Om vänskap

Imorgon Nu är det Alla hjärtans dag. Svensk handel har laddat med rosa och hjärtformat i flera veckor redan. På facebook haglar hjärtikoner och rosbilder. För ett antal år sedan skickade jag alla-hjärtans-dag-kort till några vänner jag ville uttrycka min uppskattning och tillgivenhet för. Jag tror att de blev uppskattade, om än något förbryllat och lätt generat. Alla hjärtans dag är på något sätt vikt bara för det rosa, fluffiga och hjärtformade – och vi glömmer lätt bort att passa på att berätta även för andra att vi tycker om och bryr oss. (Många gånger tror jag att att vi är mer valhänta och osäkra vänskapsrelationer än i några andra relationer… Men det är jag det.)

En vänskapsrelation är inte, och ska inte vara heller, en förlängning av en själv. Säg det till vem som helst och hon/han kommer att hålla med dig. Lik förbannat bygger vi fortfarande många av våra relationer på en föreställning om att det är likheterna som utgör limmet – är vi inte tillräckligt lika, avfärdar vi projektet. Olikheter är jobbiga, vi letar strömlinjeform.

Jag tror att tricket är att låta den andra personen vara den hon eller han är, och sträcka sig själv in mot olikheterna, mot den andra personens annorlunda världsbild – för att se vad som händer när du vistas där. (Och omvänt – givetvis!) Något händer alltid. Ibland infinner sig en vilsamt harmonisk trygghet. Det kan också uppstå en gnistrande, sprakande och energisprutande fusion av olikheters drivkrafter. Det kan också bli en växelvis dynamik mellan stillhet och energi…

Eller så händer något helt annat. Varje relation är unik. Det gäller bara att låta dem vara det de är.

Jag är naiv som tusan. Det har sina sidor, det ska gudarna veta. Men det för med sig den goda egenheten att jag har lätt att tycka om folk. Naiviteten får sätta mig på pottkanten gång efter annan bäst den vill (och det gör den) – jag tycker ändå om att vara en person som tycker om folk, som har lätt att tycka om och uppskatta andra människor, med skavanker, brister, dåliga dagar och allt.

Så. Om du och jag överhuvudtaget känner varandra, så är chansen rätt stor att jag gillar dej. Och det var egentligen bara det jag ville säga med det här inlägget.

Min alla-hjärtans-dagshälsning är en öppen text som riktar sig till alla er som vet i hjärtat att det är er – DIG – jag menar. En hälsning som ingen behöver förläget uttrycka någon tacksamhet för – men som är fritt för vem som helst att bli glad för och känna värme inombords över:

Jag gillar dej!

Annonser

4 Responses to Om vänskap

 1. ylva skriver:

  hej! ville bara säga att även om vi inte har träffats någon gång så gillar jag dig :). och precis det du skrev i det här inlägget försökte jag förklara för min son i morse *lol*. han undrade om man inte kunde gå på alla hjärtans, så som på karnevalen ungefär, och om inte vad var poängen isåfall 😉 ? har varit inne och kikat i harmburgerbloggen också… den ser fin ut :). det är så spännande! det där med bmi vill jag helst lämna okommenterat, men jag utgår från att även om vi aldrig träffats så vet du vad jag anser om den saken ;).

  kram kram,

 2. Elina skriver:

  Jag gillar dej!

 3. Mr Y skriver:

  Olik är en sak. Men är inte den stora frågan om relationerna ska vara givande hela tiden? Det tror jag är frågan som gör att många avslutar vänskaper.

 4. BaraJag skriver:

  Jag tar helt fräckt åt mig och returnerar ett Jag gillar dig! Vi är olika i mångt och mycket och har samtidigt många gemensamma nämnare. Tänker fortfarande tillbaka på den där gången i baren på Sturehof, efter en afterwork när vi förvånat såg på varandra och utbrast ”men vi har ju mycket gemensamt!” Uppskattar dig som människa och hoppas vi kommer att känna varandra länge 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: