eller en månad. En månad kanske blir för långt, ändå. Men en vecka? En tyst vecka då jag får roa mig bäst jag kan med bildliga uttryck. Fotografera, måla, teckna – eller ingenting alls. Tystnad är underskattat.

Jag vet inte om den närmaste tiden är den lämpligaste för sådana projekt – mitt i omställning och nytt liv och förändringens alla ringar på tillvarons vattenyta. Men sen, när man börjat landa LITE grand… Då tror jag att det kan vara nyttigt att stänga av orden en stund och bara vara. Lyssna inåt och se vad som faktiskt sägs därinne – i hjärtat och själen. Jag är för dålig på att stanna upp och lyssna, och min själ har nog fått hanka sig fram ohörd ganska länge – för att den inte kan överrösta allt det andra. Brådskan, sorlet, vardagen – allt detta som genererar mina vanliga ordmassor.

Hm. Jag leker med tanken i alla fall.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: