Tysklandsresan, etapp 1: Snökaos

Dagens etapp avverkades utan större missöden – fast det var ganska deprimerande att ha kört förbi 4 olycksplatser (mindre olyckor, tack och lov – frågor för sakförsäkringsbolagen, inte räddningstjänsten) innan vi passerade Södertälje.

Och då började det riktigt dåliga väglaget först i Östergötland, där sikten möjligen kunde sträcka sig 5-10 meter framför Saab-nosen, och körbanan definierades som en liiiiiten smal remsa mellan höga snödrivor som fykt ut till halva vägen på båda sidor…

Just där blev vi dessutom omblåsta av en långtradare, som vräkte en kaskad av snö över oss – förutom att trycket från en tjugotonnare med plattan i mattan kan få även en tungt lastad Saab 9.5 ur kurs, så under några mardrömssekunder förlorade vi helt möjlighet att navigera och hålla reda på var den där smala, smala vägremsan var.

Det hör väl till saken att vi redan kör på Europaanpassade, dubbfria vinterdäck. Förvisso språjlans nya, men dock – dubbfria. Just idag var ju en sån dag då dubbar hade gjort susen… (Eller – just denna VINTER har varit en sån vinter du dubbdäck faktiskt hade varit motiverat, men det är en annan sak. För den oinvigde: Man får inte ha dubbade vinterdäck i Tyskland, därför bytte vi redan före jul – lyckligt ovetande om vilken Fimbulvinter som väntade…)

Vi stannade för lunch i höjd med Ödeshög, och just när vi svängde av E4:an anlände kavalleriet: Plogbilarna. När vi lunchat klart och stuvat in oss i bilen igen, var det en helt annan väg att köra på – och dessutom hade det blivit helt klart, så man faktiskt såg var man körde. Så därifrån och fram var det egentligen inga problem att köra – normal vinterväg, och normal försiktighet, bara! Phew.

(Rikspuckot som körde ovan nämnda långtradare göre dock bäst i att hålla sig undan från mig, om han inte vill höra några sanningens ord… *muttrar*)

Annonser

One Response to Tysklandsresan, etapp 1: Snökaos

  1. Per Strömsjö skriver:

    Han (?) med plattan i mattan har ju inga dubbar alls. Det är därför han behöver köra fort så att han inte hinner halka. Eller nå’t.

    Själv tog jag taxi mellan två adresser i Västerort idag.

    Ha en fin andra etapp och fortsättning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: