Med en doft från svunna tider

Igår hämtade jag upp mina utlästade nya stövlar på ett litet anrikt skomakeri på Humlegårdsgatan. Det är den sortens butik man möjligen stressar till, eftersom de stänger klockan 18 och inte 19 som hela resten av stan – men väl innanför dörren undslipper själen sig ett förundrat ”Hupp!” och slår tvärt stopp i maskin. Det går liksom inte att stressa i en sådan butik, med hyllor av ädelträ i varmröda toner och en omisskännlig cigarrdoft i luften.

En av släktens gamla skrönor är att min mammas mormor brukade tända en cigarr och gå runt i stugan hon bodde i – för att det skulle lukta gott, som ett slags rökelse…! Jag skulle tro att det är så någon gör i den där skobutiken också – det luktar inte inpyrt som om någon sitter och puffar cigarr därinne dagarna i ända.

Hursomhelst, jag jäktade in i butiken igår runt 17:59:40 (piiip) – bara för att inse att jag i vanlig ordning inte hade några kontanter på mig. Jag bad snällt – och med andan i halsen efter den raska marschen dit från Hötorget – att få ila och hämta och komma tillbaka. Det gick bra. Så, iväg och hämta pengar, tillbaka och hämta stövlar och sen iväg för att hinna med bussen hem.

Först idag på morgonen öppnade jag kartongen för att faktiskt prova stövlarna. Och log brett åt den omisskännliga doften av cigarr som steg ur kartongen.

Annonser

2 Responses to Med en doft från svunna tider

  1. BaraJag skriver:

    Ah vad kul! Du använde en av mina adresser. Det skomakeriet tillhör kategorin ”underhåll” som jag pratade om på lunchen igår. Hoppas stövlarna nu sitter som en smäck. (För övrigt råkade ett par stövlar hoppa över till mig i Kista på Rizzo idag på väg hem från mässan. Det var inte meningen, men maken är förstående 😉 )

  2. Elina skriver:

    Vad fint du skriver. Så levande När jag läst texten kändes det som ett minne, som något jag själv hade gjort, inte bara läst om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: